Гардијан: Британска криза са корона вирусом трајаће до пролећа 2021, може бити хоспитализовано до 7,9 милиона

Ексклузивнотајни документ Јавног здравља Енглеске у који је Гардијан имао увид наводи да „се очекује“ да четири од пет особа буде заражено вирусом

Медицинска сестра држи комплет за тестирање на вирус корону, место за тестирање коронавируса на паркингу у Вулверхемптону, 12. марта 2020. (Фото Christopher Furlong/Getty Images)

(Guardian, 15. 3. 2020)

Епидемија корона вируса у Уједињеном Краљевству ће трајати до наредног пролећа и може да доведе до хоспитализације 7,9 милиона особа, стоји у тајном документу Јавног здравља Енглеске који је написан за званичнике Националне здравствене службе (National Health Service, скраћено NHS).

Овај документ, у који је Гардијан имао увид, показује по први пут да здравствени званичници који се баве вирусом признају како очекују да ће он циркулисати наредних дванаест месеци и да ће довести до огромног истезања ионако пренапрегнуте Националне здравствене службе.

Такође сугерише како здравствени званичници очекују да и до 80 одсто Британаца може бити заражено корона вирусом током времена.

Професор Крис Вити, главни владин медицински саветник, раније је описивао ове бројеве као најгори могући случај (worst case scenario) и сугерисао је како ће стварни бројеви бити на крају нижи од ових. Међутим, у брифингу јасно стоји да „се очекује“ да четири петине популације буде заражено вирусом.

У документу стоји:

„И до 80 одсто британске популације може, како се очекује, да буде инфицирано ковидом-19 током наредних дванаест месеци, а за и до 15 одсто (7,9 милиона) ће можда бити нужна хоспитализација.“

Овај документ припремио је недавно тим одсека Јавног здравља Енглеске за ванредне ситуације и његову тачност је потврдила доктор Сузан Хопкинс, водећи званичник ове службе који се баве епидемијом. Он је такође подељен управницима болница и искуснијим лекарима у Националној здравственој служби.

„Ако јавност чује да би ово могло да потраје 12 месеци, људи би постали веома узнемирени и прилично забринути“, рекао је Пол Хантер, професор медицине на Универзитету Источне Англије.

„Годину дана је веродостојна процена. Али тој бројки се не придаје довољна важност нити се она исправно разуме“, додао је Хантер, експерт за епидемиологију.

„Мислим да ће добрано заћи у лето, до краја јуна, и да ће се вратити у новембру, на начин како то уобичајено чини сезонски грип. Мислим да ће бити ту заувек, али да ће временом постати мање озбиљно, како имунитет буде јачао“, додао је.

Признање како ће вирус наставити да изазива проблеме и наредне године изгледа да поткопава надања да ће топлије време овога лета да га убије.

Документ такође открива да се процењује како ће између 500.000 и 5 милиона људи чија је улога витална пошто раде „у нужним услугама и на критичним инфраструктурним пословима“ бити болесни у неком тренутку током месец дана дугог врхунца (peak) епидемије.

Број потврђених случајева, нових и умрлих; доле потврђени посебно за Енглеску, Шкотску, Велс и Северну Ирску (Извор: Гардијан)

Међутим, постављају се питања како ће Британија наставити да функционише нормално, уз упозорење: „Процењује се да ће најмање 10 одсто људи у Уједињеном Краљевству бити болесно и било ком тренутку током месеци активности ковида-19.“ Према измењеним здравственим упутствима која је Борис Џонсон објавио прошлог четвртка, свако ко има кијавицу (cough) требало би да се самоизолује током барем седам дана.

У документу се такође наводи да:

  • Здравствене службе не могу да се носе са бројним људима са симптомима који би требало да буду тестирани зато што су лабораторије „под знатним притиском повећане тражње“.
  • Од сада само озбиљно оболели који су већ у болницама и људи који су у домовима за негу старих лица или у затворима у којима је корона вирус детектован биће тестирани.
  • Службе за тестирање су толико пренапрегнуте да чак ни особље Националне здравствене службе неће бити узорковано, упркос њиховој кључној улози и ризику да пренесу вирус пацијентима.

Високо позиционирана особа у Националној здравственој служби укључена у припреме за „растући талас пацијената“ чији су животи у опасности од ковида-19 каже да у случају стопе заражености од 80 одсто то може да доведе до смрти пола милиона људи.

Ако је стопа смртности око један одсто, коју многи стручњаци узимају као радну хипотезу, то би значило 531.000 смрти. Али ако се Витијево инсистирање да је стопа ближа 0,6 одсто покаже као тачна, то би значило смрт 318.660 људи.

Експерти који саветују владе широм света о начину на који се епидемија шири а затим опада кажу да ће доћи до брзог скока броја случајева – а затим до њиховог опадања. Вити, који је прегледао моделе британских научника и научника другде у свету, каже да ће број случајева брзо расти током наредних 10 до 14 недеља.

Графикон раста потврђених случајева (Извор: Гардијан)

То ће значити врхунац око краја маја до половине јуна, када ће Национална здравствена служба бити под снажним притиском. Стратегија у свим земљама јесте да се одложи врхунац и да се растегне током што дужег временског периода, како би здравствене службе могле боље могле са тим да се носе. Такође постоји могућност да ће до тада бити доступне нове терапије.

После врхунца, очекује се да број случајева и смрти опада током наредних десет недеља, или дуже, пре него што досегну прилично низак ниво, али који не би можда био једнак нули. Посебно се током летњих месеци очекује да опадне број случајева зато што људи проводе више времена напољу и мање су шансе да ће бити затворени у малим просторијама у кућама и канцеларијама са људима који су заражени.

Страхује се такође да би вирус могао да букне поново током јесењих или зимских месеци, што значи да је нужно дугорочно планирање. Све док се не развије вакцина, можда за осамнаест месеци, здравствени планери не могу бити сигурни да су кадри да заштите људе од болести.

Са енглеског посрбио: Милош МилојевићКатегорије:Посрбљено

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s