Адвокатска канцеларија Радић: Примена непостојећег „родно осетљивог језика“ обезбеђује се новчаним и затворским казнама

Да се ради о насилном и планском увођењу нејасног појма „џендер“ потврдила и Резолуција ЕП, где се наводи да ће ЕУ бити потребно око 60 година да постигне “gender equality“

(Илустрација: iStock)

Дана 20.5.2021. године усвојен је Закон о родној равноправности (Law on Gender Equality), уз истовремени престанак важења дотадашњег Закона о равноправности полова.

Циљ Закона, како је предвиђено, требало би да буде стварање једнаких могућности за учешће и равноправан третман жена и мушкараца и за стварање мера за сузбијање и спречавање свих облика родно заснованог насиља, насиља према женама и насиља у породици. Промовисање равноправности жена и промена мишљења, како је предвиђено, оствариће се „родно осетљивим језиком“.

Иако се ради о примени страног прописа, није употребљен изворни и аутентичан енглески појам „GENDER – ЏЕНДЕР“, као што је то одомаћено код примене других страних речи: (фриленсер, инфлуенсер, блогер, менаџер, инстаграм, фејсбук, фемицид, вибер, атачмент, мејл, компјутер итд) – нити је употребљена реч полкао што је то учињено у другим државама (l’égalité des sexes (fr), enakost med spoloma (slo), ravnopravnost spolova (hr), равенство полов (rus), итд).

Допис Адвокатске канцеларије Радић Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог од 22. маја 2023. (Извор: Адвокатска канцеларија Радић)

 

Допис Адвокатске канцеларије Радић Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог од 22. маја 2023. (Извор: Адвокатска канцеларија Радић)

На тај начин Закон је, намерно или ненамерно, створио вишеструке проблеме употребом нашег вишевековног идентитетског појма „РОД“:  „српски род“ у Химни; синоним за мушки и женски пол; мушки род; женски род; пород; родити; новорођенче; породиља; рођендан; родитељ; родитељска кућа; породица; породични живот; сродство; родослов; прародитељи; родна груда; народ; народски; родољубље; родољубивост; благородан; родоначелник; препородити се итд.

Коришћењем појма „род“ створене су нове кованице, које ни након две године нису јасне, а управо на њима почива Закон са претећим новчаним и затворским казнама:

„родна равноправност“, „родно осетљив језик“, „родно сензитиван језик“, „родни идентитет“, „родна перспектива“, „уродњавање“, „родно засновано насиље“, “родно одговорно буџетирање“, „родна анализа“, „родна ограничења“, „родна дискриминација“, „родне разлике“, „родни стереотипи“, „родно значење“ итд. – и у склопу употребљених појмова и следећи појмови: „граматички мушки род“, „природни женски пол“, „природни мушки пол“ итд.

Са друге стране, обавезујућа примена непостојећегродно осетљивог језика(за који не постоје: речник, граматика, правопис, шифрарник занимања и професија, наставно особље и сл) насилно се обезбеђује новчаним и затворским казнама. Насилна примена тог непостојећег „језика“ не само да је апсурд јединствен у свету, већ је супротна и члану 129. Кривичног законика који такође предвиђа затворску казну за кривично дело: „Ко супротно прописима о употреби језика и писма народа ускрати или ограничи грађанину да при остваривању својих права или при обраћању органима или организацијама употреби језик или писмо којим се служи…“

Горан Јанићијевић: Богоустановљене светиње живота, породице и личности у искушењима данашњице

Да се ради о насилном и планском увођењу нејасног појма „џендер“ потврдила је и фебруарска Резолуција Европског Парламента, где под првом тачком „А“ стоји закључак Европског института за родну равноправност (ЕИГЕ) – да ће Европској унији бити потребно око 60 година да постигне “gender equality („родна“ равноправност) садашњим темпом.

С обзиром да је Министарство предлагач и аутор текста оспореног Закона – на основу чл. 15. ст. 1. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја (Сл.гл.РС,бр.120/04-36/10),

ЗАХТЕВАМО

од Министарства да нам достави информације и евентуалне предлоге/захтеве добијене од ЕУ и УН у вези са следећим питањима:

 1. Да ли се појам „GENDER“, односно употребљени појмови „РОД“ и „РОДни идентитет“ односе на мушкарце и жене као биолошке или природне полове или се, без било какве дискриминације, односе и на: LGBTTQQIAAP+ (флуидни, транс, неутрални, 150 облика интерсекс-а), лица која се изјашњавају да су мушкарци или жене, а да то нису, итд?
 2. Да ли се „РОДна равноправност“ односи само на природни мушки и женски пол, или се односи и на друга лица набројана под тачком 1.?
 3. Да ли се „РОДно осетљив језик“ примењује само на „промовисање равноправности мушкараца и жена“, како је наведено у чл.6. Закона или се, без било какве дискриминације, односи и на друга лица набројана под тачком 1.?

Адвокатска канцеларија РадићCategories: Противу дезинформација

Tags: , , ,

4 replies

 1. Srbija tone u satanizam i to na najopasnijem – zakonodavnom polju. Pitanje koliko će još onaj gore da nas trpi… Ja verujem da ako ne možemo da budemo makar minimum one iskonske kosovske i svetosavske Srbije da nas neće biti. Neće naše nebo, a imamo jako nebo što je rekao pok. Todor Jovanović, da trpi da na mestu svete Srbije bude smrdljivi Vavilon. Ostvariće se proročanstvo starca Gavrila, zadnji je čas da se dozovemo pameti

  14
 2. Није се могло ни замислити овакво насиље над језиком! Свашта смо већ доживели, и, што је још горе прихватили, „женимо девојке“, „ипак“ је остало у реченици усамљено: „највећи скуп икад“ уместо „највећи скуп икад одржан“ (најновији пример, али се „икад“ већ потпуно усталило!) Језици се већ не говоре, већ само причају, али се због тога, колико бар ја примећујем, нико није много узбудио. Гледам прекјуче један старији (пре неколико година) интервју Мире Адање Полак с руским балетским играчем, врло популарним, играо је у целом свет,у, она га пита које језике прича руски или енглески, пошто је живео и у Лондону? Такав новинар, тако образована жена!?
  Међутим, ово с родом је просто чудовишно! Почев од самог основног појма: „род“! Реч је толико стара, толико је вишеслојно њено значење у српском језику, помислимо колико најосновнијих, темељних појмова самог друштва она означава, колико је других из ње изведено, а ми примимо готово као нормално увођење неког новог термина које значи насиље над тако елементарним појмовима као што је род и пол, некакав џендер,! Додуше, управо међу стручњацима има и најратоборнијих заточника (ца) те новине! Сад, није ни то новост – плаћеници су постојали у свим временима и у свим пословима! Нажалост, не може се рећи да нам је то баш наметнуто, нема толико много гласова против тога, колико би се очекивало, а када то помене патријарх, не критикује се појава, него отвори паљба на њега! Јесмо ли сигурни да смо сасвим при себи усвајајући све ово? Може бити да су оно „жењење девојака“ феминистичке бојовнице разумеле као наговештај истополних бракова!
  Честитам адвокатској канцеларији Радић, ово се тиче свако српски говорећег грађанина, мада би требало да се многе друге институције забрину и постарају за ово!

  14
 3. У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.(Јован, 1.1.)
  Божија Реч није оно што и људска, али то не значи да они који следе Сатану имају право на насиље „родно осетљивим језиком.“

  14
 4. Godinama odbacujemo reči. Više nikuda ne POLAZIMO (u školu, na posao, na odmor) i ništa ne POČINJEMO (da učimo, vežbamo, spremamo). Isključivo KREĆEMO. Kad izgubimo reči, neće biti ni ljudova ni ljudica. Samo prevoznih sredstava (od porodilišta do krematorijuma).

Оставите коментар