Низ споразума између Русије и Србије: Примопредаја странице Мирослављевог јеванђеља за слике Н. Рериха

Међу њима је и Споразум о примопредаји 166. странице Мирослављевог јеванђеља, која се налази у Националној библиотеци у Санкт Петербургу, као и седам слика руског уметника Николаја Рериха

Фото: Танјуг

У присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева вечерас, 19. октобра, у Београду је размењено више билатералних споразума и меморандума о сарадњи из различитих области, науке, привреде, саобраћајне инфраструктуре, пољопривреде, области иновација.

Међу њима је и Споразум о примопредаји 166. странице Мирослављевог јеванђеља, која се налази у Националној библиотеци у Санкт Петербургу, као и седам слика руског уметника Николаја Рериха, с краја 19. и почетка 20. века, које чува Народни музеј у Београду, преноси Танјуг.

Размењени су и Споразум између влада Србије и Русије о оснивању и условима делатности информационо-културних центара, као и Споразум о заједничкој реализацији пројекта модернизације железничке пруге Београд-Врбница-граница са Црном Гором (Бар), деоница Ваљево-граница са Црном Гором између Србије и отвореног акционарског друштва „Руске Железнице”.

Анекс Уговора за пројектовање и извођење радова на изградњи железничке инфраструктуре и изградњу јединственог Диспечерског центра за управљање саобраћајем возова у Србији између „Инфраструктура Железнице Србије” и РЖД Интернационал.

Данас су српски и руски партнери разменили и Споразум о одобрењу државног извозног кредита Влади Србије, Споразум о сарадњи у области биљног карантина и заштите биља, као и на Споразум о сарадњи у изградњи Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације на територији Србије.

Такође, размењени су и Протокол о сарадњи између српске Управе царина и руске Федералне царинске службе у борби против царинских прекршаја у ваздушном саобраћају, као и Меморандум о разумевању између две институције о сарадњи царинских служби на аеродромима „Никола Тесла”, Београд, и „Шереметјево”, Москва у области борбе против превара.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства просвете Русије разменили су Меморандум о разумевању.

Такође, размењени су у Меморандум о узајамном разумевању између Министарства привреде Србије и Министарства индустрије и трговине Русије о локализацији руске индустријске производње на територији Србије, као и Меморандум о разумевању између Кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој и Министарства индустрије и трговине Русије о сарадњи у области развоја иновација и дигиталних технологија у индустрији.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 10. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар