Сумње у исправност тестова у Танзанији: На корону позитивни коза и папаја

Председник Танзаније је рекао да је затражио од снага безбедности да провере квалитет тестова и да се испоставило да су у лабораторији тестирали папају, козу и овцу

(Фото Бета/АП)

Директор Националне здравствене лабораторије Танзаније и њен руководилац за квалитет, суспендовани су до истраге, након што је председник Танзаније Џон Магуфули посумњао у веродостојност тестова за корона вирус и наредио да се уместо људи тајно тестирају животиње и биљке.

У преносу из свог родног града Чатоа на северозападу Танзаније, председник Магуфули открио је да је потајно наредио тестирање насумично прикупљених узорака животиња и биљака, а да техничарима није рекао да је реч у узорцима који не потичу од људи, пренео је Танјуг.

Председник је рекао да је затражио од снага безбедности да провере квалитет тестова и да се испоставило да су у лабораторији тестирали папају, козу и овцу и на тестове написали људска имена. Неки од тестова показали су се као позитивни,  преноси Би-Би-Си.

У саопштењу Министарства здравља наводи се да је министар формирао комитет од 10 људи који ће истражити понашање лабораторија и доставити резултате до 13. маја.

Према најновијим подацима министарства здравља, објављеним прошле недеље, у земљи је 480 потврђених случајева корона вируса, укључујући 167 опорављених и 16 умрлих.

(Политика, 5.5.2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Без података о томе о ком се то тачно тесту ради, ко је произвођач, о каквој техници се ради, какав је квалитет лабораторије која га је вршила, како се – и да ли се у њој врши контрола, како и зашто је баш тај тест одабран и од кога је купљен, овај “Политикин“ чланак је скуп тоталних бесмислица.
    Годинама сам радио на истраживању, припремању тестова за вирусна обољења на Западу, у фармацеутској индустрији…. [ јао, лелеее… сад ће се фанатични противници Запада, глобализма, неолиберализма, мултинационалне фармацеутске индустрије окомити вриском и критиком на то – али, шта им могу, нек` се мало иживљавају], њиховој стандардизацији, контроли осетљивости и специфичности, а затим и у њиховом увођењу у клиничку праксу тек после симултаног темељног интернационалног испитивања и поређења са евентуалним осталим конкурентним тестовима пре широке употребе. При томе су од важности ове речи: ГОДИНАМА…. ИСТРАЖИВАЊЕ… ПРИПРЕМА…. СТАНДАРДИЗАЦИЈА…. ОСЕТЉИВОСТ….СПЕЦИФИЧНОСТ…ИСПИТИВАЊЕ… ПОРЕЂЕЊЕ. Без свега тога не може бити ни речи о квалитету и поузданости тестова као таквих, а без контроле, стандардизације и квалитета рада у појединим лабораторијама које обављају тестирање – не помажу вам ни тестови најбољег квалитета, купљени од најреномиранијих произвођача.
    Свега овог око тестова у новонасталој ситуацији пандемије COVID-19 , кризе и потребе за што већом брзином добијања резултата у почетку није ни могло бити. Свако се латио посла и смућкао нешто. Е, на дуже стазе не иде то тако…
    Припрема и производња тестова, као и њиховог увођења у праксу није исто што и кување аласке чорбе, или пребранца по дедином рецепту. Другим речима – без довољно података о ком и каквом тесту се радило, није ни чудо што им је тамо у Танзанији и папаја позитивна, а о кози би се ипак могло и посебно причати, јер пренос SARS Cov-2 вируса са човека на животиње је већ описан и документован.

Оставите коментар