Никола Н. Живковић: Један случај из београдског ресторана

Већина руске емиграције која је у Србију стигла у последњих десет месеци су „компјутераши“. Они су равнодушни према свему светом њиховим прецима: домовини, традицији, страдању руског народа

Извор: Снимак екрана/Јутјуб

Павел Тихомиров: Имао сам прилику да се суочим с тзв. „пресељеницима“ готово одмах, чим се ова појава обрела у нашим животима.

Прво се појавио пријатељ с којим сам некад био веома близак, а онда је „пропао“, и практично нисмо ни општили неколико година.

Стидљиво ме је питао: могу ли добити информације о могућностима преласка у Грузију, пошто су деца једног од његових познаника:

– Тако млади, тако надарени информатичари … да једноставно не могу …

– „Не могу“ шта? А они што гину у Донбасу – шта су они? Нису млади и нису надарени?

Мој саговорник је био и остао руски и патриотски настројен човек, и би му непријатно. Био је постиђен да игра улогу коју је, из себи знаних разлога, одлучио да одигра на малој сцени моје собе.

Недавно ми је писао човек с којим сам раскрстио на парохији нашег заједничког пријатеља, свештеника, пре петнаестак година. Како ме је пронашао немам појма.

Испоставило се да његов рођак намерава да се хитно пресели у Београд. Тражи од мене да помогнем.

Ранкo Гојковић и Павел Тихомиров (Извор: Саборник србско-руски)

Писао сам свом пријатељу Ранку Гојковићу. Али нешто ми је говорило да та нагло пробуђена љубав према Балкану није била без разлога.

Не желим поново да грешим и осуђујем, јер су се неке фирме тамо преселиле управо због санкција… Међутим, Ранко је љубазно, али одлучно одбио да помогне човеку који је, највероватније, такође био један од оних „уплашених преселитеља“.

Прошло је скоро годину дана.

Поставио сам питање о односу Срба према „уплашеним пресељеницима“ из Русије нашем редовном аутору Николи Живковићу.

Никола Живковић: „Уопштено, руска емиграција која је у последњих десет месеци стигла у Србију захвална је нашој земљи, дакле Србији и српском народу. Има двадесетак, можда и више, налога (Инстаграм, Фејсбук, Телеграм) на друштвеним мрежама на којима грађани Русије свакодневно саопштавају своје утиске о Београду, Новом Саду и малим местима у околини Београда где су се населили. Углавном су то млади људи, често с малом децом, која сада иду у српске школе. Уз ретке изузетке, руски емигранти су веома задовољни гостопримством и истичу да су Срби „гостољубив народ“.

Има и оних који су се одселили у Црну Гору, у Будву, Котор или Бар. Многи грађани Русије су пре десетак година купили земљиште и куће на јадранском, црногорском приморју. И утисци су позитивни, само истичу да је Црна Гора много мања и да нема великих градова као што је Београд.

Никола, разумеш ли за коју категорију наших грађана те питам?

Наравно да разумем. Занимају те Руси који избегавају мобилизацију, или траже прилику да раде са западним послодавцима без санкција.

Иначе, има доста и Украјинаца.

Тешко ми је да разликујем Украјинца од Руса при првом сусрету, јер говоре језиком који је, по свему судећи, одређени дијалект руског.

Да. Огромна већина грађана Украјине у свакодневном животу говори „суржик“ – руски језик с извесним локалним примесама.

Званична Црна Гора је први пут у историји стала на страну глобалног зла и против Русије. А највећи део буџета Кнежевине Црне Горе у XIX веку чинила је помоћ Руског царства. Изгледа да су потпуно заборавили на то!

Руси на Црногорском приморју живе добро. Сада је зима и нема их толико на Јадрану. Власници ће у станове и куће у Будви, Котору и Херцег Новом долазити чим отопли, односно од маја.

Неки су прво отишли ​​у Турску, али су били разочарани непријатељским односом турских власти, као и турских држављана према руским емигрантима, па су из Турске дошли у Србију.

А како се српски званичници односе према „уплашеним пресељеницима“?

Држава Србија им много помаже у бирократском погледу, помаже им да добију боравишну дозволу, радну дозволу, па чак и да добију српско држављанство ако испуњавају одређене услове. У Влади Србије истичу да су ови руски емигранти добродошли јер су отворили више од хиљаду предузећа и тако отворили нова радна места и донели просперитет Србији.

Шта можеш рећи о њиховој политичкој оријентацији?

У вези с „расположењем за уклањање Путина?“ Било је неколико покушаја, али су они једва примећени у српској јавности. Колико је мени познато, „невладине организације“ из Србије, које су плаћене са Запада (углавном из САД, Енглеске или Немачке), покушавале су да организују проукрајинске, антируске, антипутиновске демонстрације у Београду. И нису успели.

Тому је више разлога.

Прво, Срби се сећају како се колективни Запад „обраћао“ Србији од 1992. до нашег времена, и сад то исто раде и с Русијом. Укратко, Срби су из прве руке искусили шта заправо значи „демократија, слобода и либерална економија“ у тумачењу Вашингтона, Лондона, Берлина и Париза. Довољно је напоменути да су Американци, Енглези и Немци, у име „демократије и слободе“, осамдесет дана бомбардовали Београд и Србију.

Друго. Међу руским емигрантима било је мало спремности за антипутиновске демонстрације. Имају важнија посла.

Треће. Оно мало руских емиграната који су демонстрирали против „руске инвазије на Украјину“ признали су да их Срби не подржавају и да их гледају као издајнике и изроде свог народа.

Коначно, у тих неколико демонстрација било је мање Руса него оних српских држављана који су годинама радили као амерички агенти и наносили штету држави Србији. Просто, историјско памћење српског народа је да огромна већина зна да без подршке коју је Руско царство пружало Србији у XVIII и XIX веку, а посебно 1914. године, Србија и Срби уопште данас не би постојали.

Колики је број руских држављана данас у Србији?

Према подацима Завода за статистику Србије, између марта 2022. и децембра 2022. године у нашу земљу стигло је између 150.000 и 180.000 руских држављана. То се види из чињенице да је после српског, руски језик најзаступљенији на улицама српских градова, пре свега Београда.

Лично искуство. У протеклих неколико месеци случајно сам неколико пута налетео на руске емигранте у Београду. Обично на улици или у ресторану. Ево како је то изгледало.

Једног дана у центру Београда питају ме:

– Do you speak English?

Одговорио сам на савршеном енглеском, рекавши да не само да говорим, већ сам током студија био у Енглеској на пракси ради учења језика. Веома су се обрадовали и били спреман да започну разговор о уобичајеним темама које занимају сваког емигранта.

Но, на њихово изненађење (било их је троје), одмах сам прешао на руски и питао их:

– А зашто мене, Србина, питате у Београду на енглеском? Није ли природније, нормалније, да сте ме одмах питали на руском. Наши језици су словенски и веома блиски, је ли тако? Најзад, није сваки Србин учио енглески. Многи чак ни не говоре ниједан страни језик, а ипак вас боље разумемо ако говорите руски. Осим тога, код нас у Србији је руски популарнији од енглеског. Пилоти који су бомбардовали Београд и Србију 1999. године говорили су енглески, и српски народ то никада неће заборавити. Зато бих вам саветовао да у Србији говорите течно руски. Кад се Србија ослобађала од четиристогодишњег турског ропства у XIX веку, једини добровољци који су нам помогли да се ослободимо говорили су не енглески, не немачки, не француски, већ руски!

Судећи по њиховој реакцији, схватио сам да су ти млади људи неупућени у историју. Већина руске емиграције која је у Србију стигла у последњих десет месеци су „компјутераши“. Они су равнодушни према свему што је било свето њиховим родитељима и прецима: домовини, руској традицији, страдању руског народа од бољшевизма и нацистичке инвазије. Ти „IT-еовци“ задојени су западном пропагандом.

А за то што млађа генерација у Руској Федерацији исповеда леволиберални поглед на свет криви су они који су на челу државе – од Горбачова до Путина.

И заиста, све троје младих људи, моји случајни саговорници у Београдској улици, jeсу „ај-ти-јевци“. Међу њима и млада жена која је држала за руку девојчицу од шест-седам година. Захваљујући њеној радозналости, наставили смо разговор у оближњем ресторану.

Интересовале су их искључиво свакодневне, да не кажем баналне теме. На пример, колико кошта Мекдоналдсов сендвич у Москви, а колико у Београду? Је ли кока-кола скупља у Русији или у Србији?

Веома сам их разочарао рекавши да никада у животу нисам био у Мекдоналдсу, и да не пијем кока колу, већ више волим домаћи сок од јабуке, трешње, крушке или кајсије.

Никола Н. Живковић (Фото: Соња Ракочевић)

– Иначе, одговорих – једном сам био у Мекдоналдсу. Било је то пре десетак година у Чешкој, у Прагу, после десет увече. Чекао сам воз за Београд. Тада су све продавнице и ресторани били затворени, па сам ушао у једини који је још радио, за који се испоставило да је Мекдоналдс. Ушавши и видевши храну коју нуде, још брже изађох. Деловала је као да је од загрејане пластике.

Из разговора са овим младим Русима видео сам да нас не раздваја толико разлика међу генерацијама – сво троје по годинама могу бити моја деца – већ да имамо потпуно различите светоназоре.

Као резултат тога, дотакли смо се најболније теме.

Рекао сам им оно што добро знају.

– Ваша земља је у ратном стању, а Запад ратује против Русије. Ви спокојно шетате по Београду, Будви, Новом Саду, Котору са женом и децом. За то време ваши вршњаци Руси ратују у Донбасу, бивају рањавани и гину. И они имају породице, родитеље, децу, жене. Ако се рат заврши, па чак и ако либерални прозападни тренд победи у Русији – у лику Силуанова, Нибијулине, Кудрина и Пескова – како ћете гледати у очи деци чији су очеви погинули бранећи Русију? Данас уживате на плажи Јадранског мора, еспресо кафи, на тераси са погледом на море – и баште маслина, смокава и наранџи… Седите овде са мном у једном београдском ресторану, а у Украјини људе убијају само зато што говоре руски! Ко ће их заштитити? Ко ако не ми? Ко, ако не ви?

Разговарао: Павел Тихомиров

С руског посрбило и опремило: Стање ствари

(Руска народна линија, 2. 2. 2023)Categories: Писма из Жумберка

Tags: , , ,

5 replies

 1. Овако чине и наши бивши сународници (рекао бих бивши људи).
  Овако “пева” извесни Zoran, као што се види наше горе лист који је, по устаљеном обичају, највероватније све школе завршио о нашем трошку овде, а онда је храбро побегао на Запад да изграђује и слави туђина. За њега смо сви ми који живимо овде у Србији “ви тамо”. Он, дакле, са нама нема ништа.
  Ни ми са њим. Према њему једино што можемо осетити је гађење.
  A sto se otvorenosti tice..dok nisam dosao u Ameriku nisam znao sta je otvorenost. 100 puta otvporeniji i od reci u odnosu na vas tamo u Srbiji. (Цитат из једног коментара на чланак у “Политици”)

  23
  4
 2. Добар текст. Нисам сигуран да ли је овај у наранџастој мајци на трећем видеу по реду у тексту руски петоколонаш, неки одборник из Санкт Петербурга? Чини ми се да јесте, али нисам сигуран.

  13
  2
 3. Пустолов у кавезу

  Не личим ни на храст, ни на пропелер,
  друкчије прождиру пароброди
  океан, сунчане сенке модро грање.
  Да ли иронију или оснажење на живот нови,
  пролеће, сад ми доносиш?
  Неукротљива је туга за младошћу, несавладљиви друмови;

  пробуђена на кошаре скочила моја жеља,
  чека; рогуши се, нигде нема никога.
  Збрисаћу све мутне речи између себе и бога,
  поуздаћу се само у своје руке,
  целиваћу гору или хајдуке,
  комични поток што жубори.
  Убићу каквога гнусног сањалицу,
  место сенки засадити му зелени врт по лицу;
  то крв из мене говори!

  Ситости, ситости, свуда на хиљаде!
  Та задовољење похоте само успе да ме начини чудовиштем,
  што дрхће, дахће, звижди од трбушности и засићења:
  не знам (шта ме се тиче!) да ли природа онда мора да ме призна,

  али је превазилазим.
  Као огромна плазма сред дахтања,
  жваћем облаке зелене шуштаве,
  сва могућа друштва и славе
  су комика тада;
  па да општим, заборавим да дајем уговорене знаке,
  већ се утапам у беспримерно отупљење,
  и варим, варим, подригујући сву ту збрку која многе очарава,
  па иако чудовиште без облика, без склада, ја ипак надмашавам.

  Овде на овој постељи затварам географију:
  нема више дужина, ширина; само ногу,
  руку; све се шири!
  Има такве неке моћи у мени да само једно могу;
  све је утопљено: бескрај, пустоловина, манастири,
  мој живот ми сија као звезда из далека,
  и све оно што треба да се настави чека
  да је прво угњавим песницама, па…
  Нема више љубави за човечност, већ дахтање.
  Више држим до твог ткива но до живота,
  и ништим себе, не из љубави, већ из беса;
  са тобом почиње животињство и канибалство,
  због тебе нећу стићи трезне свести ни умрети,
  мој трбух није могао још сварити грудву крви и меса.
  Место врба, удове и црева простирати на Цвети.
  Тако високо пео, тако дубоко ронио у блато!
  Човек,
  ком дадох пријатељство
  у времену пропињања ка савршенству,
  или да му се смејем кроз сва чуда заувек,
  нека се сети да сам ловио медведе изнад језера,
  дрхтао, писао песме, хркао сред олтара.
  Кад бих хтео испричати ноћ
  лова с ловцем Мâчем на дивље свиње,
  ниједна ми муза не би могла задојити такву моћ:
  требало би ишчупати целу ноћ ту из себе
  као баснословни мач;
  настало би крволиптење за сликом
  коју утисну тада ноћ и ловац Мâч;
  пред нама лежи мртви вепар, ветар и толике звезде.
  Гле, сипам крв, звезде и сало у овај пехар;
  можда и претерујем меру алкохолства… али
  од планинске воде ја не нађох нигда мисли трезне…
  Ваљда бејах и сноб…
  али после свих великих екстаза,
  отупим чак и досаду да схватим.
  Не, не! Зар ипак само комад бога, бачен у свет,
  немајући никаквог сродства са оним што ме окружује;
  и кевће, и лаје, и тугује
  тај комад џигерице бачен за храну псима,
  и предаје се најзад неким величанственим заносима
  растрзања; ја имам толико генија
  да би двадесет манекена постало од њега духовима,
  па ипак ја хоћу да пушим тела, а много ме брига:
  историја.
  Шта историја! шта Каледонија!
  Ретко да нисам други, да ми име није: Неко,
  да не певам:
  Један пољубац дуг на њена уста
  која притиска на рђаве карте где је сликано цвеће,
  пољубићу је тако често на прси,
  јер се сања о девојкама које задрхћу рано,
  и којима је уз очи зелене дано
  да им ноћ односи глас као шешире,
  као пад тешке хладне воде.
  Ти, чији сам сад женик, која говориш хладно о смрти,
  док су по теби барбарства моја словенска
  и њини перунски врти,
  својом косом као венцем ме узвиси:
  да у пољима јелисејским којима будем шетао
  моја сенка увек мирна буде,
  измеђ вечери које не плаве и зора које не руде;
  да када пођем на збор међу негдашњу словенску господу,
  уз села мирна или уз воду,
  када зборити им будем стао:
  величанствен и горд да сам на тебе, поносит као шумски петао!
  Стихови, носите ме далеко од ове земље:
  у мукама ме за бољи живот рађала мајка,
  ради вишега отац је са усхићењем плодио;
  живот мора да је драг, а љубавном да се стремље
  када сам се као Магбет у толикој журби родио;
  над реком а под небом ловцу на домет лети чајка:
  за њом, о за њом, стихови моји будимо хајка!
  Будимо хајка! Ево друма по ком газимо пук људи,
  на коњима смо, младци смо, ступамо крепки гвожђа воље:
  осврнем ли вам лице, на њему осмех, туга и ћуди,
  али управљеном у напред значење мора да је чудно боље;
  бели се друм у бескрај све више измеђ борја,
  са њег ће на Кумов Пут неосетно прећи нам жуди;
  брише песма моја: то облак чешља косу горја.
  Тренутак макар само – далеко од ове земље,
  јер чини ми се да ми се опет збивају оне чудне ствари
  што као да се прикрадају са другога света;
  уста ми ево пуна крви, а усна напета,
  распињу ме ужасни болови и срам,
  груди побледе а трбух зажари;
  а увек сам тада у гужви неке гомиле, патећи сам,
  болничким колима одводе ме на гилотину
  стазом блатавом из које изничу жене.
  О! мрзим, мрзим да ми откривају истину,
  да свићу дани и да гледају у мене!
  Где сам то сада?
  Верујте да је онда тек оно: кад ме досада савршенству води;
  онда ми је досадно, онда сам опет стари Словен
  у чуну који језером сивим броди,
  и пун јунака чија пада сен
  на воду. О, понекад ми се збивају чудне ствари,
  као да се спуштају са другога света:
  док ме понова не обузме велики вртлог страсти,
  све жуто, црвено, зелено пред очима;
  тамо, где је некада био дугачки видик планина,
  једна нога, једна глава, једно смејање без трајања,
  много злата, злата и распутаност части,
  моћна узлетања, у крваве каше, утапања.
  Нема више жеље, већ да избришем постојење,
  да испуним све собом, све размаке, све шупљине,
  нема више ни дубоко плавог ни планине,
  само: кркати, хркати, чмавати и гроктати,
  бити гнусна, огромна, дрхтава плазма:
  а тиме престаје ова песма и настаје крваво отупљење.

  Вечнаја памјат Растку Петровићу, неугаслом светионику града Београда, и његовој сестри Надежди, и дивним, заборављеним породицама Београда….

  16
 4. Kao i uvek, gospon Nikola je kratak i jasan.

  13
  4
 5. Не слажем се да Руси у Србији треба да говоре руски а ми да се трудимо да их разумемо. Ако мисле овде трајно да остану, логично је да треба да науче српски.

  21
  5

Оставите коментар