Александар Вучић: Затварају се ноћни клубови у Београду, казне за неношење маске

Ако неко жели, има право да буде неодговоран за себе, али нема право да буде неодговоран за друге. Ако сте неодговорни за друге – мораће да плати, рекао председник Србије

На две недеље биће затворени ноћни клубови, сплавови од 23 сата до шест ујутру, као и кафићи, осим оних који имају башту, као мера у сузбијању ширења корона вируса, најавио је председник Александар Вучић, те најавио и казне за неношење маски у тржним центрима и јавном градском и међуградском превозу, од 5.000 до 6.000 динара.

Такође, биће затворени и студентски домови, јер је велики број студената заражен.

Број људи окупљених у затвореном биће ограничен на 100, уз дистанцу и са маскама, а на отвореном до 500 људи.

Ове мере донеће сутра Влада Србије, а уколико оне не буду довољне, биће и других, најавио је Вучић.

Он је додао да је ситуација у Београду најпроблематичнија јер је 82,5 одсто свих заражених у престоници.

Председник је рекао да би он затворио Београд, али да поштује мишљење и одлуке лекара, епидемиолога.

Истакао је да се у периоду од 23 сата до шест ујутру, када раде ноћни клубови и сплавови, заразио највећи број људи, што је разлог за њихово и затварање кафића који немају башту и излаз у отворени простор.

Биће затворени и студентски домови.

На питање где ће студенти који нису из Србије, каже да они неће бити у Београду за то време…

„Код Срба је увек присутан ђавољи адвокат и увек ће да буде крива држава. И ја. Немам проблем са тим”, рекао је Вучић за РТС.

Кад је реч о казнама, каже:

„Ако неко жели, има право да буде неодговоран за себе, али нема право да буде неодговоран за друге. Ако сте неодговорни за друге – мораће да плати”, нагласио је председник Србије.

То је начин да се сачува здравље људи, јер другачије не може, додао је он.

„Животи људи су нам најважнији, морамо да заштитимо живот и економију, и морамо ово да предузмемо”, рекао је Вучић.

Председник је истакао да би волео да имамо повољнију ситуацију у вези са ковидом-19, а да је највећи проблем Београд, док је све остало неупоредиво једноставније у поређењу са престоницом.

„Од заражених, 82,5 одсто је Београд. Јасно је да су сви други бројеви под контролом и да је то мање или више очекивано, уобичајено. Јасно је да је Београд жариште”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Ни београдске, ни санџачке дахије ништа нису урадили за Нови Пазар

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у Новом Пазару било организационих проблема и да је Министарство здравља требало раније да реагује, али да то није разлог за кампању која се води против државе, која је дала више него икада ико у Нови Пазар, Сјеницу и Тутин.

„Ни београдске, ни санџачке дахије за 30 година ништа нису урадили у Пазару”, рекао је Вучић и додао да је у последњих шест година опремљена болница у том граду за милионе евра.

Он је рекао да ће сутра у Нови Пазар бити послато још десет нових респиратора.

Вучић је рекао да шездесет година ништа није урађено у пазарској болници, а да је у претходним годинама урађено неколико објеката, а да су фотографије које су приказали неки санџачки портали заправо из старог дела болнице, док нису показали како болница сада изгледа.

Ана Брнабић и Златибор Лончар у Новом Пазару (Фото: Слободан Миљевић/Нови Пазар)

Подсетио је да је изграђен дијагностички центар, уз помоћ шеика Мухамеда, који кошта пет милиона и који изгледа боље него било која болница у Немачкој.

Како каже, у општој болници у Пазару је реновирана ангио сала, што је коштало више од шест милиона евра, лекари су обучени и да спроводиће хиљаду интервенција.

Додао је да је уложен огроман новац у уређаје и да је све што је урађено, урађено у претходних шест година.

„Сви који би да нам држе предавање, нека погледају шта смо урадили у последњих шест година”, рекао је Вучић и показао фотографије болнице у Новом Пазару, преноси Танјуг.

Он је рекао да је само данас десет људи на десет респиратору у болници и да није тачно да се респиратори не користе, да стоје нераспаковани.

Дајемо 10 милиона евра за плате здравствених радника у Пазару

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да држава издваја 10 милиона евра годишње нето само за плате здравствених радника у Новом Пазару и да га ништа тако не погађа, него када чује да тамо нема здравственог особља.

„Дође ми из коже да искочим када то чујем. Имамо у Пазару 1.344 здравствених радника, од тога 252 лекара, које плаћа држава Србија. Колико новца дајемо и онда ми кажу – спасиће нас два лекара и четири техничара из БиХ. Питају ме онда зашто се љутим на поједине министре у нашој влади, па зато што не кажу колико новца дајемо да знају сви Пазарци колико бринемо”, рекао је Вучић, гостујући на РТС-у, преноси Танјуг.

Каже да ниједан политички аспект није споменуо, али да је јасно свима о чему се ради и истакао да је доживео много горе звиждуке у Пазару, него што су Брнабићка и Лончар.

Вучић додаје да су му је звиждало бар 1.000 људи, а не 10 или 15 као њима.

Нико неће урушавати државу, ни споља, ни изнутра

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да мора да слуша неистине и лажи, али да неће да дозволи да неко урушава државу ни споља, ни изнутра, нити мир и стабилност, како у Новом Пазару, тако и у другим местима у земљи.

Вучић је за РТС рекао да ће у Новом Пазару бити уложено још 30 милиона евра и да га боли када се по цео дан борите да нешто урадите, а неко дође са одмора и каже да сте ленчуга.

„Нападају лекаре сваки дан, кажу да су подрепаши власти, кажите кога имамо бољег… Тајкуне који су послали 1.000 маски Новом Пазару и 50 постељина? А, ми сваког дана дајемо милион евра”, истакао је Вучић и додао да из Босне нуде, на пример, 50.000 евра.

Нови Пазар ће имати 23 респиратора

У Нови Пазар ће сутра бити послато још десет респиратора, тако да ће тај град имати укупно 23 респиратора, што ће донети додатну сигурност за Пазарце, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић.

„Вечерас су тамо 22 лекара из Крагујевца, Шумадије и Моравичког округа, то показује колико је Србија солидарна”.

Истиче да све што је ова власт урадила није постојало раније и да је највише уложено од времена Јосипа Броза Тита, као и да у претходних 60 година скоро ниједан ексер није укуцан у здравствене објекте у том граду.

Вучић је рекао да га веома боли то што се прича да држава не води довољно рачуна о Новом Пазару, с обзиром да је ту изградила најмодернији дијагностички центар, који не може да се види ни у Немачкој и показао слике.

„Ово је вероватно фатаморгана, па сам измислио, јесам ли донео ове слике из Немачке? Ви, (грађани) сте дали за ово новац, а поштена власт и влада је то направила”.

Вучић додаје да разуме гнев људи који су изгубили своје најближе, па криве пре власт, него невидљиви вирус, преноси Танјуг.

На изборима се нико није заразио

Председник Србије Александар Вучић одбацио је као измишљотине тврдње да су избори утицали на повећање броја заражених од короне.

Вучић је за РТС рекао да су избори били организовани и правно перфектно, а и када је у питању сигурност уз све мере заштите и да на њима ни технички нико није могао да се зарази.

„Све је спроведено изузетно, сигурније него да сте отишли у продавницу”, истакао је Вучић поводом критика да је после избора и дербија „дошло на наплату оно у чему се грешило”.

СНС прослава изборне победе (Фото: Ало)

Он је истакао да избори нису имали везе са короном, већ са страхом да се види шта људи мисле у Србије.

„Мислите да је требало да будемо у диктатури још шест месеци”, запитао је Вучић, преноси Танјуг.

Упитан да ли би и сада дозволио окупљања попут дербија, рекао је да фудбалери нису били на трибинама и нису се заразили на утакмици.

На питање да је о томе говорио професор Тиодоровић и да нас наредних дана очекује погоршање, Вучић је рекао да је Тиодоровић стручнији од њега, али да и даље не мисли да је утакмица проблем.

Он је напоменуо и да су утакмице последње биле забрањене у првом налету короне, јер су стручњаци говорили да је могућност заразе на отвореном мања.

Додаје и да су једино Партизанови навијачи могли да се заразе и то не претерано, јер су се они радовали због победе.

Шта год да смо урадили, били бисмо критиковани”, закључује Вучић.

Србији потребан енергичан мандатар, Ана је била сјајан премијер

Председник Александар Вучић рекао је да је Србији потребан енергичан, вредан и борбен мандатар за састав нове владе, да је премијерка Ана Брнабић била сјајан премијер, као и да ће влада бити формирана пре уставних и законских оквира.

Вучић је за РТС рекао да размишља о мандатару за састав нове владе, којег, по Уставу и закону он, као председник државе, треба да предложи, али да до сад ни са ким није разговарао.

„Нисам ни са ким разговарао, то би значило да сам одлучио”, рекао је Вучић.

Упитан какав је мандатар потребан Србији, Вучић је одговорио – енергичан, вредан и борбен.

На констатацију да је, када је Ана Брнабић изабрана за премијера, било коментара да она није јак премијер, Вучић је рекао да сматра да је она била сјајан председник владе.

„Мислим да је она била сјајан премијер, а ви ми предложите бољег премијера”, рекао је Вучић новинарки, преноси Танјуг.

На констатацију да је део јавности коментарисао да актуелни министар унутрашњих послова Небојша Стефановић није био у изборном штабу за изборну ноћ и упитан да ли и даље рачуна на њега, Вучић је одговорио да рачуна, а на питање да ли то значи да ће поново бити у влади, поновио да са њим рачуна, а каква ће бити нова влада – видећете се.

Вучић је рекао да ће влада бити формирана пре уставних и законских рокова, који, оквирно, намећу да влада буде формирана до октобра.

Парламент ће, истиче, такође бити формиран у законским оквирима, најдуже 30 дана након што Републичка изборна комисија прогласи коначне резултате избора, што ће се десити за дан, два.

На питање да ли га је бивши председник Србије и СНС Томислав Николић позвао да му честита у изборној ноћи, Вучић је рекао да се с њим чује прилично редовно, али да у изборној ноћи углавном ни са ким није разговарао.

Александар Вучић истакао је да му не пада на памет да се правда за добар изборни резултат своје странке и да ће се и следећи пут борити за изборни успех.

Вучић је, за РТС, упитан да ли би волео да има озбиљнију противтежу у парламенту, казао да је волео да има најбољи могући резултат и да никада не жели да да гласове другима.

О КиМ де факто преговарамо са Западом – не Албанцима

Вучић је изјавио да Београд о Косову де факто преговара са Западом, а не са Албанцима, као и да наша страна у евентуалном наставку дијалога са Приштином излази са истом платформом као и раније, али и да сада не види никакво решење.

Упитан да ли трпи притиске, пошто се најављује самит у Паризу о КиМ, и који су могући сценарији за наставак дијалога, те каква ће бити платформа Београда, Вучић је рекао:

„Као и до сада, да штитимо наше националне и државне интересе, и да покушамо да урадимо све што можемо да урадимо за наш народ на КиМ. При том, разумевајући тежину наше позиције и борећи се за то да не будемо кривци за непостојање дијалога”.

Вучић каже да ће се наша страна у складу са тим понашати и у односима са свима са којима разговарамо.

„Јасно је да разговарамо и преговарамо де факто са западом, а не са Албанцима”, рекао је Вучић и додао да већ седам година трпи притиске како ће до краја године наводно бити потписан обавезујући споразум.

Упитан да ли види решење, Вучић каже да га не види, преноси Танјуг.

Извор: Снимак екрана/РТС

„Када сам га видео, сви су ми скочили за врат у земљи и иностранству, ударали су из све снаге… Само нисам чуо било који други предлог. Али, то да признамо независно Косово тако да Срби на КиМ нико нема ништа, слободно заборавите”.

Каже и да подизање оптужнице против Тачија и Весељија и евентуалне промене на челу приштинског преговарачког тима немају никакве везе са будућношћу дијалога.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар