Миша Ђурковић: Немојте мене, ја сам снајка

Није лако Србин бити. То кошта на сваки начин, посебно у земљи која је и даље обележена титоизмом као дубинским архетипским слојем

Миша Ђурковић (Извор: Лична архива)

Ових дана насловне стране новина и портала заузима Бренина снајка Александра Пријовић. Оде и Бањска и интервју код Кристијане Аманпур (зачудо, Пинк овај велики успех нашег председника није хтео да прикаже домаћим гледаоцима), одлазе и инвеститори, а све то покрива се разним операцијама одвраћања пажње попут пуштања на слободу оног несрећника, мужа певачице, осуђеног претходно на 40 година. У том погледу, верујем да се чак и прича о броју жртава у Јасеновцу такође смислено користи у исте сврхе тако што се са истог места упућује подршка ка обе групе актера и што се обе подстичу на рат до истребљења.

Но, ништа не може да замени Снајкине три арене у Београду и пет арена у Загребу (дупло мањих, додуше) и шок који је тај неочекивани успех изазвао. Прија је изданак Ај ди џеј „културе“ која је на монструозан начин овладала друштвеним мрежама и срцима и умовима наше тинејџерске деце. Тончи Хуљић је заиста у праву да је у том феномену музика најмање занимљив део, ако је уопште има. Аутотјун, перверзије, наркоманија, насиље, плес на ивици порнографије много су важнији, тако да је највећи хит госпође песма „Дам, дам дам“ у коме се води интерна дебата да ли да му дâ или да му не дâ (не воде из бокала…) Са тугом и носталгијом можемо да се сећамо времена када су људи кукали што неко слуша Цецу…

За ову причу важно је уочити да је ова издавачка кућа и саприпадајући телевизијски канал део Шолаковог корпоративног система, дакле онога што треба да нам донесе западне, европске итд вредности. Е то више нису вредности просветитељства, пристојности, већ управо ове које се ту приказују: насиље, порнографија и наркоманија. Све би то било у реду кад из истог тог система (Н1, Нова С, Данас) не слушате стално истините, али управо стога лицемерне кукњаве над насиљем које стиже са Пинкових ријалитија. Побогу браћо драга, па ви радите у кући која промовише исто то кроз Ај ди џеј и једнако уништава овај народ као и Митровић. Он је задужен за еутаназију и мозгропржење пензионера, а ви за разваљивање омладине. Што би рекли – у исту тикву дувате.

Но, Снајка је додатну пажњу стекла својом изјавом хрватским медијима у којој је демантовала да је српска певачица. Каже жена, нећу да ме сматрате српском певачицом, ја сам на пример одрасла код баке у Белом Манастиру, то је Хрватска итд.

Извор: Нова С

Прво се човек пита зашто је незамисливо да овде дође нека Нина Бадрић и прво што каже буде: Ја знате нисам хрватска певачица. Логично, растргли би је у Загребу и више не би могла да наступи ни у бирцузу на аутобуској станици. Како је дакле могуће да сваки шљам који ужива привилегије живота у овој држави коју је својом крвљу правио, ослобађао и бранио српски народ, чим изађе одавде хоће да се одрекне припадности том народу? Овај гест госпође заиста је у рангу оног несрећника, који је ваљда сматрајући себе настављачем Примјера чојства и јунаштва, пред масом Торциде у Сплиту побегао у море, оставио другаре из тима на цедилу и завапио „Немојте мене, ја сам Црногорац“.

Ово наравно није изоловани случај. Сећамо се на пример и како се Сека Алексић на сличан начин одрицала и српског идентитета и православља све док нису почели проблеми са трудноћом, а онда је кренула да обилази све могуће манастире по земљи. И, Богу хвала, добила је децу. Тако ће и ова веселница да се стиди што је Српкиња све док се не појаве проблеми када ће опет да се окрене извору.

Извор: БН

Ова врста патологије стида од свог народа међутим има врло озбиљно порекло у понашању наших политичких елита. СНС понавља у још бруталнијем виду исти модел који је и Тадићев ДС имао. Наиме, као и у случају Аманпур версус Марић, режим има две нарације усмерене према две категорије становништва. За обичан народ, који гласа на изборима, гради се национална прича, нарација о одбрани васколиког српства, србовање за све паре, Актуелно обожавање Путина итд. Но то се пакује на најидиотскији начин, при чему се види да креатор нарације тај забринути народ третира као стоку и игра се његовим емоцијама и страховима. Тај народ је убеђен да председник не спава бранећи српство, да су сви кораци њега и сарадника усмерени ка повезивању са Путином итд.

Но, стварно езотерично знање налази се унутар круга посвећеника који су наравно прозападно оријентисани, али морају јавно да се прилагођавају очекивањима народа којим владају. Они заправо знају да (како је то Алексић рекао) земљом влада Американац и да се зарад политичког и финансијског успеха треба томе повиновати, што значи да се не треба хвалити српским пореклом. Тако је и Прија изданак света у коме се презире то србовање по телевизијама, које је нужно зло за опстанак на власти, и гледа да се прилагоди долче вита систему запада, што Ај ди џеј јесте. Исту функцију је раније имао Чедин ЛДП, као ледоломац за оно што наилази. То јесте систем вредности према коме се оријентише наша дубоко корумпирана елита. У том систему корпоративизма, није пожељно припадати некој нацији, а поготово недајбоже Србима.

То вам је као Зорана Михајловић која једанаест година бива министар у таквој влади, али срце је разумљиво у Новој С. Нису наравно ни у овој власти сви такви. Ови у Војводини имају сасвим другу ситуацију него у Београду. Србима је тамо српско питање питање опстанка, чак и овима у СНС-у. Наиме, тамо је ситуација радикалне поделе. Алтернатива Мировићу јесу Чанак и Пајтић који су 2010. били донели онај хабсбуршки Статут као први корак ка сецесионизму. Ови људи су изгурали да Уставни суд то укине и успели су да са универзитета избаце џендер студије, а из школа Мариникино експериментално сексуално васпитање.

Но, у Београду је ситуација радикално другачија. Страначку и министарску елиту све више чине људи попут Басте који једнако као и Мики Алексић тврде да Американац овде мора о свему да одлучује (ово по сведочењу Јеремића). Такође и људи који се стиде што су Срби и који би радо да одрекну ту припадност.

Снајка се наравно и очекивано извињавала и покушавала је да се извуче заборављајући стару мудрост: Не кара га мајка што се коцкао него што се вадио. Вадила се на начин који ју је све дубље закуцавао и којим је заправо потврдила шта је рекла. Но са нивоом образовања који тешко да прелази ранг основне школе, али са непогрешивим трговачким инстинктом лишеним људскости и морала, она је фантастично ухватила и синтетизовала владајући Асафов модел функционисања: радикали споља, ЛДП унутра, примитивно србовање за народ, а фенси југословенство за повлашћену елиту, црква за будале, а родна сензитивност за правоверне.

Извор: Блиц

Наравно, није лако Србин бити. То кошта на сваки начин, посебно у земљи која је и даље обележена титоизмом као дубинским архетипским слојем.

И због свега тога Domus florum delenda est!
Categories: Шта после Тита?

Tags: , , ,

12 replies

 1. Не знам ко је Снајка осим оног што је овде написано! Знам ко је М. Ђурковић и веома га ценим. Само, нажалост, није у праву што се Војводине тиче. Има много тога у шта очигледно нема увид, па закључује логично, што није увек и најбољи пут да се добију такни закључци.

  “Ови у Војводини имају сасвим другу ситуацију него у Београду.. Србима је тамо српско питање питање опстанка, чак и овима у СНС-у”. Требало би да је тако и било добро да јесте, али није! Један од најгорих србомрзаца, Динко Грухоњић предаје на Филозофском факултету и председник је неког независног удружења новинара. Има их још, и на Филозофском факултету, али би заузело сувише простора да се набрајају. Уосталом, о томе је доста и писано.. Што се тиче тзв. “родног питања” и језика, Филозофски факултет је дао огроман допринос – бране се докторске дисертације, ауторке “родно коректног” речника су с тог факултета. Заборавио је г. Ђурковић и да је предлог да се при следећем попису становништва уведе у рубрици “националност” и “војвођанска нација”, дала једна Новосађанка. Додуше нисмо чули баш да се одриче своје српске народности, али, можда једног дана… Најжалосније је што се све то, и још много тога дешава у једној Војводини, где се, по речима Ј. Скерлића сто година (можебити и мало више, али се не сећам тачно) мислило за цело Српство!

  Ово и много тога сличног се нажалост занемарује, чему је доказ и то да један тако добро обавештен човек и патриота као што је М. Ђурковић може овако нешто да мисли.

  42
  4
 2. Леп пример, поштовани Мишо, како нам месе и моделују децу и омладину, да лелуја у ритму западних трендова (вредности) без компаса (овде јесам, тамо мало нисам, шта сам и где сам). То лелујање оснажено форсирањем ниских страсти, опсценим и вулгарним понашањем, јурњавом за славом и новцем би могло да се усидри једино продуховљењем. Али је то данас тежак задатак, јер и онај који се не води тежњом раскоши и славе, нити га “краси” обесно понашање, има преча посла од продуховљења – решава егзистенцијална питања у страху од 3 наметнуте пошасти: глади, болести и рата. Тешко је и због чињенице да су они који би требали да предводе продуховљење омладине, заражени поменутим лелујањем и жељом за стицањем поменутих вредности, значи без врлине. Зато остаје сваком појединцу да сам осети извор и припадност духовној заветној заједници, а онда неће бити важно где је одрастао.

  50
 3. Nemojte mene.
  Ja nisam Srpkinja.

  Nemojte mene.
  Ja sam CrnoGorac.

  Nemojte mene.
  Ja sam Građanin.

  Nemojte mene.
  Ja sam SVE samo ne Srbin.

  Nemojte mene.
  Ja ću biti SVE što VI poželite.

  Nemojte mene.
  Nemojte SAMO mene.

  1313 godina.
  Banjska.
  Banović Strahinja.
  Kosovo Polje.
  1389 godina.

  Meni moja majka kazivala:

  Neko bješe Strahiniću Bane,
  Bješe Bane u malenoj Banjskoj,
  U malenoj Banjskoj kraj Kosova,
  Da takoga ne ima Sokola,
  …………………….
  …………………….

  Nije lako Srbin biti.
  Nije lako Srpkinja biti.

  Ni u vreme Banović Strahinje.
  Ni u vreme Betmena Strendžendera.

  Svi ONI koji su u tekstu gore navedeni i svi ONI koji su u ranijim tekstovima navedeni nisu NIKADA čuli a kamoli pročitali bar jednom Srpsku narodnu pesmu JEDINU pre boja na Kosovu Polju.

  Svi ONI koji su u tekstu gore navedeni i svi ONI koji su u ranijim tekstovima navedeni su:

  „Građani Srbije“.

  Zakonski gledano. ( glede zakona ).

  Svi ONI koji su u tekstu gore navedeni i svi ONI koji su u ranijim tekstovima navedeni su:

  „Nemoralni gađani Srbije“.

  Moralno gledano. ( glede morala ).

  I zakonski i moralno kada se JEDNOM prodaš
  ili JEDNOM predaš TUĐINU ostaješ TRAJNO
  bez Srpske DUŠE.

  I zakonski i moralno si se ZAUVEK ispisao iz
  Srpskog Naroda.

  I zakonski i moralno si ZAUVEK izgubio tradicionalne Srpske Vrednosti:

  Osećanje časti.
  Osećanje pravednosti.

  Ubeđenje plemenitosti.
  Ubeđenje požrtvovanosti.

  Bol izdaje.
  Večno nepodnošljivo BOLI.

  Nije lako Srbin biti.
  Nije lako Srpkinja biti.

  Banović Strahinja i dan danas priča
  istu priču isti Zavet
  svi putevi u svako vreme
  ionako vode na isto Mesto
  na Kosovo Ravno Večno.

  Pitanje za nas SVE:

  U Majci Srbiji
  U Majci Republici Srpskoj
  U Majci Crnojgori.
  U Majci Srpskome Rasejanju.

  Kome će Srpska majka kazivati o Banoviću Strahinji a
  kome će građanska/gađanska majka kazivati o Betmenu Strendženderu.

  28
  4
 4. Još jedan odličan članak Miše Đurkovića. Bravo za autora!

  24
  3
 5. Pad srpske kulture nije poceo sa Prijovickom, estradni sund vlada vec dugo. Nista cudno za zemlju kojoj je odavno Ceca srpska majka.

  26
 6. Pad srpske kulture je počeo sa Snajkinom Svekrvom. Imam dovoljno godina da pamtim Svekrvinu izjavu koju je dala sredinom osamdesetih da “odlični đaci ne znaju ništa drugo nego da uče”. Zajedljiva izjava debeljuškaste i lepušlaste praznoglavke. Ali, njena je izjava zaista, bila najava novog doba u kome su najmanje važni znanje, rad i dobrota.
  Dakle, Svekrva je srbska majka današnje srbske priče i njenim putem hrabro kroči njena Snajka (svejedno koja).

  51
 7. Снајкину Свекрву је оперативно направио клан Црнобрња (сфрј моћници у рангу Броза, Брозове прве комшије на Дедињу, само их ограда делила).
  @Nemojte mene.
  Ja sam CrnoGorac.
  О томе што је викао да је Црногорац, а не Србин када је скочио у море…
  “Мене су хтели да линчују, повикао сам да сам Црногорац ако ме убију да знају шта сам”, рекао је Краљ, на шта се Човић убацио контрапитањем новинару: “Зашто је то битно ко је и шта је и шта је викао у тренутку када му му је глава у торби?”.😂Овде се не зна ко је веће г…о, да ли овај црногорац или Човић🤣
  Ово је било оно класично црногорско мајмунисање, какво врше деценијама преко србијанске грбаче. Мајмунишу се како су све нај нај, па када због тог мајмунисања крене наопако, онда као и сви лицемери, дволичњаци, кукавци, крену да нешто опет мајмунишу као “ми смо Црногорци, ми све то можемо, ми смо другачији, нама се то може, има то да нам дозволите” и слично.
  Тренер Александар Филиповић одбацио је тврдње и поједине коментаре да су играчи Звезде провоцирали јер су истицали обележја клуба.
  “Приликом уласка у Хрватску добили смо обезбеђење које нас је све време пратило. Старији играчи су ми тражили да пре одмора мало прошетају градом. Када су се одвојили, видели смо да су сви у цивилним јакнама, што је радник полиције и обаснио свом шефу, уз констатацију да не би требало да буде проблема. Није било видних обележја клуба. И полиција нам је дала одобрење за облачење и истакла да су момци адекватно били одевени и да не ни требало да буде проблема. Зато ми сметају приче да је било провокације и да су наши играчи шетали ривом у обележјима”, рекао је тренер ватерполиста Звезде.
  Једини је он раскопчао јакну да се види обележје.
  Хтео је када се врате да прича својима “еее виђу једиииини ЈА Црногорац сам смео да носим тако да се види, а они цигани Србијанци нису смели”.
  Па када се десило шта се десило, онда је било “ја сам Црногорац, зашто ме нападате, само хтео да покажем оним ништавним Србијанцима како сам већи од њих”.🤣😂🤣
  “Сели смо у кафић, први у којем смо видели место. Носио сам дугачку јакну и ову мајицу (показао је на себи црвену мајицу, прим. аут.), нисам се био закопчао и вероватно је конобар приметио грб Звезде. Седели смо ту, конобар нам је пришао: ‘Какав је то грб, о чему се ради?’. Одговорио сам му да сам ватерполиста Звезде и да сам дошао на утакмицу и да сам сео у кафић да попијем кафу. Он ми је, претећи, рекао: ‘Добро, попиј то’. Најпре сам се насмејао, на шта ми је конобар одбрусио: ‘Није никаква шала’. Потом сам предложио друговима да променимо кафић”, испричао је Краљ.
  @Limes Зна М. Ђурковић то све! Немој мислити да не зна. Него као васпитаник те вековне чколе “унутрашњег аутошовинизма” (то је грана друштвено-политичке активности основана од црногораца и херцеговаца, а захватила још по некога од осталих, која дејствује у оквиру Србства и за Србство, али им је све боље и квалитетније ван Србије у оквиру Србства, дакле разликују се од стандардних аутошовиниста, којима је све и ван Србије и ван Србства боље и квалитетније, по ужем измештању својих објеката хваљења, величања и уздизања) иде дотле да чак и у комунистичкој творевини – АП Војводина (примећујете да је само “С” уклоњено, дакле нестала је само ознака за социјализам, само је социјалистичка уклоњена из федеративне њима неумрле југославије, није нестала комунистичко партизанска Аутономна Покрајина) виде нешто за узор чега нема, тако исто су од малих ногу учени да им је ЦГ “светиња” и “вјечна”.

  22
  6
 8. Зликовачка хорда на челу с Брозом, након што је истребила српску грађанску класу и похарала село, омогућила је полусвету да се зацари.
  Ове анадолско-ромске инерпретаторке су део тог наслеђа…
  Успут, не знам да ли су Ђурковић, Антонић и Ковић, истраживали зашто ни један десничарски покрет, чији је покровитељ садашњи велики везир Србије, није запалио и демолирао кућу цвећа???Где су те србенде што пале џамије и амбасаде….

  42
 9. @Драгутин

  Поштовани, оставите Ви поштене Србе Црногорце и Херцеговце на миру, не генерализујте. Имате доста бивших изрода, прелетача, исписника из Српства…

  13
  6
 10. Prija je kao indijska telenovela.U stvari epizoda mamutske serije.U jednoj od epizoda malčanski berberin beše Fredi Kruger.Vuline Predraže prekrasan predlog.Voljan sam robijati(glavu izgubiti)da pokušamo.

 11. Феноменалан текст.

 12. Што није снајка остала тамо где је рођена и да тамо зарађује, ако није „српска певачица“. А воли српске паре.

Оставите коментар