Проглашена ванредна ситуација у Београду

Када је реч о мерама, прва је забрањен улазак у затворене просторије без маске где ће морати да се поштује удаљеност 1,5 метара, док ће сви који користе јавни превоз морати да носе маске, рекао Горан Весић

На територији Београда данас је проглашена ванредна ситуација.

Заменик градоначелника Горан Весић каже да морају бити испуњени одређени формални услови како би се спровеле мере републичког Кризног штаба, а први је да се организује седница градског Штаба за ванредне ситуације и прогласи ванредна ситуација на територији града Београда, што је и урађено данас, преноси Танјуг.

Весић је за ТВ Прва прецизирао да ће, према процедури, Влада Србије потом донети одлуку да пропише одређене мере на територији града Београда, а на основу одлуке градског штаба о проглашењу ванредне ситуације.

Када је реч о мерама, прва је забрањен улазак у затворене просторије без маске где ће морати да се поштује удаљеност 1,5 метара, док ће сви који користе јавни превоз морати да носе маске за шта ће бити предвиђене одређене санкције.

Поред тога биће забрањено окупљање више од сто људи у затвореном простору и више од 500 на отвореном.

Рад угоститеља биће ограничен и они неће радити између 23 часа и шест ујутро.

„Нађена је мера да та грана наше индустрије ради, али и да се заштите људи јер је највише било заражавања баш на журкама у ноћним клубовима. То су мере које ће данас бити спроведене и које ће ступити на снагу”, истакао је Весић.

Он је нагласио да проглашење ванредне ситуације даје основ да се ограниче нека права, а да ли ће бити донесене и неке друге мере зависиће од развоја епидемиолошке ситуације.

„Ми ћемо ове мере увести на две недеље и мислимо да ће то бити довољно да се после тога вратимо нормалном животу. У сваком случају ако буде нових мера грађани ће бити на време обавештени”, рекао је заменик градоначелника.

Говорећи о контроли ношења маски у јавном превозу и затвореном простору и кажњавању Весић је рекао да ће висину казне одредити Влада Републике Србије што ће она вероватно данас и урадити.

„Надлежност за спровођење здравствених прописа је на Министарству здравља односно на Санитарној инспекцији, али Влада може да овласти и неке друге органе да учествују у томе. Ја претпостављам да ће бити овлашћена Комунална милиција и Министарство унутрашњих послова као и неке друге инспекцијске службе. Ми већ имамо на снази обавезно ношење маски у јавном превозу и према нашој процени више од 96 одсто људи који користе јавни превоз носе маске и на тај начин штите и себе и друге”, нагласио је Весић.

(Политика, 3. 7. 2020)

Влада усвојила мере за Београд, казна за неношење маски 5.000 динара

У свим затвореним просторима, без изузетка, обавезно је ношење заштитних маски, уз поштовање физичке дистанце од 1,5 метара

Фото: Бета/Милан Тимотић

Влада Србије је на предлог Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид-19 донела нове мере у циљу спречавања вируса, а које се односе на Град Београд.

Влада је одредила казну у висини од 5.000 динара за свако физичко лице које буде кршило меру обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или затвореном простору, преноси Н1.

Влада је на седници усвојила предлог Кризног штаба да се ограничи рад свих угоститељских објеката и ноћних клубова, без изузетка, у времену од 23 часа до 6 часова наредног дана.

У свим затвореним просторима, без изузетка, обавезно је ношење заштитних маски, уз поштовање физичке дистанце од 1,5 метара. Такође, обавезно је ношење заштитних маски у јавном градском и приградском превозу и у међуградском превозу.

За непоштовање мере обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору, прописана је казна у износу од 5.000 динара, за свако физичко лице које буде кршило ову меру.

Влада је донела одлуку да се забрањују окупљања на јавним местима у затвореном простору за више од 100 људи, а на отвореном простору за више од 500 људи.

Приликом било каквих окупљања на затвореном или отвореном простору неопходно је поштовати физичку дистанцу од 1,5 метара.

Све мере за Град Београд важе у периоду од наредне две седмице, односно до 18. јула 2020. године.

(Данас онлајн, 3. 7. 2020)

Опрема: Стање ствариCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар