Предраг Кон: Маске никад нећемо скинути

Мислим да маске никад нећемо скинути у потпуности зато што полако стиже до свести људи да је загађење ваздуха убица

Предраг Кон (Извор: НСПМ)

Цела Европа је под строгим мерама, а код нас све опуштено. Око Божића да очекујемо нагли скок броја новозаражених?

Ми у Србији као да извршавамо колективни харакири (самоубиство). Такав однос влада месецима и по питању вакцинације и због отпора према увођењу и поштовању мера. На делу је отпор и појединаца, и друштва, и оних који одлучују. И зато смо током 2021. године врло дуго имали велики број заражених и умрлих, што ме је навише погодило јер је могло бити другачије, каже у интервјуу за прим. др Предраг Кон, епидемиолог, члан кризног штаба.

Кажу да је сој омикрон слаб и да даје лаке симптоме, па што би се тек сад неко тангирао због короне?

Утисак о омикрону јесте да свеукупно гледано изазива блаже обољење, али немамо податке на које можемо да се ослонимо. Најгоре је што још не знамо како ће се болест рефлектовати код старијих, тешких и хроничних болесника са ослабљеним имунитетом. Првенствени проблем је што се не вакцинишу млади, код којих је највећа ефективност вакцине. Свега 30% је вакцинисаних испод 30 година. Код грипа смо вакцинисали старије, ефективност је између 30% и 50%, али је вакцина првенствено штитила животе. А да се сада штите млади, смањила би се циркулација вируса који изазива ковид-19.

Предраг Кон: Омикрон сој короне успева да зарази и вакцинисане

Цела Европа је под строгим мерама, а код нас све опуштено. Око Божића да очекујемо нагли скок броја новозаражених?

Нећемо толико јасно видети шта се дешава јер уобичајено имамо подрегистрацију у време новогодишњих и божићних празника – много мање људи ће се јавити у ковид амбуланте него што је стварно потребно. Неких пет дана после дочека Нове године биће нагли пораст, који ће се регистровати тек нешто касније. Пораст иде око 20%, а ићи ће и преко 30%, па и до 50% на недељном нивоу. Сада имамо просек 1.200 новозаражених недељно, а ако буде 30% већи, значи то ће бити 1.600 следеће недеље, што значи да ће у неким данима прећи и 2.000. Јасно је да ће доћи до наглог повећања, бројке ће расти из недеље у недељу. И не може се очекивати другачије са оваквим резултатима вакцинације, али и чињеницом да је ефективност вакцина смањена. Осим код оних с трећом дозом, где је такође смањена, али не толико.

Биће и више од пет хиљада новозаражених дневно до краја јануара?

Не можемо изаћи с том претпоставком јер имамо природни имунитет и оболевање више од 6.000 људи у просеку дневно у периоду од седам и по недеља. На то треба да додамо вакцинисане.

Али омикроном се брже заражавају они који су преболели?

Да, подаци кажу да је реинфекција пет пута чешћа код омикрона него код осталих значајних варијанти.

Предраг Кон: Утврдило се да вакцина не даје толико јак имунски одговор

Опет нам се црно пише?

У Београду је већ више од 600 новозаражених и то указује да ће се озбиљно повећати. Али ми још нисмо доживели омикрон, делта се јесте спустила, али то не значи да окупљање за Нову годину није ризик. Мере нису адекватне и једино решење је оно што предлажемо ми из медицинског дела кризног штаба, а што се не прихвата – забране јавних окупљања за празнике и пропуснице 24 сата.

Хоћете ли поднети оставку будући да ваше стручне предлоге константно игноришу они који одлучују из политичког дела кризног штаба?

Оставка не долази у обзир без колективне оставке медицинског дела кризног штаба, о чему је неколико пута било речи.

Кад последњи пут?

Пре неколико месеци, кад смо интензивно тражили нове мере. А непрекидно врло јасно упозоравамо да је потребно да се усвајају.

Предраг Кон: Носите маске, без обзира на то што на отвореном није обавезно

Питање наредних доза непрекидно на дневном реду

Кад ћемо четврту дозу?

То заиста још није на дневном реду код нас, видећемо резултате из Израела. Код четврте дозе прво се мора размишљати о угроженима – хронични болесници, особе са ослабљени имунитетом, на дијализи, дијабетичари на терапији, они на зрачењу, а онда долазе у обзир и сви старији. Дотле ћемо имати податке шта конкретно омикрон изазива, првенствено код старијих. Питање наредних доза биће непрекидно на дневном реду све док овај вирус не покаже да је сезонски и да не утиче толико на здравствени систем.

Следе нам и пета, шеста доза?

Прича о томе је преурањена јер је могуће да ће и трећа доза код људи створити заштиту.

Предраг Кон: Ово ће трајати и током следеће године а шта ће бити после и када ће да попусти – не знам

Пре годину дана прогнозирали сте да ћемо у априлу 2021. имати колективни имунитет. Били сте у заблуди да ће се људи вакцинисати?

Никад нисам био у заблуди, никад нисам веровао да ће да се вакцинише више од овога што смо постигли. А све то због деценијског утицаја антивкациналних понашања и идеја, који су и те како захватили Србију. И не верујем да ће се ту ишта брзо променити. Али треба и даље непрекидно радити и тражити начине за повећање вакцинације. Нажалост, пробудиће се заинтересованост поново, али опет недовољно, кад ускоро крене масовно заражавање.

Зашто се уопште не бавимо вакцинацијом деце од пет до 12 година? Одобрена је и у САД и у Европи, а ми увек за њима идемо?

То зависи од тога да ли је вакцина регистрована за употребу у том узрасту у Србији, затим и од Националног комитета за имунизацију, али искрено речено, кад имате толико ниску стопу вакцинације у узрасту од 12 до 17 година, приоритет је да се то повећа. Београдска општина Стари град дошла је до 20%, што је солидно у односу на 1%, колико је у огромном броју општина у Србији. Имаћемо проблема и са другим вакцинацијама, ММР и осталим. Избегавање заштите подразумева на крају крајева веће умирање и то важи за све, не само за пандемијску вакцинацију. Сад ће кренути вакцинација за ХПВ против карцинома грлића материце. Одлука да се девојчице не вакцинишу је практично одлука за ризик појаве инфекције која може довести до рака. Отпор према имунизацијама овде је дуго грађен, па је проценат од 58% вакцинисаних огроман успех.

Али 58% пунолетних, а не укупне популације.

У укупној популацији је близу 48%, што свакако није довољно за колективни имунитет. Али тренутно то више није толико ни значајно јер могу да се инфицирају и они који су вакцинисани, а немамо врло брзо вакцинисање много људи.

Др Драгиша Делић: Главни антиваксери у Србији су доктор Кон и докторка Дарија Кисић Тепавчевић

Кад ћемо стати на зелену грану?

Верујем да ће то бити у овој, 2022. години. То није засновано само на некој нади, већ на чињеницама и епидемиолошким процесима у вези с корона вирусом. Очекивано је да се појави блажа варијанта, која ће масовно заразити људе и заједно с вакцинацијом створити тај колективни имунитет који толико жељно очекујемо. Кад су наши људи одлучили да се у тако огромном броју не вакцинишу, значи да жељно очекују заразу. Свако ко се не вакцинише, тај се одлучио за заразу. Нема између. И то нам сад природа свом својом снагом показује појављујући се са омикроном. Дакле, ништа се није десило што нисмо упозоравали од самог почетка вакцинације.

Маске никад нећемо скинути

Хоћемо ли скинути маске 2022?

Лично мислим да маске никад нећемо скинути у потпуности зато што полако стиже до свести људи да је загађење ваздуха убица, да се може пратити ниво загађења и понашати се у складу са оним што ти подаци дају. Наравно, не сви, него један проценат људи. А да ли маске против короне скидамо ове године, не могу да кажем. У неком моменту доћи ће дотле да се неће носити маске, осим кад постоји ризик, што ће бити наглашено, а видећемо да ли и обавеза или само препорука.

Предраг Кон: Носите маске, без обзира на то што на отвореном није обавезно

Је ли, ипак, омикрон почетак краја короне и време да она постане као обична прехлада?

Искрено се сви надамо и о томе се много пише у медијима, па се доживљава као истина, али стварне податке још немамо.

Кад ће кризни штаб да буде укинут?

Мало је вероватно да ће бити укинут кризни штаб зато што ситуација мора да се стабилизује до те мере да се корона испољи као сезонско обољење. Да прерасте у ендемску форму, што значи присутност вируса, али без икаквих проблема по здравствени систем, без мењања и проширивања капацитета за ковид пацијенте. Због смањене имунизације деце није немогуће да се надовежу и неке друге епидемије које смо потпуно заборавили. Обавезност вакцинације је поново на дневном реду, а медицински део кризног штаба је још у мају истицао да је неопходно да буде обавезна за одређене професије, поготово за здравствене раднике.

Највећа жеља да се распусти Кризни штаб

Шта је ваша жеља за Нову годину?

Највећа жеља ми је да се распусти кризни штаб и да више није потребан. А грађанима желим личну срећу и да се што пре ослободе било какве бриге везано за ковид, али и да се заштите вакцинама и тиме сами себи помогну да буду сигурнији да неће имати тешку форму болести.

Ухваћени су они који су ми претили смрћу, има чак и малолетних

Имате осећај да вас и даље полиција штити, а да то не видите?

Ухваћени су они који су писали графите „Кон Менгеле“. То су млади људи, па чак има и малолетних. О томе не желим посебно ни да причам. Био бих ненормалан да се осећам мирно и безбедно, али сам претње смрћу једноставно потиснуо и о томе не размишљам.

Адвокати Предрага Кона: Већина медија професионално информише о његовом раду, поједини да обрате посебну пажњу

Одбачена је и ваша кривична пријава против др Дејана Жујовића.

Јесте одбачена, али због неких формалности, нигде не пише да није урадио кривично дело. Али ја сам га тужио, видећемо се на суду.

Кога сте још тужили?

То је у рукама правника који сагледавају све доказне материјале. Није немогуће да ангажујем и неког додатног по питању истраживања.

Детективе?

Све зависи од тога какви ће бити резултати испитивања стручног тима, то ћемо тек да видимо. Те који упорно инсистирају да су ми непријатељи почео сам да доживљавам као непријатеље.

Опрема: Стање ствари

(Пинк/НСПМ, 1. 1. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

 1. Hoce li ovaj covek odgovarati za svoje zlocine?

  24
 2. да ли ће неки правник (који је прве свега православни хришћанин)који се боји Бога а не корумпираног судства и политичара,подићи оптужбу за злочиначко удруживање ради уништавања телесног и духовног здравља наше невине деце ,против овога маскираног и његове разбојничке дружине јер су терајући децу да носе маске одговорни што су деца почела да се разбољевају јер не удишу ваздух.!!!
  +++++++++++++++
  Ми њих искрено жалимо видећи да су они тешко болесни јер толико лажу да су убедили себе да је лаж истина,слично као и вође једног народа (из ког је и овај маскирани)који већ 2021-ну годину преко својих потомака лажу свој сопствени народ да ће им доћи месија(кога су они разапели и убили)и да би оправдали лаж на крају појавиће им и лажног месију.
  Србски народ чека други долазак правог месије кога су они убили и који је Васкрсао и Вазнео се на
  Небеса и који ће опет доћи у слави…
  жалећи га,поручујемо маскираном проповеднику панике, страха и смрти:
  „Срб је Христов, радује се смрти.
  нема лепше вере од хришћанске.“
  а србским „Јудама“који су узели“30 сребреника“ поручујемо исто што и Господ Јуди:…пожурите да урадите што сте наумили,али тешко оном који изда Србски народ,боље му је да се није ни родио..!
  +++++++++++++
  братство“Истина“

  12
 3. Овај најамник фармако-мафије је имао пилот пробу још 2009. г. И за малверзације око вакцине се извукао. Са истим задатком је само жешће стартовао и са овим пројектом али му не иде по плану пелцовање па је видно узнемирен. Толико је огрезао у глобални сатанизам да чисто сумњам да после свега неће платити за медицински терор и фашизам у коме је жестоко учествовао. Да има трунке морала и медицинску етичност покрио би се оним ******* ушима и заћутао а не да и даље шири панику и утерује страх простој народној маси. Сатанске намере су огољене па сада мора да прети са загађењем ваздуха, што се тиче маске нек натакари пет Брњице на покварену њушку и да их **** не скида ни када спава.

 4. Др Предраг Кон: „…видећемо резултате из Израела“.

  Е, па, стигли су нам резултати из Израела:
  https://swprs.org/professor-ehud-qimron-ministry-of-health-its-time-to-admit-failure/

  Надам се само да српски стручњак Предраг неће на ову објаву свога угледнијег и стручнијег колеге, водећег израелског имунолога проф. др Јехуда Кимрона, у недостатку стручних аргумената – одговарати несувислим антисемитским дискредитацијама.
  То би заиста било депласирано.

Оставите коментар