Предраг Кон: Уместо ковид пропусница за цркве – СПЦ да се на правилан начин обрати верницима

Идеја неких колега да вођење државе мора да се препусти лекарима је фатаморгана и илузија, рекао епидемиолог и члан Кризног штаба

Предраг Кон (Извор: N1)

Кризни штаб за сузбијање ковида 19 донео је одлуку да ковид пропуснице од понедељка почну да важе од 20 сати у угоститељским објектима, кладионицама и коцкарницама, као и да ђаци буду од данас до 15. новембра на продуженом распусту. Медицински део штаба тражио је ригорозније мере, али њихови захтеви нису усвојени. У разговору за Политику примаријус др Предраг Кон, епидемиолог Градског завода за јавно здравље у Београду и члан Кризног штаба, каже да није задовољан донетим одлукама и да је јасно да све оно што лекари траже дуже од месец дана није прихваћено.

„Како могу да будем задовољан? Тражили смо да, ако није могуће да дође до десетодневног делимичног затварања, макар уследи увођење ковид пропусница које ће важити 24 сата. Ни то није прихваћено. Нисам ја личност која је незадовољна зато што је неко не слуша, већ сматрам да оно што је усвојено није довољно за реаговање у овако тешкој ситуацији у којој се налазимо”, нагласио је др Кон.

Зашто поново нису усвојени предлози медицинског дела Кризног штаба, ако се има у виду тешка епидемијска ситуација с вирусом корона?

То је питање на које сам добио одговор, али не бих желео јавно да га износим. Одговор је био врло прецизан и оштар. Разумем га овог пута, за разлику од претходних пута када га нисам разумео.

Кризни штаб: Ковид пропуснице за угоститељске објекте од 20 часова

То звучи тајанствено…

Да не бих остао потпуно тајанствен, реч је о томе да мере које су на снази морају потпуно да се ставе под контролу. То је суштина. Више од тога у овом тренутку није могуће. То је одговор који сам добио. Нисам тиме задовољан и ми нећемо променити своје гледиште, не зато што смо тврдоглави, већ зато што ситуација тако налаже. Тренутно је ситуација с вирусом таква да је најбоље да грађани не иду у нека већа друштва ако нису заштићени вакцином. То се односи на сва места, славља, планирана зимовања… Ми смо још пре више од месец дана тражили да се окупљање ограничи на пет људи. Ситуација је све гора јер се повећава број болесних који не стижу до лекара и то ће имати трагичне последице.

Ви не одустајете од својих ставова, али ту су и други чланови штаба, који имају, можда, нешто другачије мишљење од вас и сматрају да је економија битнија у овом тренутку?

Несумњиво је да су то супротстављени ставови и јасно је ко доноси одлуке. Не само да сам незадовољан што нису усвојени наши предлози, него сам и очајан.

И лекари из „Уједињених против ковида” нису задовољни новим одлукама штаба, а епидемиолог др Зоран Радовановић је изјавио да је на делу „гађање месеца праћком”. Како то коментаришете?

Никада се ми, сем у реторици, практично нисмо разликовали у односу на епидемиолошке ставове. Ипак, неко ту наступа с политичком агендом, а ја то немам. Мене политика, веровали или не, не интересује. Могу само да износим ставове у вези с епидемијском ситуацијом и мерама које из тога треба да произађу.

Зоран Радовановић на конференцији Демократске странке (Фото: Демократска странка)

Да ли и даље сматрате да трпите понижење за целу нацију?

Да. Идеја неких колега да вођење државе мора да се препусти лекарима је фатаморгана и илузија.

Али, зашто не поднесете оставку ако сматрате да се ваши предлози не усвајају?

То је питање инфантилно. Онда би се поставило ново: „А шта даље?” Колеге из епидемиолошке секције Српског лекарског друштва, које су нам дале подршку, сматрају да је питање да ли би ико преузео овај посао који ми радимо.

А како коментаришете постојање вајбер групе у којој лекари саветују пацијенте да користе „ивермектин” и друге препарате који се не налазе у протоколима лечења?

Неки људи живе у убеђењу да нешто помаже, а не прате законску регулативу. Све то што раде је изван легалних токова.

Фото: Гејтвеј Пандит

Из СЗО упозоравају да ће до фебруара у Европи због ковида 19 живот изгубити још пола милиона људи, а сведоци смо да у Србији сваког дана ова болест однесе минимум 60 људи. Страхујете ли да ћемо имати још црњи сценарио када је у питању број преминулих?

Европа полако постаје светско жариште. Сама помисао да ће преминути 500.000 људи је страшна. То је сваки хиљадити становник Старог континента. Такозвани вишак смртности и код нас ће ове године бити већи него прошле, јер је тек у априлу прошле године пандемија ухватила замајац. Ја морам да саопштавам вести које нису пријатне, али је то моја дужност. Нема сумње да умире доста људи. Најчвршћи показатељ ће бити када се израчуна десетогодишњи просек смртних случајева и када се гледа по месецима и годинама. Прошле године је он изражен кроз број од 14.000 преминулих, а ове ће сигурно бити већи.

У протеклом периоду били сте изложени разним нападима – организовани су протести испред зграде у којој живите, писани су увредљиви антисемитски графити у Београду и Новом Саду. Страхујете ли за своју безбедност?

У свом граду се не осећам угрожено. Али, јасно ми је да постоје људи који су заслепљени мржњом и бесом. Предузећу неке мере против оних који очигледно не знају шта раде. На снимцима се тачно види који су то људи и ко је шта радио.

Имате ли обезбеђење?

Ја га не видим и нико ми није рекао да га имам. Само сам видео марицу испред зграде.

Адвокати Предрага Кона: Већина медија професионално информише о његовом раду, поједини да обрате посебну пажњу

Како ваша породица реагује на та дешавања?

Моја породица то стоички подноси. Потпуно су уз мене, а њихова узнемиреност је природна реакција. Постоји и доза страха. Било је тренутака када су ме неки од чланова шире породице питали зашто не одустанем. Рекао сам да то није могуће. Када су ме питали да ли ми је здравље важније, одговорио сам им да није. Схватам своју обавезу много боље него што неки други то виде. Свака друга опција за мене је непојмљива и не видим како бих живео када бих се у овој ситуацији повукао.

У Хрватској су се појавили и делта плус сој вируса корона, као и вирус грипа. Када их очекујете у Србији?

Све што је у суседној Хрватској, врло је вероватно и да је ту, али се још не види. Делта плус сој се, на срећу, не пробија лако, али показује већу способност ширења – за 10 одсто у односу на постојећи сој. За сада имамо сазнања да вакцине штите и од овог соја. Што се грипа тиче, имамо индиректне доказе да је већ и овде присутан, само још није званично лабораторијски потврђен.

На верску службу само вакцинисани?

Грчка православна црква затражила је од верника потврду о вакцинацији како би присуствовали верским службама. Може ли се тако нешто догодити и код нас?

Грчка: И у цркву са потврдом о вакцинацији или тестом

Нисам сигуран да се то може решити неком врстом ковид пропусница. Сигуран сам да ће СПЦ наћи могућност да се на правилан начин обрати верницима.

Данијела Давидов Кесар

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 6. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Камен око врата, макар зрно достојности покажи…

    15
    1

Оставите коментар