Предраг Кон: Омикрон сој короне успева да зарази и вакцинисане

Није нереално очекивати да ће бројке које су сада четвороцифрене постати за више хиљада веће. Зато није немогуће да бележимо и по 5.000 заражених дневно, каже епидемиолог и члан Кризног штаба

Предраг Кон (Фото: Н. Марјановић)

Омикрон, нови сој вируса корона, стигао је и у Србију, а с њим и велики страх медицинара да ће ускоро, због велике преносивости, која је његова главна одлика, опет почети да скаче број оболелих. Примаријус др Предраг Кон, епидемиолог Градског завода за јавно здравље у Београду и члан Кризног штаба за сузбијање ковида-19, каже да је у последња три дана већ дошло до пораста броја заражених од ковида у нашој земљи. „То се не може зауставити, осим ако се не предузму озбиљне мере. Већи пораст броја заражених имаћемо после новогодишњих и божићних празника, а нарочито у другој половини јануара. Многи се неће јављати лекарима у овом периоду јер углавном то избегавају да чине у време празника”, истакао је др Кон.

Неки лекари прогнозирају да ћемо за две недеље бележити и по 5.000 заражених дневно. Какав је ваш став?

У овој ситуацији, када имамо окидаче као што је дочек Нове године, али и чињеницу да вирус пролази кроз вакцинисану популацију, није нереално очекивати да ће бројке које су сада четвороцифрене само постати за више хиљада веће. Зато није немогуће да бележимо и по 5.000 заражених дневно. Чак мислим да је то реална могућност и да ће бити тако до краја јануара. Питање је само колико ће бити оних који ће морати да се хоспитализују и колико ће то заиста погодити наш здравствени систем, који је у овом тренутку најважније сачувати. Ово је почетак шестог таласа ковида или други пик петог таласа.

У земљама где је омикрон сој короне узео примат доста људи оболева упркос вакцинацији. Да ли вас то брине?

Омикрон успева да зарази и вакцинисане. На основу доступних података, који су за сада само утисци, надамо се да ће нови сој вируса бити блажи и да неће бити толико много случајева за боравак у интензивној нези у болницама. То нам улива наду. Али код особа које имају слаб имуносистем, било због болести или због година, може да се развије тешка форма обољења и да дође до смрти. Зато је веома битна трећа доза цепива јер је показано да ефективност вакцина расте после треће дозе. Они који су примили бустер дозу могу да се осећају сигурније иако и они могу да се заразе и да испоље симптоме ковида, али да имају блажу болест.

Др Драгиша Делић: Главни антиваксери у Србији су доктор Кон и докторка Дарија Кисић Тепавчевић

А шта је са онима који су већ прележали ковид?

Подаци из Велике Британије показују да се три пута чешће јављају реинфекције код оних који су већ прележали корону. То се догађа без обзира на чињеницу да су већ створили природни имунитет. Код оних који имају мање од 30 година јавља се углавном благо обољење, али се то не може тврдити за оне који су у посебном ризику од компликација болести.

У неким земљама се бустер доза сада даје и после три месеца од друге. Хоће ли до тога доћи и у Србији?

О томе ће одлучивати Национални комитет за имунизацију. Ја ћу свакако подржати оно што препоруче. Очекујем да ће то ускоро да се догоди и код нас.

А да ли ће се ускоро препоручивати и четврта доза цепива?

То питање за сада није на дневном реду. Моје мишљење је, ако се то препоручи, да ће у почетку важити за групе хроничних болесника са ослабљеним имунитетом. Тако је било у почетку и за трећу дозу. Долазимо у ситуацију да не треба да бројимо дозе, већ да сагледамо податке о дуготрајности примљених вакцина. Одговоре ћемо добити из националне студије која податке обрађује и која је у току.

Ипак, и даље има доста оних који одбијају имунизацију.

Тако је, али сада није време да се преиспитујемо зашто то не желе, него треба да их чујемо и схватимо да је то тако.

Предраг Кон: Носите маске, без обзира на то што на отвореном није обавезно

Има мишљења да у Србији власт неће да „таласа” пред председничке и парламентарне изборе и уводи ригорозније мере иако лекари сматрају да је то неопходно у овом тренутку када се појавио омикрон. Како на то гледате?

Мене избори не интересују. Говорим само о ставовима струке и томе како је неопходно да се људи понашају. Ми већ месецима говоримо о томе да је неопходно да ковид пропуснице важе 24 сата. Тај захтев је већ осам месеци на столу. Медицински део штаба може само да препоручи мере. Ипак, све остале одлуке доноси власт ове земље. Спровођење мера се ради с највећом контролом која је могућа у нашој земљи. Ако неко не жели да народ има отпор према томе, то је једноставно нечије право да мисли да све може да се решава силом. Сила је нешто што се користи у крајњој нужди.

Угоститељи се љуте јер се у кафићима у вечерњим сатима траже ковид пропуснице, а да се притом дозвољава присуство утакмицама са огромним бројем навијача. Да ли је штаб то дозволио?

Није.

Ипак, нико на уласку у хале не тражи ковид пропуснице да би се присуствовало утакмицама?

Тако је, али то не значи да ми то не тражимо.

Да ли то значи да би морали да их имају сви који увече иду на утакмице?

У уредби пише да на утакмици на отвореном може да буде заузета половина капацитета, а на затвореном трећина. То не значи да сви треба да се набију у један ћошак, а да преостали део хале буде празан. Такође, јасно је да у затвореном простору сви морају да носе маске.

Предраг Кон: Уместо ковид пропусница за цркве – СПЦ да се на правилан начин обрати верницима

Тога се готово нико не придржава.

Тачно је да се ни то не поштује. И не видим неки излаз. Било је и кажњавања, али за џабе јер постоји бојкот мера или отпор, зависи како ко то доживљава. Ипак, не мислим да треба да престанемо да причамо о важности поштовања мера јер другог начина нема.

Изјавили сте да сте, ипак, оптимиста када је реч о 2022. години и пандемији ковида. Зашто?

Због тога што постепено стичемо колективни имунитет. Доста је људи вакцинисано или је имало корону. Све иде ка томе да ће вирус изазивати блажу болест. То није због тога што је вирус ослабио, већ су људи стекли имунитет. Нажалост, наши млади су изабрали вирус уместо вакцинације због разних видова неповерења, политиканства и политизације.

Не подржавам покрет др Бранимира Несторовића

Ваш некадашњи колега у Кризном штабу, професор др Бранимир Несторовић, пулмолог, формирао је покрет „Витезови реда змаја”. Хоћете ли га подржати?

Не свиђају ми се ни покрети ни било каква политизација. Не мислим да је то корисно. Лично немам ништа против професора Несторовића, али имам против његових ставова. Мислим да је и њему, као и мени, јасно да се у томе разликујемо.

Бранимир Несторовић: Вакцинисани такође преносе вирус – крај приче!

Мислите ли да ће тај покрет подржавати антиваксери?

Не желим ни да размишљам која је његова идеја када је реч о том покрету. Време ће показати да ли се ради о политиканству. Мислим да он тражи начине да се на неки начин организује конфронтација мишљења. Он живи у погрешном убеђењу. Штетно ће деловати на поверење људи у имунизацију, што ће имати последице и по вакцинацију деце.

Фирме могу да предлажу мере рада од куће

Због удара омикрона Француска је донела одлуку да се минимум три дана недељно ради од куће. Да ли ће и код нас уследити таква препорука?

Француска има 100.000 заражених дневно, што је поређења ради као кад би код нас било бележено 10.000 оболелих. У Великој Британији дневно се ковид дијагностикује код 120.000. У таквим ситуацијама се саветују овакве одлуке. Свака фирма може да спроводи одређене мере. То је на нивоу препоруке и у оним компанијама где је могућ рад од куће. Мислим да је боље да размишљамо унапред и проактивно, како би се спречио такав пораст броја заражених. Без вакцинације трећом дозом и поштовања мера имаћемо ситуацију као што је у тим земљама. Унапред доносити такве одлуке није сврсисходно.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 29. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , , , ,

2 replies

  1. Онако нешто размишљам – Може ли,, смртни грех,, да убије вакцинисане? –

  2. ОмиКрОН сој изашао из “Аладинове чаробне лампе“ СЗО!
    Ни вакцина му не може ништа?!
    Једино решење је “експероментални глогов колац“, али, за сада, нема
    добровољаца из редова вакСЕРА..РА!

Оставите коментар