Фајзер очекује да ће у овој и наредној години од вакцина зарадити најмање 65 милијарди долара

Фајзер саопштио да очекује да ће 2021. године продаја вакцине против ковида, коју је развиo са немачким Бионтеком, достићи 36 милијарди долара и прогнозира још 29 милијарди долара до 2022.

Извор: Спутњик/KENA BETANCUR

Насупрот најави произвођача вакцина против короне да зарада од продаје вакцина готово неће постојати, фармацеутске компаније временом све више остварују приходе, а неке и повећавају цену по дози вакцине.

Фајзер inc. је у уторак саопштио да очекује да ће 2021. године продаја вакцине против ковида, коју је развиo са немачким партнером Бионтеком, достићи 36 милијарди долара и прогнозира још 29 милијарди долара до 2022. године.

Амерички произвођач лекова саопштио је да настоји да потпише још споразума о вакцинама са другим земљама, што би могло да покрене већу продају следеће године. Очекује се да ће већина доза бити продата земљама са високим приходима, које плаћају више за вакцине што се уклапа у Фајзеров план да повеже цену своје вакцине са способношћу земље да плати.

Ова фирма има капацитет да произведе четири милијарде доза у 2022. години и своје пројекције је засновала на продаји од 1,7 милијарди доза до сада.

САД: Због припрема за вакцинацију деце Фајзер и Бионтек очекују испоруку додатних 50 милиона вакцина

Фајзер је рекао да очекује да ће следеће године испоручити најмање милијарду доза своје вакцине земљама са ниским и средњим приходима а на путу да испоручи 2,3 милијарде доза вакцине, од отприлике 3 милијарде које планира да произведе ове године.

У првој половини године, Фајзер и Модерна заједно су продали вакцине у вредности од 17,2 милијарде долара, од чега је Фајзер остварио приход од 11,3 милијарде долара. Међутим, већ у трећем кварталу Фајзер је успео да стигне чак до преко 24 милијарде долара прихода.

Још у августу ове године Фајзер је подигао цену своје вакцине против ковида за више од четвртине, а Модерна за више од десетине у уговорима са ЕУ о снабдевању вакцинама.

Цена за Фајзер вакцине скочила је на 19,50 евра у односу на 15,50 евра претходно, а цена Модернине вакцине порасла је за нешто више од два евра по дози са претходних 19 евра по вакцини, пренео је Фајненшл тајмс.

Фајзер и Модерна повећали цену вакцина у ЕУ

Компанија Астра Зенека је у другом тромесечју остварила приход од продаје вакцина приближно око 900 милиона долара, док је Џонсон & Џонсон пријавио више од 500 милиона долара од продаје вакцина током трећег квартала, што је скоро дупло више од 264 милиона долара колико је прикупио у првој половини године.

Како је Блумберг још у марту известио, најскупља вакцина била је Модерна која је достизала чак 31 долар по дози, затим Синофарм од 21 долар по вакцини, Фајзер је износио око 14 долара по дози а уследили су Ј&Ј од девет, Спутњик од шест и Астра Зенека са најнижом ценом од око пет долара по дози.

Најављено је да ће Фајзер и Модерна остварити десетине милијарди долара прихода до краја ове године потписујући споразуме са земљама које желе да обезбеде залихе вакцина за имунизацију и суочавање са ширењем високо заразне варијанте делта соја короне.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 2. 11. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

2 replies

  1. G. Lukicu, hvala. Koliko nas lazu,prete I ucenjuju. Dokle. Meni je sve postalo jasno od kada je pulmonologist dr Guiseppe De Donno nadjen mrtav, ne sumnjam da je cestiti doktor bio ubijen.

Оставите коментар