У осам места у Србији проглашена ванредна ситуација

У свим затвореним просторима, без изузетка, обавезно је ношење заштитних маски, уз поштовање физичке дистанце од 1,5 метара

Кретање броја регистрованих зараза вирусом корона у Србији (Графикон: Бета)

Због повећаног броја заражених вирусом корона, ванредна ситуација проглашена је у Новом Пазару, Тутину, Крагујевцу, Врању и Ивањици, а од данас и у Београду, Шапцу и Чачку.

Влада Србије је на данашњој седници, на предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести Ковид 19, донела нове мере за Београд које ће важити до 18. јула, а које, између осталог, предвиђају да се у главном граду ограничава рад свих угоститељских објеката и ноћних клубова, без изузетка, у времену од 23 сата до шест сати ујутру.

У свим затвореним просторима, без изузетка, обавезно је ношење заштитних маски, уз поштовање физичке дистанце од 1,5 метара.

Такође, обавезно је ношење заштитних маски у јавном градском и приградском превозу и у међуградском превозу.

За непоштовање мере обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору, прописана је казна у износу од 5.000 динара, за свако физичко лице које буде кршило ову меру.

Влада је такође донела одлуку да се забрањују окупљања на јавним местима у затвореном простору за више од 100 људи, а на отвореном простору за више од 500 људи.

Приликом било каквих окупљања на затвореном или отвореном простору неопходно је поштовати физичку дистанцу од 1,5 метара.

Ванредна ситуација је данас проглашена и у Шапцу, а градоначелник Небојша Зеленовић је рекао да ће Штабу за ванредне ситуације предложити да се ограничи рад угоститељских објеката и ноћних клубова и то тако што ће радити од шест до 23 сата, као и обавезно ношење маски у јавном превозу и свим затвореним просторима, без изузетка, уз поштовање физичке дистанце од метар и по.

Зеленовић је казао и да ће Штабу предложити да се за непоштовање мера обавезног ношења маски пропише казна од 5.000 динара.

Један од предлога биће, како је навео, и да се забрани окупљање на јавним местима у затвореним просторима више од 100 људи, а на отвореним више од 500, док ће приликом било каквог окупљања бити неопходно ношење маски и поштовање физичке дистанце од метар и по.

Ванредна ситуација је данас проглашена и у Чачку где су донете одлуке о забрани јавног окупљања, организовању свих славља, рада базена и купалишта, док је рад угоститељских објеката скраћен од седам до 20 часова, а ношење маски и рукавица је обавезно, преноси Танјуг.

У теретанама на отвореном и парковима, у групи може максимално да буде до пет лица у размаку од два метра.

У Новом Пазару ванредна ситуација је уведена 25. јуна, а подразумева забрану окупљања у јавном простору, отвореном и затвореном више од пет особа, као и ограничено радно време угоститељских објеката од 7 до19 сати.

За време рада угоститељских објеката за једним столом не могу седети више од две особе, уз поштовање обавезне дистанце од 2 метра између њих и између столова и уз обавезу ношења заштитне маске коју имају и особље и гости.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар