Златибор Лончар: Србија трећа земља у свету која добија експериментални Фајзеров лек против короне

Потписан уговор са „Фајзером” о дистрибуцији лека Србији, као и да је наша земља трећа у свету која га је потписала, а прва која ће га имати у употреби, рекао министар Лончар

Фото: KENA BETANCUR

Србија је прва земља у свету која ће имати нови експериментални лек за лечење корона вируса, који је развила америчка компанија „Фајзер”, а који смањује ризик од хоспитализације и смрти код пацијената чије је здравље већ угрожено за 89 одсто, најавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је за РТС рекао да је управо потписан уговор са „Фајзером” о дистрибуцији лека Србији, као и да је наша земља трећа у свету која га је потписала, а прва која ће га имати у употреби.

Лончар је објаснио да тај лек блокира ензим који је потребан корона вирусу да би се умножавао, а резултат тога је да се смањује и смртност и хоспитализација за 89 одсто.

САД: Фајзер у пропагадном снимку за вакцинацију поручује дјеци да ће стећи супермоћи ако се вакцинишу

Лончар каже да је вакцина, ипак, и даље примарно оружје у борби са вирусом.

„Ми се не боримо за то да дођемо у фазу да се неко разболи па да би се лечио већ се боримо за то да не дође уопште до тога него да се људи вакцинишу и да не дођу уопште у фазу да морају да користе било који лек. А ово је нека наша одговорност као државе и успех државе који смо обећали и који испуњавамо”, рекао је Лончар, јавља Танјуг.

Он наводи да ће одговарати сви они који крше Закон, па тако и лекари који су препоручивали „Ивермектин”, али и они који су га продавали.

„Ја сам обећао да ће држава реаговати на све оно што крши Закон и правила ове државе, не само против тих лекара који су препоручивали ‘Ивермектин’ већ и против апотека јер смо нашли апотеке, људи су нам пријављивали апотеке које су продавале тај лек. Инспекција је ушла у њих и нашли смо гомилу рецепата на којима је преписиван ‘Ивермектин’, лек који не сме да се преписује, који не сме да се користи”, наводи Лончар.

Фајзер очекује да ће у овој и наредној години од вакцина зарадити најмање 65 милијарди долара

Министар грађанима поручује да се држе званичне медицине и ставова Медицинског факултета јер, како каже, једино тако неће погрешити.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 11. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

5 replies

 1. Pfizermectin?

  31
 2. Čega se pametan stidi, time se budala ponosi!

  39
  1
 3. Eksperimentalni, dokazi od reci experiment. Da bi se uradio experiment , treba test. U zapadnim svetu postoji preko 5000 a mozda I vise proizvoda , obicno iz kozmetike I pise NOT TESTED ON ANIMALS. Ljubtelji zivotinja, uzruju se da se testuje na zivotinjama. Nemam reci na ovu izjavu od Ministra Zdravlja..

  17
 4. Благо нама , има да уђемо у медицинске уџбенике Билдерберг групе и Трилатерале .Пацови, пси, мајмуни и Срби. Ала нас унапређујете, напредњаци, Бог вас још жешће унапредио.

 5. Šta Očekujemo od dr Smrta I Veterinara Ne znam sigurno kako se zove ****** ****** ***** ****** !!!
  Zajedno sa Vladom i SSns Skupštiom Zaslužili ste onu Američku Bocu za Večna Lovišta uz Direktan Prenos pa Makar jednom na Javnom Servisu RTS u !

Оставите коментар