Радмило Јанковић: Потребно да се вакцинише између 90 и 95 одсто становништва

Када је реч о попуштању мера, потпуно попуштање мера недопустиво, посебно за масовна окупљања, рекао је помоћник директора Клиничког центра у Нишу, проф. др Радмило Јанковић

Разговор Ане Стаменковић са Радмилом Јанковићем (Фото: Снимак екрана)

Помоћник директора Клиничког центра у Нишу, проф. др Радмило Јанковић, каже за РТС да потпуно попуштање мера није допустиво, посебно за нека масовна окупљања, јер се имунитет не постиже са 50 одсто имунизованих људи. Циљ јаког имунолошког бедема је 90 до 95 одсто вакцинисаних и само тада можемо бити сигурни да ће бити појединачних случајева, истиче Јанковић.

Доктор Радмило Јанковић је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да се према подацима чини да је ситуација боља него што је била раније.

„Јуче смо у КЦ у Нишу имали само један пријем, имамо мање од 40 пацијената. Мислим да након марта прошле године нисмо имали тако мали број пацијената, немамо тешких пацијената, интензивне неге су нам празне, сем интензивне неге у Крушевцу“, додао је Јанковић.

Ситуација је, како је рекао, била слична, са мало већим бројем оболелих, пре него што се, спајањем празника за Сретење, драстично погоршала.

„Имамо утисак да се сада то неће десити“, рекао је Јанковић, али је навео да је добио информацију да се породице враћају са путовања и да су заражене, као и да ће се пратити ситуација.

Чини ми се да је сада много боље него што је било раније, али видећемо какве ће бити пројекције, рекао је Јанковић.

На питање који ће део Клиничког центра у Нишу остати у приправности, доктор Јанковић каже да је велики део новог дела клиничког центра у ковид режиму, али да имају план да само Инфективна клиника остане у ковид режиму као пријемна болница.

„Пацијенте ћемо, ако дође до неког погоршања, слати у нашу ковид болницу у Крушевцу и они су са добрим бројевима – јутрос 71 пацијент и 11 на интензивној нези“, рекао је Јанковић.

Ова релаксација је, како је рекао, и за њих била изненађење.

„Заиста како се вирус понашао и како је текла ова пандемија, ово је и за нас поприлично изненађење, али с обзиром на то шта смо све доживели, а доживели смо да смо имали 12.000 хоспитализованих пацијената, мислим да ниједна ковид болница у Србији није била под таквим притиском. У јединици интензивне неге било је 2.400 људи“, навео је доктор.

„На основу свега што смо доживели, а то је било једно море људске несреће, читаве породице су остајале без чланова, морамо бити опрезни“, додаје Јанковић.

„У наредном периоду вирус ће се вратити, потпуно сам сигуран“

Када је реч о попуштању мера, каже да је потпуно попуштање мера недопустиво, посебно за масовна окупљања.

То смо видели када нас је изненадио други пик у јуну прошле године, истакао је доктор.

„Мислим да морамо бити потпуно отворени према грађанима – једно су наше жеље. Морамо некако да мотивишемо људе да се вакцинишу. Епидемиолози сасвим добро знају – то је догма медицине – имунитет се не постиже са 50 одсто вакцинисаних, односно имунизованих људи“, рекао је Јанковић.

Циљ јаког имунолошког бедема је, како каже, 90 до 95 одсто вакцинисаних и само тада можемо бити сигурни да ће бити појединачних случајева.

„Врло је јасна ситуација, ми сада из оног великог броја потенцијално заражених које смо имали прошле године, а то је седам милиона, вероватно имамо дупло мање. У наредном периоду вирус ће се вратити, потпуно сам сигуран. Мислим да ће то бити једна флуктуација вируса“, рекао је Јанковић.

За то, како је казао, није толико заслужна само имунизација. Број заражених пада и у Бугарској која има четири пута мање вакцинисаних.

„Ми читаво ово лето, ако буде мирнији период, морамо радити и кренула је добра афирмативна кампања према онима који још увек имају дилеме – требало би вакцинисати млађе људе и мислим да 50 одсто вакцинисаних није довољно, до септембра би тај број морао да буде много, много већи“, нагласио је Јанковић.

„Вирус ће тражити начин да настави да живи са нама“

Посебно је кампању вакцинације потребно усмерити према млађима који су потенцијално опасни преносиоци.

„То се видело сада када су старији чланови њихових породица завршавали у јединицама интензивне неге“, додао је Јанковић.

Каже да није тачно да нови сојеви вируса морају бити опаснији, као и да је вирус веома вирулентан.

„Не мора значити да ће нови сојеви бити опаснији или изазивати теже клиничке слике, али свакако ће вирус тражити начин да настави да живи са нама“, рекао је доктор.

Указао је и на то да још не знамо колико траје имунитет након вакцинације, као и да ће можда бити потребна још једна доза.

„Можда ће неким људима који нису развили имунитет након неких вакцина, рецимо ‘Синофармове‘, бити савет да узму неку другу вакцину“, закључио је Јанковић.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 24. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Епидемиолози сасвим добро знају – то је догма медицине – имунитет се не постиже са 50 одсто вакцинисаних, односно имунизованих људи“, рекао је Јанковић.
  ++++
  А ДрКон од 7,06 минута јавно тврди: “ Чак и ако 20 одсто становништва прими вакцину, довољно је за имунитет „

  https://v.b92s.net/video/2020/12/22/12754904485fe1f64c5e2e1228384150-vesti_kon-ja-sam-spreman.mp4

  Закључак: Један, од ове двојице је доктор.
  А други, може бити само шарлатан.
  Нека се договоре између себе, да више не погане једну племениту професију.

  14
  1
 2. Могу и један и други бити и доктор (по образованњу) и шарлатан (према приступу проблему). То би само по себи није проблем. Проблем је што су обојица плаћеници фармакомафије, продали су своју савест за новац, моћ и благоутробије. За све оно што је Христ одбио кад га је ђаво искушавао у пустињи.

Оставите коментар