Истражни суд у Палерму: Мило Ђукановић у предмету против бившег албанског нафтног тајкуна

У документу истражног судије Алфреда Монталта осим црногорског председника, поменут је и његов брат Ацо Ђукановић, који је појединачно највећи акционар Прве банке Црне Горе

Мило Ђукановић (Фото: Бета/АП)

После помињања у Пандора папирима, председник Црне Горе Мило Ђукановић поменут је и у документу истражног судије суда у Палерму у предмету против бившег албанског нафтног тајкуна Резарта Тачија и неколико италијанских држављана који се сумњиче за прање више од 20 милиона евра, јавила је Радио-телевизија Црне Горе.

У документу истражног судије Алфреда Монталта, који је објављен на порталу црногорске телевизије, осим црногорског председника, поменут је и његов брат Ацо Ђукановић, који је појединачно највећи акционар Прве банке Црне Горе.

Извештај о истражним радњама суда у Палерму садржи транскрипт разговора Резарта Тачија и осумњиченог италијанског држављанина Данијелеа Кестагаљија у коме Тачи помиње Ђукановића у контексту интервенције да би се преко „председничке банке” из Црне Горе обавила међународна исплата.

У извештају се наводи да су истражитељи утврдили, користећи отворене изворе, да су црногорски председник и његов брат 2006. године и касније учествовали у приватизацији некадашње Никшићке банке, која је постала Прва банка Црне Горе.

Судија Алфредо Монталто потписао је извештај о прелиминарним истражним радњама 4. новембра ове године, преноси Танјуг.

Документ суда у Палерму први је објавио албански новинар Тими Самаркиу, наводећи да се из тих докумената јасно види трансфер велике количине новца за потребе мафијашке организације Коза ностра.

Самаркиу је за Портал Радио-телевизије Црне Горе рекао да се Црна Гора помиње на неколико страница у извештају, да је поменут и Ђукановић, али да је тешко дати неке детаљније коментаре у овом тренутку.

Према овом документу, Резарт Тачи је сарађивао са особама које су под истрагом полиције у Италији, а које су у јуну ради договора са њим како да се спроведу операције дошле у Албанију преко Црне Горе.

Мило Ђукановић: Основао сам фирму ван земље, али нисам урадио ништа незаконито

Они се сумњиче да су сарађивали за потребе мафијашке организације Коза ностра у прању новца 22.340.285 евра, преко Банке дело стато, затим Алфа банке у Тирани и куповине аргентинских обвезница.

Тачи је годинама био познат по пословању у нафтној индустрији и својевремено се сматрало да је најбогатији човјек у Албанији. Једно време био је и власник италијанског Фудбалског клуба Парма.

Поводом овог судског документа из Палерма, портал Радио-телевизије Црне Горе упутио је питања Кабинету председника Црне Горе, али им, кажу, одговор још није стигао.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 11. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading