Протојереј Андреј Ткачов: Зли језик је свуда донео злокобне ствари

Трули језик сам по себи не постоји. Потребна су му два компањона – празна глава и зло срце. Али језик ипак заузима средишњи и владајући положај

Протојереј Андреј Ткачов (Фото: Соња Ракочевић)

Суше, урагани, ратови и друго зло, укључујући разводе у породици и болести дешавају се због „злог језика“.

У то тешко могу да поверују људи који неодговорно и некритички емитују речи у ваздух. Епоха „слободе говора“ је одавно обезвредила саму реч.

Али ову духовну истину су одавно формулисали најбољи људи Старог Завета. И она делује. Од својих речи ћеш се оправдати и од својих речи ћеш бити осуђен – каже Свето Јеванђеље, само потврђујући већ речено. Закон је делотворан и кад су у питању поједини људи, и читави народи.

Ево, на пример, Украјина:

– Ритуални и дугогодишњи повици о Гладомору у прошлости, а сада – цинични извоз резерви житарица од стране западних земаља у ситуацији кад је сетва тешко изводљива и кад је економија уништена. Односно, постоји перспектива правог Гладомора.

– Сталне песме о Независности преко 20 година, а на крају, претварање западних области у провинцију Пољске, и уопште губитак реалног суверенитета.

– Незахвално и некритично блаћење совјетске прошлости, а на крају специјални одреди који пуцају у леђа војсци која покушава да се повуче у духу Стаљиновог времена и губитак огромног материјалног и територијалног совјетског наслеђа.

Јер смиреном ће се дати и умножиће се, а од дрског и незахвалног биће одузето све што је мислио да поседује.

Извор: Православие.ру

Свуда је зли језик донео злокобне ствари. Свуда је растеривао измишљене невоље и изродио је много опипљивије. Људи су гађали небо камењем заборавивши закон гравитације.

Политичар је почео, новинар је надувао, народ је прихватио, радосно је поновио и тако је научио децу. Укључујући и „Кољи Русадију!“ која се отима са дечјих усана.

Готово је! Будућности нема. Колективни језик је уништио лепу будућност, а мучну је претворио у стварност.

Наравно, трули језик сам по себи не постоји. Потребна су му два компањона – празна глава и зло срце. Тога сад има напретек. Али језик ипак заузима средишњи и владајући положај. Као што се у телу налази испод мозга (ако га има) и изнад срца, тако и у духовној стварности он – језик – повезује делатност злог срца и празне главе.

Ово се односи на све. Зато је и Исаија угледавши Бога преузнесеног на престолу рекао: „Погибох, јер сам човек нечистих усана, и живим усред народа нечистих усана“ (Ис. 6,5). Између свих грехова пророк је пре свега издвојио грех уста. Притом није себе искључио из народа.

Протојереј Андреј Ткачов: Гркокатолике и лажне православце у Украјини повезује „етнођавоиманост“

Господ је разговетним и осмишљеним говором издвојио човека из свега живог на земљи. Реч треба да се рађа у тишини и да води ка Богу. Главно је то да демон не сме да овлада човековом говорном делатношћу. Хигијена говора је фактор друштвене и личне безбедности.

„Ко хоће да живи? Ко воли дуг живот и да види добро?!“ – то је питање из 34. псалма. У њему је и одговор: „Устављај језик свој ода зла, и уста своја од преварне речи.“

Поновићу да се ово тиче свих људи (посебно новинара и политичара). И то се сад нарочито јасно види у Украјини која иде путем самоуништења.

Са руског: Марина Тодић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Православие.ру, 27. 5. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Jezik.
  Zli jezici.

  Govor.
  Sloboda govora.

  Verbalitet.
  Izvrtanje istine.

  Jezičko, govorno i verbalno obećanje.

  Ludo(m) , radovanje.

  Primer. Crno na belo. Vreme oko 1600 godine.
  Mesto tek otkriveni kontinent.

  Jezik engleski.
  Obećanje englesko.
  Verbalno laganje.

  Domicilnom indijanskom stanovništvu. Prevareni.

  Isti kontinent, isti jezik, samo malčice drugačiji akcenat, vreme oko 1800 godine.

  Domicilnom indijanskom stanovništvu. Prevareni.

  Kontinent, dole ispod. Vreme oko 1700 godine.

  Domicilnom abordžinskom stanovništvu. Prevareni.

  Kontinent Kurva Evropa. Vreme 1991 godina.

  Domicilnom pravoslavnom stanovništvu. Mesto od
  juga do istoka. Prevareni.

  Jezik engleski.
  Govor engleski.
  Verbalitet engleski.
  Obećanje englesko.

  Ludo(m) , radovanje.

  Laganje.

  Lagano.

  Lingvistički.

  Loooooooong.

  Laž.

  11

Оставите коментар