Лондон: Британски парламент прогласио „Гладомор“ геноцидом над Украјинцима

Надајмо се да ћемо гласањем за признавање ,Гладомораʻ као геноцида послати поруку Путину и свету да британски парламент подржава Украјину и да нећемо толерисати ратне злочине, изјавила посланик Полин Летам

Илустрација: Друштвене мреже

Посланици Доњег дома британског парламента једногласно су подржали одлуку да се „Холодомор“ или „Гладомор“, масовна смрт од глади у Украјини тридесетих година прошлог века, призна као геноцид над украјинским народом.

Гласање које је иницирала посланица конзервативаца Полин Летам, иако не подразумева никакве конкретне кораке, треба, према њеним речима, да буде порука председнику Путину у вези са, како каже, ратом који је започео у Украјини.

„Совјетски Савез је уништио милионе Украјинаца насилним изгладњивањем и присилним пресељењем, што подсећа на данашње догађаје у Украјини“, нагласила  је Летам и додала да је „Стаљин 30-их, као Путин данас, желео да уништи украјински народ и украјински идентитет“.

„Надајмо се да ћемо данас, гласањем за признавање ,Гладомораʻ као геноцида, послати јасну поруку Путину и свету да британски парламент подржава Украјину и да нећемо толерисати ратне злочине, прошле или садашње“, изјавила је Летам.

Споменик жртвама „Гладомора“ у Кијеву (Извор: globallookpress.com/Nazar Furyk)

Она је такође подсетила да су многе земље, укључујући Аустралију, Канаду, Ирску и Бразил, већ признале „Гладомор“ као геноцид, а немачки Бундестаг и амерички Конгрес усвојили су релевантне резолуције.

Крајем марта одлуку да се „Гладомор“ призна као геноцид донео је и француски парламент, а тада је председник украјинског парламента Руслан Стефанчук рекао да је 26 земаља света признало „Гладомор“ као геноцид, од којих 11 у последњих годину дана.

Украјина је дуги низ година покушавала да натера свет и Русију да признају глад из раних тридесетих као геноцид над Украјинцима.

Русија не прихвата категоризацију овог догађаја као геноцид, пошто је поред Украјинаца у овом периоду настрадао и велики број Руса, Козака и совјетских Немаца на простору читавог југа Совјетског Савеза.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 25. 5. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

7 replies

 1. Сталин, као ни Путин, није желео да истреби народ на Украјини. Британци врло добро знају ште је геноцид, из свог искуства. Надам се да ће сви добити по заслузи.

  23
  3
 2. Politike genocida, neki su jednakiji…

  15
 3. Inflacija navodnih genocida dovešće u sumnju stvarno počinjene. Možda je to cilj.

  13
 4. za početak, szo je genocidna

  14
 5. Холодомор је геноцид јудео-бољшевика над православним Словенима, у коме је страдало преко 2 милиона људи, највише деце. То што се Холодомор данас политизује и користи у дневно-политичке и пропагандне сврхе, тужна је и жалосна ствар.

  11
 6. Čomski pisao predgovor za Politike genocida. Odlična knjiga.

 7. Баш су се Британци погубили, мислим у смислу здравог разума и елементарне логике! А и памћење им је сасвим кратко! Позаборављали су све што су у смислу уништавања и пљачкања разних народа сами починили, па се сетили нечег од пре скоро сто година, када, као што је познато и коментатори овде на то подсетили, те мере нису погодиле само украјински народ. Наравно, прецизније би било рећи “народ у Украјини”, јер се тада вероватно нико тамо није ни осећао као припадник посебног украјинског народа.
  Друго питање – живи ли британски парламент у некој временској капсули? Какве везе има данашња Русија, а нарочито Путин с овим најновијим “геноцидом”?
  Јесте да jе њихов правни систем другачији него већине другог света, али ипак и тамо ваљда важе неки основни принципи: поједина кривична дела додуше не застаревају, наравно када би их било, што је у овом случају врло упитно! А сасвим сигурно се кривична одговорност не наслеђује, јер би у том случају УК још увек испаштало за све злочине које су починили њихови преци!

Оставите коментар