Војислав М. Станојчић: Мигранти, наши незвани и опасни гости

Српски је народ познат као гостољубив, али и неповерљив према онима које није звао и који и не умеју да се понашају као гости

Мигранти у Србији (Фото: Д. Жарковић/Политика)

Шеста је година како траје мигрантска криза, односно, најезда домородаца Азије и Африке на Европу. Они, преко Балкана, па тако и кроз нашу земљу, покушавају да стигну у развијене земље Европске уније, а пре свих – у Немачку. Према подацима из најновијег извештаја „Глобалне иницијативе транснационалног организованог криминала“ досад је преко Балканског полуострва прешло око милион и по азиланата и миграната.

Није познато колико је ових незваних гостију прошло кроз Србију, а ни број оних који се још код нас налазе, јер наши државни органи – ако и имају те податке – не сматрају за потребно да их саопштавају грађанима да их не би „узнемиравали“.

Српски је народ познат као гостољубив, али и неповерљив према онима које није звао и који и не умеју да се понашају као гости.

После првих година њиховог похода на Европу, када су у Србији колоне миграната биле уобичајена и свакодневна појава, данас се оне више не виде, што не значи да ових незваних гостију више нема у нашој земљи.

Становници неких градова у Војводини, а нарочито Сомбора и Бачке Паланке – у којима су привремено смештени мигранти, веома су незадовољни својим наметнутим „суграђанима“ и често протестују због њиховог дрског и насилничког понашања. Протестују али њихов глас нико од државних органа не чује, па све остаје као што је било.

Овог петог јуна, у подне, у Бачкој Паланци одржан је Народни скуп на коме су грађани говорили о правом терору миграната. Они се плаше да оду до продавнице испред које се нежељени гости скупљају, док су узнемиравање девојчица и напади на жене и старије мушкарце готово редовна појава, па је само у последњих 14 дана забележено 7 напада на становнике Бачке Паланке.

Питање је да ли се у држави где се све више-мање ради на „о-рук“ уопште зна колико их има, а и да ли је тачан податак да ће Европска унија Србији вратити неколико стотина хиљада миграната као да су њени држављани. Затим, где ће се они сместити и чиме ће се бавити, или ће Европска унија наставити да плаћа њихово гостовање у нашој земљи, а они продужити да малтретирају становнике српских градова.

Много питања, а ни један једини одговор од оних који би морали да их знају.Categories: Четири стотине речи

Tags: , , ,

Оставите коментар