Мондо: Британски стручњаци убеђени да ће корона вирус ускоро постати прехлада

Ова болест не иде нигде. На крају ћемо морати да пустимо људе који су заражени ковидом да живе нормално, као са кијавицом, рекао професор медицине на Оксфорду Пол Хантер 

Фото: Курир/Ана Паунковић

Британски стручњаци убеђени су да ће корона вирус ускоро постати прехлада, те да ће се људи вратити „нормалном“ животу.

„Омикрон није иста болест као пре годину дана“, а висока стопа смртности од ове болести „сада је историја“, каже водећи британски имунолог др Џон Бел, професор медицине на Оксфорду.

Он је изјавио да, иако је повећан број пријема у болницу последњих недеља, упоредо са ширењем омикрона, делује да је „болест мање озбиљна и да многи људи проводе релативно кратко време у болници“.

Такође, мањем броју пацијената је био потребан високи проток кисеоника, а просечно су оболели у болници боравили три дана.

Водећи стручњаци у Енглеској: Ковид ће се до идућег прољећа свести на сезонски грип

Иначе, велики број научника је критиковао тамошњу владу због неувођења ковид рестрикција за Нову годину. Они су изразили забринутост да, иако је нова варијанта блажа, веома је заразна, што значи да би број хоспитализованих и умрлих могао да порасте, уколико се нешто не предузме.

Др Џон Бел ипак сматра да је то ствар прошлости.

„Ужасне сцене које смо видели пре годину дана, пуне јединице интензивне неге, млади људи који умиру, то је сада историја, по мом мишљењу, и мислим да се то неће поновити“, рекао је он за Би-Би-Си-јев Радио 4.

И професор медицине др Пол Хантер сагласан је са др Белом. Он сматра да би људи ускоро могли „нормално да наставе да живе са ковидом“, као са прехладом.

Гардијан: Британска криза са корона вирусом трајаће до пролећа 2021, може бити хоспитализовано до 7,9 милиона

„Ова болест не иде нигде. На крају ћемо морати да пустимо људе који су заражени ковидом да живе нормално, као са кијавицом“, рекао је он за „Би-Би-Си брекфаст“, наводећи да „ћемо пре или касније морати да укинемо правила о самоизолацији“.

„Ковид је само један из породице корона вируса, а сваке године појављује се нова варијанта корона вируса, тако да је сасвим извесно да ће тако бити и са ковидом. То ће постати само још један узрок прехладе“.

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 29. 12. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар