Небојша Малић: 2022

Пропаст Империје, коју смо годинама предвиђали или чак прижељкивали, у ствари је почела кад за њу углавном нисмо били спремни и кад смо јој се најмање надали

Небојша Малић (Извор: РТ)

Мало је година које до те мере обележи један догађај као што је то са овом учинила руска „специјална војна операција“ у Украјини.

На Западу инсистирају да је то ничим изазвана „инвазија“, информисана погрешном проценом и мотивисана чистом злобом, да Русији никако не иде и да је само питање дана када ће украјинска држава да буде реинтегрисана у својим повијесним границама, Москва стављена под контролу НАТО миротвораца и натерана да плаћа ратну штету, а зли режим да доживи судбину Срба из деведесетих у неком новом Хагу, по сценарију који је – изгледа баш у ту сврху – својевремено на нама и испробан.

Небојша Малић: Српско пролеће

Стварност је, дабоме, кудикамо другачија. Рат (или „специјална операција“, како год) није холивудски филм нити видео игра, колико год се чинило другачије у ери мобилних телефона и друштвених мрежа. И сваки је помало другачији, без обзира колико подсећао на претходни. Нећу да улазим у детаље стратегије, тактике и дејстава на самом фронту, јер је то помало бесмислено. Само бих да напоменем да је Украјина само једно од ратишта, док се овај сукоб води буквално за судбину целог света и у њему учествује више од пола планете.

Не морате да ми верујете на реч. Довољно је да погледате око себе. У српским земљама, где сам боравио јесенас по први пут од 2019, све се још чини колико-толико нормално, дочим су Америка и ЕУропска унија у активном распаду система. Империја режи, кевће, лаје, али остатку света полако постаје јасно да више не може да гризе као некад. Кабул је ипак променио све.

Небојша Малић: Договор у Бриселу о регистарским таблицама – још један пораз или ипак победа?

Оно јесте да се кола ломе највише на несрећним становницима „404 земља није пронађена“, али такву су им судбину и наменили њихови западни „доброчинитељи“, још 2004. када су код њих извезли Жути Октобар пресвучен у наранџасто, а десет година касније и крвави Мајдан.

Отуд и упорно провоцирање фрустрираног Куртија, љубоморног на господаревог новог мезимца „Володимира“, па се упиње из петних жила да га овај примети и поново потапше по глави. Али бадава, тамо у моди више нису Тониблер, Биљкљинтон и Мадљен, већ се бандеровској деци дају „аутохтона“ имена типа Бајден, у знак захвалности и стокхолмског синдрома.

Гардијан: Косово, педесет прва америчка држава (2018)

Пропаст Империје, коју смо годинама предвиђали или чак прижељкивали, у ствари је почела кад за њу углавном нисмо били спремни и кад смо јој се најмање надали. И многе ствари за које смо мислили да су поуздане и конкретне испоставиле су се као мехури од сапунице и куле од карата. Како и куда даље? Па ваљда знамо шта нам је чинити. А како, то је „до у Бога и у своје руке“.

Нека буде што бити не може
нека буде борба непрестана!

Срећна вам 2023. До победе!

Опрема: Стање ствари

(Сиви соко, 31. 12. 2022)Categories: Сиви соко

Tags: , , , ,

Оставите коментар