Виола фон Крамон: Очекујем да Меркел каже Вучићу – сад је доста!

Како се Вучић тренутно понаша – то за мене, али и за многе друге посланике, једноставно није прихватљиво, каже посланица немачких Зелених и известилац Европског парламента за Косово

Виола фон Крамон (Фото: Х. Јелинек)

Госпођо Фон Крамон, у свом обраћању нацији у среду 8. јула, председник Србије Александар Вучић оштро вас је напао и у истом даху споменуо с осталим „непријатељима Србије“. Нешто пре, то исто је урадио и директор канцеларије за Косово, Марко Ђурић. Шта се догодило? Како то да сте одједном постали предмет мржње у Србији?

Ја бих ту ипак направила разлику између г. Вучића и Ђурића и остатка земље. Но, мислим да сам дотакла у осиње гнездо. Јер председник је итекако свестан да својом, назовимо то неискреном политиком и скривањем броја заражених и умрлих од корона-вируса, грађанима Србије није учинио услугу. Јер ако у мерама против заразе имате само два екстрема – или потпуни локдаун или потпуно отварање, које пре свега служи томе да могу да воде предизборну кампању у сопствену корист – онда након тога морају да прихвате и критику таквих мера.

Ако након тога опет идете у локдаун, уместо да грађанима објасните о чему се ради и како заједнички пронаћи излаз и решење, ако уместо тога на демонстранте пошаљете полицију која се уопште не понаша у складу с европским правилима и ако је Вучићу слањем провокатора међу демонстранте стало само до заоштравања ситуације, онда ја заиста немам проблем да такво понашање критикујемо. Председник Вучић сматра да је свака критика забрањена, па је мене одредио за циљ напада. Али ја, као легитимно изабрана посланица, с тим немам проблем.

Како објашњавате тренутне протесте у Србији?

Грађани Србије су несрећни. Осећају да су недовољно информисани у вези с пандемијом. Ни ми у Немачкој нисмо били одушевљени локдауном, али смо ми били добро информисани и зато смо прихватили те мере. Ја баш немам осећај да се г. Вучић уопште информисао код стручњака и то онда даље пренео грађанима како би се и они осећали информисано и како би разумели о чему се ради, зашто локдаун, зашто попуштање мера.

Како се у будућности односити према земљи чији председник тако реагира на сваку демократску критику из ЕУ? Он сада ужива још јачу парламентарну подршку код куће. Зар све то не чини комуникацију с Београдом додатно компликованом?

То питање морамо поставити онима који га позивају, попут француског председника Емануела Макрона код којег је Вучић данас у посети. Следећих дана ће и Ангела Меркел и ЕУ разговарати с Вучићем и ту би требало да буду постављана и нека питања. Не може бити да овакво сучељавање са српским председником остане само на нама, појединим посланицима. И Европска комисија би ту требало да повуче јасне границе и недвосмислено да каже да овакав тон, оваква поларизација друштва и овакво сваљивање кривице какво спроводи Вучић, не може бити у нашем интересу и ми то не прихватамо.

Од комесара за проширење Вархељија и од Жозепа Борела очекујем да по том питању буду јасни. Ја очекујем и од канцеларке Меркел да искористи немачко председавање Савету ЕУ и своје личне контакте са Вучићем, да му одржи лекцију и каже: сад је доста! И ако Вучић заиста више нема интереса своју да земљу одведе у ЕУ, онда он то мора јасно и да каже. И онда морамо да наставимо да водимо интензивне разговоре о проширењу са суседима, али Србија ће дефинитивно бити ван тог формата. Јер овако како се Вучић тренутно понаша – да с једне стране жели да буде део европских процеса који су му потребни за сопствену легитимацију, а да нас са друге стране презире – такво понашање за мене, али и за многе друге посланике једноставно није прихватљиво.

Да ли је Србија у овом тренутку уопште замислива као чланица ЕУ?

Ми с Мађарском већ имамо земљу у којој се подривају темељи демократије и где се укида правна држава, и не треба нам још један такав пример. Али то је на Савету ЕУ и на самом Вучићу. Ми у Европском парламенту можемо само делимично да пратимо тај процес. И ту ми недостаје подршка, јер и у самој Србији има много оних који не желе Вучићев притисак и који од ЕУ очекују подршку. Оно што ми у смеру правне државе и јачања демократије проповедамо, то морамо у Србији на лицу места и да захтевамо. И управо по том питању се грађани у Србији осећају остављени на цедилу од ЕУ.

Шта очекујете од покушаја оживљавања дијалога између Београда и Приштине?

Споразум је потребан и Србији и Косову. И ја видим многе кораке у исправном смеру и у обема земљама уочавам заинтересованост за приближавање. Знам да је на Косову много помака у добром смеру и да постоји спремност за разумевање. Могу само да се надам да је и на српској страни тако. И да је тако и код Вучића, који је у прошлости показао велику спремност за проналазак заједничке базе за даље разговоре.

Виола фон Крамон-Таубадел је посланица Европског парламента из редова немачких Зелених и известилац Европског парламента за Косово

Опрема: Стање ствари

(Дојче Веле, 9. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Тако г-ђа Виола са све Дојче Веле.
  И ви значи попили локдаун без превода?
  Ово је значи стварно озбиљан вирус кад удара и на центар за лингвистику.
  Ми смо ипак мало друкчије прошли: ни ови наши нису знали да преведу па цепнули ванредно стање, код нас у Уставу нема локдаун.

  Предлажем преводиоцима текстова да у будуће овај термин третирају фуснотом, као Косово*.

  Локдаун*.

Оставите коментар