Освета за Интерпол: Приштина 100 одсто повећала таксе на српску робу

Федерика Могерини навела је да је одлука косовске владе да повећа таксе на производе из Србије и БиХ на 100 одсто „чисто кршење” ЦЕФТА споразума и духа ССП-а између ЕУ и Косова

Са данашњег гласања (Фото: Фејсбук)

Један од потенцијалних циљева одлуке Приштине да повећа таксе на робу из централне Србије на 100 одсто јесте сукоб и потпуна дестабилизација региона зарад неких туђих интереса, или својих, јер до сада нису могли другачије да остваре своје намере, рекао је председник Србије Александар Вучић, после седнице Савета за националну безбедност, на којој је разматрана ситуација настала после одлуке косовске владе.

– Ово је апсолутна забрана трговине. Овим је онемогућен и наш народ на северу Косова и Метохије да добија нашу робу. Циљ је да се тихо обезбеди етничко чишћење, протеривање наших људи и са севера и са југа КиМ. Они хоће „Књаз Милош”, не „Јану” и „Јамницу”. Више неће моћи да купују нашу робу. Поред тога, наредили су полицијским јединицама да уђу дубље у такозвани зелени простор и спрече, како они кажу, нелегални пролаз робе на простор КиМ – изјавио је Вучић, додајући да је ово и начин Приштине да изврши притисак на међународне органе и институције да јој омогуће визну либерализацију.

Пре седнице Савета за националну безбедност Вучић је амбасадоре Русије и Кине Александра Чепурина и Ли Манчанга обавестио о најновијем неодговорном потезу Приштине да уведе таксе на робу из Србије и замолио их да о томе обавесте председнике Путина и Сија. Амбасадоре је упознао са чињеницама да мере Приштине воде пуној дестабилизацији целог региона и да могу довести и до дубље ескалације сукоба, саопштено је из Председништва. Амбасадори Чепурин и Ли изразили су пуну подршку напорима Србије да кризу реши мирним путем, уз поштовање норми међународног права, као и постигнутих споразума и уговора у региону. Председник Вучић и амбасадори Чепурин и Ли договорили су се да буду у свакодневном контакту док криза коју је Приштина изазвала не буде превазиђена.

Фото: Фејсбук

Србија неће предузети ниједан потез који би додатно заоштрио ситуацију после одлуке Приштине да таксе на производе из централне Србије повећа за 100 одсто, рекао је шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Како је рекао пре седнице Савета за националну безбедност, Београд има листу могућих контрамера, али све оне имају и одређене ризике и било би добро да до њихове примене не дође. На потез владе Рамуша Харадинаја председник Србије Александар Вучић реаговао је ванредним састанцима са амбасадорима Кине, Русије, ЕУ и чланица Квинте.

И Европска унија је реаговала. Висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини навела је да је одлука косовске владе да повећа таксе на производе из Србије и БиХ на 100 одсто „чисто кршење” ЦЕФТА споразума и духа ССП-а између ЕУ и Косова. Могеринијева је затражила од Приштине да одлуке одмах укине. „То додатно погоршава ситуацију након почетног наметања повећања пореза од 10 одсто прошле седмице”, закључила је Могеринијева.

Амбасада САД у Београду истакла је, коментаришући за Танјуг одлуку Приштине о повећању такса на робу из централне Србије од 100 одсто, да је забринута због те мере и истакла да то угрожава изгледе за регионалну стабилност и просперитет. „Забринути смо због објаве из Приштине. По свему судећи, тарифе крше обавезе ЦЕФТА и угрожавају изгледе за дугорочну регионалну стабилност и просперитет”, навели су из Амбасаде САД одговарајући на питање Танјуга како виде најновију меру Приштине. „Морамо да наставимо да се фокусирамо на Бриселски дијалог и да не дозволимо да нас друга питања одврате од тога”, саопштено је.

Две недеље пошто је Приштина већ подигла таксе на 10 одсто и изазвала блокаду бриселских преговора, одлука о повећању за 100 одсто тешко да се може тумачити другачије него као одговор на исход гласања о чланству Косова у Интерполу. Дачић је навео да се сада суочавамо са трговинским ратом, који је резултат дубоке стратегије на коју је Приштина навикла целог живота.

– Довели су до такве ситуације где мисле да могу да извуку највише. А жури им се. У целој ситуацији на делу су сада претње. Ово је примена силе. Ово нису економске мере, ово су политичке мере. У систему који ЕУ пропагира, ово су незабележене мере и очекује се да буду неприхватљиве – рекао је Дачић на ТВ Пинк.

Рекао је да Србија неће повући ниједну исхитрену меру, али неће ни дозволити да се ово настави. – Ово је мера очајника. Оних који немају шта више да ураде. Ово је објављивање рата Србији на економском плану. На крају крајева, овде је реч и о томе да се Срби застраше. Да се питају да ли уопште и даље тамо да живе. А ако таква мера и даље остане на снази, питамо се шта се даље може догодити – рекао је Дачић, који је истакао: – Ово није проба за Србију, него за ЕУ, међународне организације, али и за велике силе. Они (Приштина) не иду ни у „тоалет” ако не питају неког са Запада – рекао је Дачић. Уколико ЕУ жели мир, казао је, мораће да реагује. А Србија мора да буде мудра, додао је Дачић. – Русија и Кина су подржале Србију. И не сумњам да и остале земље неће бити против. Питање је само да ли ће остати само вербално или ће их притиснути да повуку одлуку – рекао је Дачић. Србија је, према његовим речима, спремна на компромис, али треба да знају да се ништа не може урадити без разговора са Србијом.

Како каже, све ово што се дешава јесте ризично и уноси дестабилизацију у регион, али наговештава он, има и једна позитивна ствар, а то је, како каже, да они који су их направили виде са ким имају посла. Према његовим речима, ово је увод у заоштравање унутрашњих сукоба на самом Косову, између самих Албанаца. – Ми смо све упозорили на могуће ескалације и да ово може да изазове реакцију Србије и зато памет у главу док је време. Нико неће извршити погром Срба, а да Србија остане по страни – рекао је Дачић.

Фото Фејсбук

Ендрит Шаља, косовски министар трговине и индустрије, предложио је повећање такса за 100 одсто, што је Харадинај подржао, преносећи новинарима у Приштини да одлука ступа на снагу одмах, „а институције су обавезне да је одмах спроведу”. Харадинај је рекао и да споразум ЦЕФТА између Београда и Приштине не функционише. Потпредседник Владе Србије и министар трговине Расим Љајић изјавио је да одлука Приштине значи спречавање и заустављање трговине између Косова и централне Србије и да је то „пар екселанс” политичка одлука, која ће имати огромне негативне последице. Љајић је за Танјуг рекао да су два разлога за ову одлуку Приштине – гласање у Интерполу и чињеница да међународна заједница није благовремено и оштро реаговала на досадашње ванцаринске баријере које су увођене од стране Приштине. – Ово значи дефинитивно обуставу сваке врсте трговине између централне Србије и Косова – рекао је Љајић, који је додао да је ово директна реакција на Интерпол, „то и не крију”.

Истакао је да нема тог произвођача из Србије који може да буде конкурентан са толиким таксама, порезима и царинама који се уводе. – Боље да су рекли „забрана трговине са Србијом”, него што на овакав начин покушавају то да ураде. Ствари морају назвати правим именом. Ово јесте спречавање и заустављање трговине између Косова и централне Србије – истакао је Љајић.

Председник косовске Агенције за бизнис Агим Шахин изјавио је да одлука косовске владе о повећању таксе на 100 одсто представља „директан израз реваншизма” Приштине према Београду, која, каже, блокира косовске производе. Шахин је за приштински портал „Телеграфи” рекао да у овој ситуацији треба наћи алтернативу за увоз, те да би то могле бити Албанија, Македонија или нека друга земља са којом Приштина има сарадњу. Подсетивши да Косово није успело да постане чланица Интерпола и да је Приштина за то окривила кампању Србије, америчка агенција АП јавила је из Тиране да потез косовске владе представља „одмазду” за оно што је заменик косовског премијера Енвер Хоџај описао као „агресивну кампању Србије против Косова на међународној сцени”. АП додаје, пренео је Танјуг, да се одлука не примењује на међународне брендове произведене у Србији и Босни и Херцеговини.

Оваква мера Приштине је преседан у историји економије и најбруталније гажење свега што постоји у здравом разуму и здравој економској логици, сматра Иван Николић са Економског института. Николић је за Танјуг рекао да се до сада није десило да нека земља унилатерално уводи толике тарифе. „Заиста, не може да се пронађе никакав упоредив пример”, каже Николић.

Подизањем такси Косово врши директан удар на Србију и њену привреду, и настоји да потпуно елиминише српске производе са Косова и Метохије, оценио је аналитичар Драгомир Анђелковић, додајући да би, ако Запад не реагује на ово, Приштина могла да удари и на север Косова. Анђелковић је оценио да Србија у року од два дана мора да одговори економском и саобраћајном блокадом. Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да је одлука Приштине сулуд и потпуно непотребан потез, који показује сву немоћ Приштине. Додао је да тај потез не треба посматрати изоловано и објаснио да су Албанци у Приштини као повод за подизање такси искористили незадовољство што нису чланица Интерпола.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар