Министар Крис Феан: Малта са 70 одсто вакцинисаних прва земља ЕУ која је достигла колективни имунитет

Здравствене власти раније су најавиле да ношење маски више неће бити обавезно на плажама од 1. јуна, преноси Танјуг

Човек са маском у Ла Валети (Фото: Џонатан Борг/Синхуа)

Малта је вакцинисала 70 одсто своје одрасле популације најмање једном дозом вакцине против ковида-19, чиме је постала прва земља Европске уније која је постигла колективни имунитет, изјавио је данас министар здравља Крис Феан.

Мало медитеранско острво имало је у просеку три нова случаја вируса сваког дана током протекле недеље, са 0,2 одсто позитивних тестова. Данас су пријављена два нова случаја, наводи Ројтерс.

„На сваких пет секунди да се једна вакцина”, рекао је Ферн на конференцији за новинаре додајући да је 42 одсто одрасле популације примило две дозе, преноси агенција.

Тренутно могу да се вакцинишу сви становници Малте старији од 16 година, а Ферн је рекао да ће се деца стара 12 и више година такође вакцинисати када европске медицинске власти дају зелено светло.

Такође је најавио да ће обавезно ношење маски на отвореном бити укинуто 1. јула за вакцинисане људе све док је случајева вируса мало.

Здравствене власти раније су најавиле да ношење маски више неће бити обавезно на плажама од 1. јуна, преноси Танјуг.

Данас су укинута ограничења за теретане и базене, а радно време ресторана, који су раније радили до 17 часова, продужено је до поноћи.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар