ФИБА примила Кошаркашки савез Косова у пуноправно чланство

Како је саопштила ФИБА, Кошаркашки савез Косова примљен је у чланство ове организације.

fiba-kosovo

„Одлука је донета на састанку Извршног комитета, на основу пријема Косова у Олимпијски комитет децембра 2014. године, у складу са чланом 3.7. У складу са тим, ФИБА Европе ће радити на укључивању националних селекција Косова у такмичења од почетка лета“, наводи ФИБА.

Недавно су челници Кошаркашког савеза Србије изразили наду да неће доћи до пријема Косова у чланство ФИБА, али је то било неизбежно, сходно признању МОК-а. Након тога, затражено је да не буде међусобних утакмица.

(Блиц/НСПМ, 13. 3 .2015)

Ивица Дачић: Чека нас тешка година, Косово хоће чланство у Унеско

Србију чека тешка година због намере Косова да поднесе захтев за пријем у међународне организације, рекао је јуче Ивица Дачић, министар спољних послова, на седници Одбора за спољне послове Скупштине Србије, на којој је подржан извештај о раду МСП-а за прошлу годину. Он је, између осталог, најавио да ће у наредним месецима бити именовано 20 амбасадора – „биће именовани амбасадори тамо где их немамо, као и нови на место оних којима истиче мандат”.

Дачић је посланицима рекао да Србија, што се тиче намера Косова, мора да има активан приступ том проблему и истакао: „Очекује се да ће Косово поднети захтев за пријем у чланство Савета Европе и у Унеско. У ОЕБС-у је то немогуће, јер се одлучује консензусом, али на сваком састанку представници Албаније, а понекад и САД, питају када ће Косово да учествује. Србија не оспорава могућност, право и потребу да представници Приштине учествују на разним регионалним скуповима, али оспорава њихово чланство, јер би то значило да се прејудицира статус Косова као независне државе.”

Фото: Политика/Фонет

Фото: Политика/Фонет

Шеф наше дипломатије рекао је да је МСП у претходној години наставио напоре на очувању територијалног интегритета и суверенитета земље и даљег спречавања признања независности КиМ и да, у том смислу, Србија у наредном периоду треба да посвети пажњу традиционално пријатељским земљама Латинске Америке, Африке и Азије, на које се врши притисак да признају независност Косова. Дачић је рекао да су му о томе недавно говорили министри спољних послова Чилеа и Кеније.

ИПАП је само договор са НАТО-ом

Одговарајући на једно од посланичких питања, Дачић је рекао да је Индивидуални акциони план партнерства (ИПАП) између Србије и НАТО-а „у ствари договор, ту се ништа не потписује”. При том је истакао: „ИПАП не значи чланство у НАТО-у, али то јесте подизање сарадње на највиши ниво. Има оних који кажу да је то корак до чланства у НАТО-у, и они су у праву, али то није чланство, нити ми имамо такву намеру. Нама је сарадња са НАТО-ом неопходна због Косова. Али, ми имамо сарадњу и са ОДКБ-ом (војни савез окупљен око Русије), Србија тамо има статус посматрача, према томе, ништа се не мења, наша политика остаје да будемо војно неутрални.”

О „деливери јуниту”

Формирање акционих тимова при кабинету премијера по систему „деливери јунит” допринеће бољем раду владе и објективном мерењу успешности министара, рекао је Ивица Дачић новинарима у Скупштини Србије. Према његовим речима, „то је позитивно и сигурно ће дати нови подстицај за бољи рад владе”.

Дачић је казао да није конкретно упознат с начином организације тимова који ће надгледати одређене пројекте.

Везе с Русијом нису препрека за председавање ОЕБС-у

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је јуче да блиске везе с Русијом не ометају председавање Србије ОЕБС-у, који има кључну улогу надзирања примирја у Украјини.

Дачић је у интервјуу за агенцију Асошијетед прес рекао да блиске везе с Русијом „сигурно нису препрека” за непристрасан приступ Србије украјинској кризи. „Чак ми је и украјински министар спољних послова рекао да то виде као предност ако се користи за деескалацију (непријатељстава)”, рекао је Дачић.

М. Чекеревац

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Политика/Искра, 14. 3. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3LlCategories: Вести над вестима

Оставите коментар