Слободан Антонић: Лажљивче, лажљивче…

Контролише медије, подржавају га странци (политичари и корпорације), али – да ли је то целовито објашњење његове моћи? „Знам да ме лаже, али волим да га слушам“, рече ми пријатељица за свог удварача. Тако се понаша и бирачко тело

Слободан Антонић

На кога сте помислили да се односи наслов овога текста? Били сте у праву.

Када је реч о изјавама тог човека, моји фаворити су следећи:

· (после потписивања Брисела 2, 2015): „Мислим да наш народ има разлог за задовољство, вечерас се успоставља Заједница српских општина. Мислим да смо одличан посао обавили за наш народ“ (овде). (Заједница српских општина не само да није успостављена „вечерас“, 25. августа 2015, она ни данас, две године доцније, није на видику).

· (уочи избора 2014): „Неће бити смањења пензија. У пензије не дам да се дира!“ (овде). (Шест месеци после тога смањене су све плате и пензије преко 25.000; овде).

· (на ТВ Пинку, 30. 1. 2015): „Kоји је то партијски директор у Србији данас? Где је та партијска држава? Kоје год предузеће да узмете, нигде није партијски човек!” (овде). (У стварности: нема јавног предузећа у коме директор, менаџмент, УО, НО… нису партијски људи).

· (15. априла 2016): „Србија је једина земља у Европи која није увела санкције Русији“ (овде). (Санкције Русији у Европи нису увеле ни Македонија, БиХ, Турска и Белорусија; овде).

· (на ТВ Пинку, 29. 5. 2016): „Покажите ми у којој то земљи има да се купе за 8.000 динара књиге за школу? У којој то земљи има, нема ни у једној. Нађите ми и дупло скупље, па нећете наћи” (овде). (У стварности „више од половине земаља Европе имају систем бесплатних уџбеника“; овде).

· (у изјави за италијанску Ансу, 11. 6. 2013): „Фијат аутомобиле Србија ће до краја године извести у Русију први контигент од 10.000 нових модела `фијата 500 Л`, произведених у фабрици у Kрагујевцу. Ту квоту сматрамо само почетком и надамо се да ћемо је повећати“ (овде). (У стварности: у прве две године након ове изјаве, због нерешених административних питања, Русија није увезла ниједан фијат 500, а након тога „нови фијат 500 је у Русији продат за годину дана у само 211 примерака, па нема ни говора да би Руси увезли од нас 10.000 фића из Крагујевца“; овде).

· (У Обреновцу, 15. 3. 2016): „У претходне две године изградили смо 29 брана“ (овде). (Нису направљене никакве „бране“ већ тзв. бујичне преграде, и није направљено њих 29, већ 20; овде)

· (23. јула 2016, поводом саопштења ДЈБ да је последњом изјавом најавио кандидатуру на изборима за председника Србије): „Преварантима и лажовима немам обичај да одговарам. Ипак, зарад грађана Србије, поновићу по хиљадити пут: не пада ми на памет да се кандидујем на председничким изборима и свакако нећу бити председник Србије“ (овде). (Без коментара).

· (17. 5. 2016): „ММФ ће променити процену привредног раста (Србије) са 1,8 на 2,3 одсто за ову годину (2016), а идуће године (2017) треба очекивати раст од око четири процента, што ће бити највише у Европи“ (овде). (У стварности: „Упркос најавама да ће БДП у 2017. скочити најмање три, а могуће и 3,5 одсто, Србија се нашла на убедљивом зачељу региона Централне и Југоисточне Европе након прве половине 2017. године. У првом тромесечју привредни раст је износио 1,2 одсто, а у другом је `убрзао` на 1,3 одсто“; овде).

· (28. 7. 2017, обилазећи градилиште Клиничког центра у Нишу): „Пре само три године, када сам био овде, била је ливада (на месту КЦН), а сада имате 44.000 квадрата“ (У стварности, није била никаква ливада, већ је 22 000 квадратних метара већ постојећег простора реконструисано, док је завршена зграда која је раније започета, од 26.000 m квадратних; овде).

· (28. 8. 2017, на свечаном постављеању „последњег носача на мосту изнад реке Врле, код Владичиног Хана“): „Србија је после Другог светског рата саградила неколико стотина километара ауто-путева, али је у последње три-четири године успела да изгради, испоставља се, исто толико најсавременијих саобраћајница колико у претходних пет, шест деценија“ (овде). (У Србији је, у време социјализма, изграђено 374 километара аутопутева, а било је 607 km ових „најсавременијих саобраћајница“; овде; где су та нова 374 km, или чак 607 km аутопутева, који су наводно изграђени „у последње три-четири године“ – грађани Србије би баш волели да виде!)

· (2017): „Ви добро знате да ја никада не обећавам у празно“ (овде); „Никада нисам лагао грађане Србије“ (овде). (Без коментара).

Слични искази овог човека – као неистините тврдње или обећања – могли би се ређати готово у недоглед. Верујем да би сваки читалац ФСК имао своју листу фаворита. Рецимо:

·  „до краја 2014. грађани ће живети боље“ (овде);

· „у 2013. години решићемо све 24 спорне приватизације“ (овде);

· „правићемо делове за Боинг и Ербас“ (овде);

· „разговори с Мерцедесом о Икарбусу ушли су у завршну фазу, очекујемо долазак Мерцедеса и у ФАП у Прибоју, а очекујемо и да ће једна јапанска компанија из области аутоиндустрије отворити 1.000 радних места“ (овде);

· „у року од две године (од 2013) у Србији ће бити отворена фабрика чипова, у коју ће бити уложене десетине милиона евра, а таква фабрика би донела толики профит да би се решио проблем дефицита у земљи“ (овде);

· „убица Јелене Kрсмановић ће бити ухапшен у наредних 48 сати“ (овде);

· „ни динар нисам потрошио на кампању (за председничке изборе 2017)“; (овде); итд.

Али, тај човек и даље је најпопуларнији и најмоћнији политичар у Србији. Зашто?

Тек један од одговора је ‒ због контролисаних медија. Дакако, медији не могу да забашуре неистине којих се сви добро сећамо – обећање да неће бити смањења пензија или пак обећање да се он неће кандидовати за председника. Ипак, људи, очигледно, том човеку и даље верују, чим гласају за њега.

„Он има тоталну власт због тога што прихвата и промовише колонијални положај Србије“, објашњава нам један од ретких преосталих (истинских) левичара у Србији (овде). То је сасвим тачно: готово цео оркестар атлантистичких медија у Србији подржава овог политичара – посебно откако је покренуо „унутрашњи дијалог о Косову“.

Бечки Стандард тако пише да се, од ауторског текста у Блицу (овде), он „међу европским дипломатама чак пореди са Вили Брантом“ (овде). Фракнфуртер алгемајне цајтунг каже да „оно што В. пише за српске услове исто је као када би турски председник Ердоган признао да је 1915. било геноцида над Јерменима“ (овде). Исти лист такође вели да В. у Блицу “поручује земљацима (Србима) да би требало да се коначно помире са независношћу некадашњег дела земље“ (исто).

Контролише медије, подржавају га странци (политичари и корпорације), али – да ли је то целовито објашњење његове моћи? „Знам да ме лаже, али волим да га слушам“, рече ми пријатељица за свог удварача. Тако се понаша и бирачко тело. Допада му се илузија о одлучности и поштењу Вође, као и илузија о напретку до којег је због тога у Србији дошло.

Сви воле бајке, а посебно ми, Срби. Ово је, изгледа, време нашег самоуљуљкивања и смањене урачунљивости. Но, доћи ће и доба отрежњења. Нека кап ће прелити чашу и неко ће рећи – цар је го!

Потребно је стрпљење. „Млинови Господњи мељу споро, али неумитно“ (овде). И треба се надати да до тада неће бити начињена превелика, непоправљива штета.

Опрема: Стање ствари

(ФСК, 29. 8. 2017)Categories: Преносимо

Tags: ,

14 replies

 1. …………….. · (2017): „Ви добро знате да ја никада не обећавам у празно“ (овде); „Никада нисам лагао грађане Србије“ (овде). (Без коментара).
  ++++
  У лажи тог шарлатана, поверовали су само ометени у развоју.
  И треба, њима су и намењене.
  Од мене, нека му је просто за сва лажна обећања.
  Нека испуни само једно.

  http://www.kurir.rs/vucic-rts-pretplata-samo-preko-mene-mrtvog-clanak-675893

  Биће довољно.

 2. „Млинови Господњи мељу споро, али неумитно“
  И самлели су већину оних су се 2000. радовали државном удару:(

 3. Срби су, уопште узев, незрео и необразован народ, истањен добрано у великим ратовима 20. века, још слуђен југословенско-социјалистичком идеолигијом, морално посрнуо, без националних циљева, културе и језика које већина грађана дели. Такав народ бира покварене и болесне лидере. Према себи.

 4. Стално помињу 54% који су гласали за њега, а нико не помиње да је проценат колико је гласова добио од 51% изашлих бирача, и да то чини 27,54% гласачког тела. Да ли је когод приметио да на локалним изборима, СНС није поново добио изборе ни на једном месту! По мом скромном мишљењу, то је стварни углед СНС, и толико би људи драговољно гласало за њега да нису били стражарно спровођени и контролисани за кога гласају!

 5. Vučića je nemoguće uhvatiti u laži – sve što kaže laže!

  #sirovaistina

 6. @Tanja
  “Стално помињу 54% који су гласали за њега, а нико не помиње да је проценат колико је гласова добио од 51% изашлих бирача, и да то чини 27,54% гласачког тела.”
  Власт своју по-БЕДУ не базира на 54% већинског гласања /27,54% гласачког
  тела, / већ на 51% изашлих бирача!!!
  ИЗЛАЗНОСТ преко 51% даје легитимитет његовој победи, а не 54% који су
  гласали за њега.
  Зато би МАЛА ИЗЛАЗНОСТ на изборе била самртни ударац – и њему и његовој партији!
  Доказ је, управо, френетична и сумануто-лудачка КАМПАЊА ПРЕД СВАКЕ
  ИЗБОРЕ, што говори да је излазност кључна ствар за сваке изборе.
  До сада нисмо имали ситуацију избора са малом излазношћу, вредело би и то
  покушати, па видети какав ће учинак бити.
  Сетимо се како су Срби са Космета бојкотовали изборе, а Вучић, уз прећутно
  одобрење иностранства и ”косовских власти”, послао српсе битанге у цивилу
  да батинају и прете Србима да изађу на изборе, уцењујући их
  платом и радним местима?!

  Бити нам горе неће, зато вреди покушати са ОПШТИМ БОЈКОТОМ ИЗБОРА,
  баш као што је ДОС сугерисао ОТКАЗИВАЊЕ ГРАЂАНСКЕ ПОЛСУШНОСТИ
  приликом рушења Слободана Милошевића.

  Да избори било шта решавају у корист и за рачун народа, онда их не би ни било!
  Зато: БОЈКЈОТУЈМО ИЗБОРЕ, јер је то ПРАВИ МИШОМОР И ЗА ПОЗИЦИЈУ
  И ЗА ОПОЗИЦИЈУ, а МЕЛМ ЗА ДУШУ ОЈАЂЕНОМ НАРОДУ.

  Драган Славнић

 7. Драган @

  Бојкот је немогуће успешно спровести ако изборе не бојкотују странке опозиције. А за њих знамо какве су. Најјачe што власт има су баш слабе опозиционе странке.

  Чак, у идеалном случају, да се све опозиционе странке сложе око бојкота избора, власт би направила своје “опозиционе” странке (тога већ има) и тако обавила посао.
  За нашу ситуацију су потребни паметни, способни и веродостојни политичари, а таквих, на жалост, немамо.

 8. „Народ који бира корумпиране, лажљивце,
  лопове и издајице није жртва. Он је саучесник“
  Џорџ Орвел

  Чини ми се да у овој изреци Џорџа Орвела лежи разрешење дилеме учествовати или не учествовати на “изборима”
  Добро је позната чињеница да је аутор ове изреке припадао глобалистичким круговима који су повели, у то нема никакве сумње један свеобухватан рат против човечанства, и да је написао још далеких четрдесетих година књигу” 1984″ која практично представља сценарио за филм који се одвија пред нашим очима, али овога пута не на малим екранима него у стварности.
  Они су схватили да ће овај рат најефикасније добити ако наведу противника да саучествује у својој пропасти.
  Један од најефикаснијих метода за ово навођење, по мом скромном суду су избори.Осмишљена је игра у коју се увлаче читави народи са правилима игре која учесници у овој игри, дакле народ није у прилици да провери дали се поштују.На овај начин народ својим добровољним пристанком да учествује на оваквим “изборима” бива предoдређен да буде преварен.Да би народ постао саучесник у сопственој пропасти, следствено горњој изреци потребно је да бира, то јест да изађе на изборе јер једино тако бира. и да сви кључни играчи у странкама које народ бира буду корумпирани лажљивци,лопови, и издаице .То је основни задатак глобализма који он веома успешно обавља јер чврсто држи у својим рукама две кључне полуге које му ово омогућавају . Једна од ове две полуге су МЕДИЈИ без чије слободе, дакле без слободних медија нису могући слободни избори.Слобода медија је једно од кључних правила изборне игре које је, сведоци смо сви, на најгрубљи начин редовно крши..Познат је податак да је 60% медија у Србији у власништву ккр групе на чијем је челу бивши директор ЦИЈЕ Дејвид Петраус.Да и ових других 40% медија нису слободни најбоље се види на примеру РТС” јавног сервиса грађана Србије”који неможете да укључите а да на његовом програму не угледате Александра Вучића .Главна улога медија је да приволи народ да изађе на изборе, Само ова чињеница да нема слободе медија, за опозицију која има часне и поштене намере да служи интересима народа морала би да буде довољн разлог да не учествује на изборима под оваквим условима , а без чијег учествовања избори неби имали смисла.Дакле да је опозиција права са лакоћом би успела да обезбеди да се правила игре поштују.
  Ово се не дешава јер су све странке и позиционе и опожиционе на истом платном списку, корумпиране посредством друге кључне полуге НОВЦА кога глобалисти имају у неограниченим количинама јер су узурпирали право да га штампају без покрића. Овако корумпиране странке су под контролом глобалистана,обавезне да извршавају наређења која добијају како би победник на изборима био онај који је пројектован у глобалистичким центрима.Тако је контрола изборног процеса препуштена корумпираним странкама и глобалистичким институцијама ,разним ЦЕСИДИМА и сличним, који су небријано пута слагали народ како је то и аутор текста професор Антонић кроз примере показао.а једини који трпи последице лоших изборних резултата је народ коме није омогућена контрола изборног процеса. Отуда се намеће питање за аутора текста како то да поред свих наведених лажи има поверење у изборне резултате.
  Да би корумпиране странке пристале да учествују на оваквом изборима неопходно је да буде испуњен још један услов а то је да не постоји никаква одговорност за неспровођење изборних обећања на основу којих су добијали гласове народа.Тако смо сведоци да странке пре избора причају оно што је у интересу народа а када дођу на власт раде оно што им глобалисти наређују у интересу глобалиста а на пропаст државе и народа , што је дијаметрално супротно од онога што су обећали пре избора.Доласком на власт они добијају велика права и овлашћења из којих проистичу , и обавезе да испуне оно што су пре избора обећали. Aко не постоји законом утврђена одговорност за неиспуњавање предизборних обећања и полагање рачуна владајуће странке народу током свог мандата за учињено и неучињено нема никаквог смисла ни учествовање на изборима са становишта интереса народа ,јер једини који трпи последице погубне политике владајуће странке је народ.Ко заиста бира владајућу странку јасно се види по томе коме је она одговорна .Народу сигорно није јер редовно предизборна обећања остају неиспуњена.
  И на крају да закључим и да тиме одговорим на тврдњу која се често може чути као аргумент за излазак на изборе, да се неизласком на изборе подржава владајућа странка.Неизласком на овакве изборе не подржава се ништа што је у вези са њима.Напротив тиме се шаље јасна порука да се не подрава каљуга у коју Србија и Српски народ тоне све дубље сваким следећим оваквим “изборима”Овакви избори су рак рана друштва која се може излечити једино неучествовањем у тој прљавој игри :Једини сигуран начин да не бирате, под оваквим изборним условима, корумпиране,лажљивце,лопове и издајице, и да тако небудете саучесник заједно са њима у сопственој пропасти како то рече Џорџ Орвел је да не бирате то јест да не учествујете на оваквим изборима.

 9. “Знам да ме лаже, али волим да га слушам, рече ми пријатељица за свог удварача. Тако се понаша и бирачко тело”. Ово је суштина наше стварности и изнесеним ставовима професора Антонића нема се шта приговорити.

  Други део суштине наше стварности је коментар Звонимира, ма ко се иза њега “крије”! Дакле,без обзира ко га је писао за мене је чиста петица.

  Поставља се питање: Шта да се ради? Стање је исто у свим државама. Или можда влада привид, илузија, да је негде боље, да је друштвени систем уређен, праведан; плате и пензије солидне; да има социјалне сигурности; да је здравствени систем здрав, стабилан и у служби грађана; да је стање у просвети уређено… кад, гле врага, Вођа нас лаже, свакодневно нас брутално лаже, чим нешто каже – слаже!
  Испада да је проблем што увек изаберемо “погрешног” вођу, па он сам изјави “како ће победити сваког политичког противника, чак ће то урадити и онај кога он номинује”! Овде престаје свака логика, односно Вођа има тајну формулу победе и о(п)станка на власти. Он се чак исмејава са бирачким телом, са народом, радницима, пензионерима. Он је изнад Устава, његови експозеи су предлагани за научне радове, као дела које научна јавност није имала прилику да упозна; он гради пруге и путеве, отвара радна места које само он види да раде… На крају, кад све саберемо и одузмемо – успешни јесмо, први пута у српској историји! Али… На нашу жалост животни стандард нам је све тањи, живот тежак и бесмислен а будућност нејасна, магловита.

  Познати руски историчар Василиј Кључевски, у интервју за Новости (13.07. 2014.) рећи ће “Како нас историја учи да ниједно ново поколење никад ништа није научило из историјских грешака претходника и да их увек понавља. У том смислу можемо да нађемо много аналогија садашњег времена са прошлошћу. Али неће бити истих решења. На стара питања увек се дају нови одговори”.

  Ја се надам, снивам и хоћу да верујем да Млинови Господњи мељу споро, али неумитно. Јер што рече мој пријатељ, Бориша Бијелић, умировљени пензионер: “Како год да се окренеш – стражн(њ)ица ти је отпозади”! Додуше, он ту мисао не каже да је његова већ да је Мао Це Тунга, лично. Али познајући га као шерета и висперног животног зналца мислим да ту мудрост може да каже само он!
  За оптимистичке песимисте, њих и само за њих, да укажем на животну мудрост А.П. Чехова, која гласи: “Да осећате срећу без престанка, чак и у тренуцима туге и жалости, треба – а) умети бити задовољан садашњошћу, и б) уживати у сазнању да може бити и горе”.
  Млинови Господњи мељу споро, али неумитно… у томе ли је спас!!?

 10. @Звонимир
  Чиста 10-ка за благословени и надахнити коментар!
  @ Онуфрије Велики
  Ништа мање од Звонимира!

  Старац Арсеније Папчок, румунски старац каже:
  ”Приложи ВОЉУ да добијеш Божију Силу!”
  Ако своју од Бога ти даровану СЛОБОДНУ ВОЉУ приложиш Господу
  Богу кроз молитву, за уздарје, у размену, добијаш Силу Божију.
  Ако, пак, ту исту СЛОБОДНУ ВОЉУ приложиш НЕПОМЈАНИКУ, за уздарје,
  у размену, добијаш СИЛУ НЕПОМЈАНИКА, и ”играш пипиревку”, док се трака
  не изврти,
  Непомјаник је паразит који не може без Воље Божије, и зато је преко
  преваре, кроз грех – ”ДЕМОКРАТСКЕ ИЗБОРЕ” – добија од људи који
  безглаво трче на изборе:
  ОН ЊИМА ЛАЖЉИВЕ ИЗБОРЕ – СВОЈУ ЗЛУ ВОЉУ, А ОНИ ЊЕМУ СВОЈУ СЛОБОДНУ ВОЉУ ОД БОГА ИМ ДАРОВАНУ?!
  Тако је и у сваком другом случају, када се човек, по својој слободној вољи,
  опредељује за ЗЛО, а окреће главу од ДОБРА!
  У гласачком телу имате велике песимисте, оптимисте и ралисте, а постоје
  и они који не припадају овим предходнима, на њих треба рачунати када је
  у питању БОЈКОТ ИЗБОРА.
  У прилог реченом, ево један афоризам /име аутора не знм/:
  ”Шта у тунелу виде горе поменута тројица – ПЕСИМИСТА, ОПТИМИСТА и
  РЕАЛИСТА?
  Песимиста види – МРАК;
  оптимиста види – СВЕТЛО на крају тунела;
  реалиста види – ЛОКОМОТИВУ/воз,
  а машиновођа – ТРИ БУДАЛЕ У ТУНЕЛУ!”

  Драган Славнић

 11. Политичари су прагматична врста људи и од њих се не може очекивати да не учествују у изборима. Тиме би одбацили основни демократски механизам борбе за власт.
  Оно за шта они могу да се боре, а је се бојим да немају представу о томе, јесте правна држава. То значи право на простор у медијима, право на разговор (такозвано сучељавање на телевизији) с противничким кандидатом, право на поштовање изборних прописа, права у Скупштини, права на једнакост пред законом, право на правду, на информисање, на језик и културу, и на још много шта. Све је то изиграно у Србији.
  Србија има некакав демократски систем (зато разне контроле и признају изборе, “уз извесне мањкавости”, али нема правну и уређену државу која би спречила његову грубу злоупотребу.
  Сем тога, скоро ниједан српски политичар нема јасну представу о дугорочним националниј циљевима у свим областима. Запрепашћујуће је колико су још под утицајем, у стварностии, југословенско-социјалистичке брозовске идеологије. Ми с тим још нисмо раскрстили, за разлику од већине других народа бивше Југославије. То је један океан лажи, фалсификата и злочина који такорећи још није ни начет, а данашњи систем се у великој мери ослања на њега. Ту се могу тражити и разлози нашег пропадања, пада на последње место у Европи.

 12. 1 септембра, ПОЛИТИКА је објавила да је : “Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће ове године бити значајно повећање плата и пензија и да ће то бити и трећи стуб раста уз најаву да ће плате достићи 445 до 450 евра, а након следећег повећања ће бити и 500 евра.”

  4 дана касније, 4 септембра, ПОЛИТИКА пише да је аустријски министар спољних послова Себастијан Курц саопштио да би социјална давања мигрантима требало смањити на 560 евра. У бечком региону једна особа – без обзира на националност – тренутно има право на око 840 евра, а домаћинство на 1600 евра месечно.

  Где смо ми, а где Европска Унија ?

 13. Па деда, иди тамо где је тако благостање. Нама је и овде сасвим добро.

 14. Штета што свет незна каквог генијалног експерта за све проблеме имамо.

Оставите коментар