Ознаке

, , , , ,

Од доба позајмљивања Атини и програма откупа дугова с почетком кризе у Грчкој, Немачка је кеширала 1,34 милијарде евра. Тако извештава Еурактивов партнер Ла трибун

Немачка се опире позивима да се среже грчки дуг (Fredrik Rubensson/Flickr]

(Euractiv, 18. 7. 2017)

Немачко министарство финансија је објавило детаље о профитима које је остварило у Грчкој: 1,34 милијарде од 2009. године, према саопштењу немачког дневника Зидојче цајтунг.

Прекопавање по детаљима открива да је Немачка развојна банка (KfW) узела 393 милиона евра у виду камата на зајам од 15,2 милијарде евра којег је Атини дала 2010. године. Од 2010. до 2012. године, шеме позајмљивања ради откупа дуга од централних банака Еврозоне донеле су Бундесбанци профит од 952 милиона евра.

Други чланови еврозоне су се сагласили да сваки профит врате Централној банци Грчке. Али ова операција повраћаја је заустављена из политичких разлога, услед напетости између тада изабраног Алексиса Ципраса и „Тројке“, како тврди француски лист Ехо. Било је показивања добре воље на спровођењу реформи и мера штедње које су захтевали повериоци, па се Атина надала да ће охрабрити своје партнере из ЕУ да почну ново олакшање њеног задужења.

Нема олакшања задужења за Грчку

Упркос напору грчке владе да задовољи прохтеве својих зајмодаваца, нарочито о књижењу буџетског вишка ван и преко својих циљева и усвајања све опсежнијих мера штедње, Берлин и даље избегава да свој приступ смекша. Ципрасова влада је тражила олакшање дуга због обнове поверења с надом свог повратка на кредитна тржишта. Након осам година шкомрчеће штедње[1], економски раст се у Грчкој не јавља.

ММФ схвата шта се стварно дешава и чак је најавио да ће дати само помоћни прилог ако се грчки дуг среже. Међутим, суочен с изричитим одбијањем немачког министра финансија Волфганга Шојблеа, ММФ је присиљен да одустане. С пропуштеном инјекцијом кеша, Грчка отплата јунске рате дуга ће изостати. А ММФ не жели да повећава своје учешће догод остале земље ЕУ не буду спремне да у томе учествују.

Аутор: Жан Кристоф Каталон

Са енглеског посрбио: Душан Ковачев


[1] Прим. ДК:  Srippling austerity. Преведено према смислу.

Advertisements