CNBC: Економија Шведске извукла корист од избегавања карантина

Шведска од самог почетка одбила да уведе оштре рестриктивне мере. То је довело до повећања броја оболелих, међутим власти су своје поступке образложиле жељом да се одржи конкурентност економије

Фото: Андрес Кудацки/АП

Економија Шведске извукла је неочекивану корист од одбијања да уведе карантин и већине других ограничавајућих мера, повезаних са вирусом корона, саопштио је „Си-Ен-Би-Си“ (CNBC) и сведоче подаци Европске централне банке (ЕЦБ).

У протекла три месеца, курс шведске круне у односу на евро порастао је са 11,2 круне за евро средином марта на 10,4 круне почетком јула. Економисти су за америчку телевизију истакли да се то догодило упркос епидемији у земљи и мерама које су власти предузеле.

Шведска влада је од самог почетка одбила да уведе оштре рестриктивне мере. У земљи није било забране изласка људи на улицу, рада у јавним институцијама и одласка у иностранство. То је довело до повећања броја оболелих у поређењу са другим земљама региона, међутим, власти су своје поступке образложиле жељом да одржи конкурентност економије.

Аналитичари сматрају да је пад курса круне у марту био изазван бригом инвеститора за стање шведске медицине и будућност економије. Међутим, њихово понашање се затим променило, док су чак и повећане домаће инвестиције.

Последњих недеља курс круне је ојачао, чак и без обзира на одлуке Централне банке да спроведе програм квантитативних олакшица (QE) по примеру ЕЦБ. Регулатор купује националне државне и корпоративне обвезнице од комерцијалних банака, који служи као оријентир за будуће емисије обвезница.

Поред тога, на тај начин банкама се обезбеђује ликвидност за кредитирање привреде. Недавно је повећан обим програма – са 300 милијарди на 500 милијарди круна (са 28,6 милијарди на 47,7 милијарди евра).

Делимично, акције регулатора повезане су са покушајем слабљења националне валуте и спречавањем њеног даљњег јачања, неповољног за шведске извознике. QE омогућава да се каматне стопе држе на ниском нивоу и такође смањује потребу банака и компанија за националном валутом, што је чини мање атрактивном за спољне инвеститоре.

Међутим, иако такве мере нису имале жељени ефекат, курс круне и даље јача, а аналитичари очекују да ће се тај тренд наставити.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 3. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар