Политика: СПЦ за обнову дијалога са тзв. Македонском црквом

Сабор СПЦ закључио да треба наставити разговор са представницима тзв. МПЦ о решавању њиховог канонског статуса

Патријаршија СПЦ у Београду (Фото: Д. Јевремовић)

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве донео је јуче одлуку да обнови преговоре о решавању статуса „Македонске православне цркве” (МПЦ) и настави разговор о томе са њиховим представницима, сазнаје „Политика”.

Питање МПЦ било је јуче једина тема преподневног заседања највишег црквеног тела, а како нам је речено у врху СПЦ, закључак је био да се дијалог са МПЦ настави, а спровођење ове одлуке после заседања Сабора дато је у надлежност Светом архијерејском синоду.

Како нам је објашњено, српска црква није желела да иницира обнављање дијалога са Македонцима док је у затвору био архиепископ охридски Јован (Вранишковски). Он је, међутим, пуштен на слободу 2015. године, и учествује и на овом, као и на неколико претходних заседања Сабора СПЦ, заједно са владикама Православне охридске архиепископије, која је под окриљем српске цркве.

Иначе, о МПЦ се ових дана разговарало на седници још једног црквеног тела: Светог синода Васељенске патријаршије. У саопштењу објављеном на сајту Васељенске патријаршије наводи се, између осталог, да је Синод, који је заседао од 9. до 11. маја, разговарао о апелацији, жалби цркве у Северној Македонији која се тренутно налази у расколу. Иако никакви други детаљи нису саопштени, македонски медији су се запитали да ли уврштавање МПЦ на дневни ред Синода значи да ће се Васељенска патријаршија укључити у решавање њиховог канонског статуса. За сличну помоћ МПЦ се раније обратила и Бугарској православној цркви, али су ти покушаји остали без успеха.

Што се тиче Цариграда и решавања „македонског питања”, у васкршњем интервјуу „Политици” патријарх московски и све Русије Кирил није искључио могућност да оно што се догодило у Украјини буде поновљено и у Македонији. Осврнуо се и на изјаву патријарха Вартоломеја, такође дату у интервјуу за наш лист, да се Македонија и Украјина не могу поредити. „Иако патријарх Вартоломеј говори да сада нема намеру да мења границе СПЦ, он уједно изјављује и да је Цариградска патријаршија спремна да прекорачи те границе уколико стигне одговарајући захтев или се појави некаква ’виша црквена потреба’. Ту ’вишу црквену потребу’ у Фанару схватају на свој начин”, рекао је патријарх Кирил и подсетио да се са захтевом за аутокефалност Фанару обратио македонски премијер Зоран Заев.

МПЦ је у расколу од 1967. године, када је самостално прогласила аутокефалност на црквено-народном сабору и од тада је није признала ниједна православна помесна црква. Сабор СПЦ у више наврата је разматрао питање македонског раскола, али се најближе решењу статуса и враћању у канонски поредак стигло 2002. године, када је потписан Нишки споразум. Он је предвиђао најширу аутономију за МПЦ, али не и аутокефалију, па тако избор поглавара МПЦ мора да потврди српски патријарх, уз обавезу да се име поглавара СПЦ прво помиње на литургији. На преговорима у Нишу учествовали су представници и СПЦ и МПЦ, између осталих један од учесника тог разговора био је и садашњи српски патријарх Иринеј, тада владика нишки. Документ је потписало пет од седам представника Македонаца, али су потом повукли своје потписе, да би касније у потпуности одбацили Нишки споразум. Прогон, црквени и судски, архиепископа Јована управо је и почео са Нишким споразумом јер је он био један од оних који су тај споразум прихватили и остао је при својој одлуци и онда када је МПЦ одустала од њега.

Владике о вакцинацији деце

На седници се јуче, како сазнајемо, разговарало и о обавезној вакцинацији. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије архијерејима је поднео материјал са мишљењима различитих стручњака на ову тему, па је и за поподневни део седнице остављено разматрање о томе да ли вакцинисање деце треба препустити слободној вољи родитеља или не.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 5. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Hvala Bogu da se ovaj proces pomeri sa mrtve tačke. Cela ova priča između SPC i MPC je očit primer da je etnofiletizam najopasnija bolest za Svetu Sabornu i Apostolsku Crkvu. Daleko opasnija od ekumenizma ,koji sa pravom osuđuju ovi naši “borci za veru”.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading