Предлог за акцију: Подржимо снимање серије „Косово – између неба земље“

Снимање документарног серијала „Косово – између неба и земље“, после дуготрајних припрема започело је у августу 2016. године. Снимања су до сада била на локацијама у Београду, Крушевцу, Манастиру Манасији, Раваници, у Звечану, Косовској Митровици, Грачаници, Призрену, Великој Хочи и Ораховцу, а планира се наставак снимања у више српских градова. Урађено је око четрдесетак интервјуа, а планира се још толико. Снимања се планирају и у градовима и пејзажима Србије, у манастирима, музејима, на јавним скуповима. Започело је и прикупљање обимних материјaла: филмова, видео записа, фотографија, старих мапа и докумената.

Страница за помоћ

Ђакон Ненад Илић: Ми, народ

Да ли смо најбољи или најгори? И једна и друга процена је последица сујете и нарцисоидности пројектоване на следећи ниво, групу. Отмено решење да нас појединачно други не прочитају, али и да сами себе не сагледамо као сујетне, незреле.

С друге стране – „ми смо као и сви остали народи“. Малодушна компромисерска констатација интелектуалних зихераша који траже своје ухлебљење у доминантном наднационалном систему.

Без потребе да се поредимо, треба да се позабавимо собом и својом посебношћу. Посебан је сваки човек и посебан је сваки народ, Није свака посебност успешна, поготово ако је процењујемо високим хришћанским вредностима. Међутим, покушај да се релативизује континуитет наше компликоване историје у којој смо и те како успевали да заузмемо своје место међу другим, суседним, али и удаљеним народима, кукавичлук је и издаја. „Није модерно – хајде да се тиме не бавимо“, „Гледај од чега се живи“, „вежи коња где ти газда каже“… И тако даље и тако даље.

kljuc-u-bravu

А последица је велико кварење, распламсавање најнижих страсти, неваспитаност, непоштовање, незахвалност и неодговорност.

Осиромашени смо и лутамо као гуске у магли. Воде нас они који најбоље оличавају наше бедно стање. Али из перспективе целокупне историје, а поготово из перспективе Божанске вечности – ми само живимо у једној неуспелој епизоди.

Овде на Фејсбуку, окупљамо се да се тешимо, да измењујемо пробране информације, да нађемо најбржи вентил за наше фрустрације. Пошто је и ова друштвена мрежа део развоја једне проблематичне цивилизације, није чудо кад установимо да нам она умањује способност да делујемо, да урадимо нешто за поправљање тешко подношљивог стања у коме се налазимо.

Иначе, као народ у многоме утемељен на динарској епској визији света, која има и своју величину и своје мане, склони смо да се задовољимо нечим што кажемо или обећамо, а после и не морамо ништа да урадимо. Кад кажемо – као да смо урадили.

С обзиром на досадашње искуство, не надам се сензационалном развоју али ипак ћу замолити све пријатеље да уђу у једну од можда последњих битака за очување најскупљег што смо као народ у историји постигли. Без обзира на све ми смо сачували наш идентитет у чијем корену је Косовско предање и наравно – Православље.

У једној анкети коју сам спровео баш овде велики број људи је на питање шта је највеће постигнуће српског народа у историји одговорио – „то што смо без обзира на све опстали“.

На истој тачки среће се неопходни минимум и највеће постигнуће. Наш национални идентитет је очигледно велика драгоценост и није чудо што је мета разних напада и разних облика специјалног рата који се у историји никад ни не прекида.

Кад ми је група млађих људи донела пројекат серије која треба да се бави Косовским предањем и његовим местом у нашем националном идентитету, прихватио сам, као што сам прихватао и већину позива да радим на пословима који се тичу нашег народа и наше Православне вере. „Свети Николај Српски“, „Ава Јустин“, „Српски код“, „Литургија“, „Тајанствено путовање“ и низ других…Прихватио сам и позива да радим на играном филму о Светом Сави и Светом Симеону „Отац“, и свестан да је пред нама дуг пут да дођемо до тако капиталног дела ове уморне генерације.

kim-neba-zemlje

Захваљујући слуху људи које је ангажовало Министарство културе, добијена је стартна основа да уђемо у снимање серије „Косово – између неба земље“. Серије чија тема данас у Србији није у моди – серије о нашем национално идентитету и месту Косовског предања у оквиру нашег националног идентитета. Серија се снима и ако Бог да, у догледно време моћи ћемо сви да је видимо.

Међутим, да то не би била само сентиментална жалопојка и празно бусање у груди потребно је достићи професионалне стандарде који ће омогућити иоле озбиљније деловање на домаћу публику анестезирану страним програмима и домаћим варијантама заглупљујућих ријалити програма, као и успостављање комуникације са незаинтересованом публиком у земљама које у многоме одлучују о нашој судбини. Потребно је урадити још мало да ова битка за очување нашег националног идентитета има смисла.

Због тога, молим све озбиљне и одговорне људе да потпомогну ову заједничку битку онако како могу и умеју. Већина нема новца којим би могла да пружи конкретну подршку, али можда неко зна неког ко би то могао. Погледајте, поделите, навијајте. Да покушамо да ову мрежу која нас увлачи у пасивност искористимо за нешто конкретно. Ни мање ни више за подгревање затрпаног жара смисла нашег историјског пута и задатка који нам је Бог дао.

Страница покренута на сајту где се потпомажу слични пројекти из целог света је пуштена у промет. Текст је прво на енглеском али за стрпљиве има и у наставку на српском.

Погледајте, учествујте, делите. Један искрен покушај да се не угасимо. Да и на овај начин покажемо да смо још увек народ. Српски народ славних предака који није одустао од своје будућности. Опростите мени и иницијаторима, мојим млађим колегама, као и свима онима који учествују у овоме ако нас препознате као безнадежне идеалисте.

https://www.indiegogo.com/…/kosovo-amidst-heaven-and-earth-…

https://www.facebook.com/kosovoizmedjunebaizemlje/

http://opetiopet.com/rs/

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)Категорије:Моба

Ознаке:, ,

4 replies

 1. Ђакон Ненад Илић је претерао о бављењу политиком. Ако замишља, да се православни ђакон у тој мери треба бавити политиком, РЕД је, да се прикључи некој странци и да своју политичку активност ту остврарује. Бити ђакон и бавити се дневном политиком, рекао бих, ДА НИЈЕ ПРИМЕРЕНО. Још је горе, што његове ПОЛИТИЧКЕ текстове Редакција преноси. Шта рећи о некаквој анкети коју спомиње? Зар се анкетама баве православни свештеници? А шта рећи о Редакцији, која нам сервира и неки плакат на енглеском?

  Свиђа ми се

 2. Не знам да ли вам је познато али чланство у партији, ето томе има већ скоро тридесетак лета, није условљено чланством у партији. Свештеници Свештеници српске православне цркве имају права да као грађани ове земље заступају своје политичке ставове у јавности. У томе не видим никакав проблем. Такође не видим да се уважени ђакон у овом тексту бавио дневним политиканством које не да не приличи православним свештеницима него не приличи било ком пристојном човеку.

  Свиђа ми се

 3. @ Milos
  Нисам ништа рекао о ПРАВУ и неправу. Значило би, ако би навели став Српске православне цркве о учешћу у дневнополитичким расправама. Ђакон очигледно, здушно, покушава, да се бави ПОЛИТИКОМ. Наравно, да му, то нико не не може оспорити, али се мени то некако не слаже за местом религије у савременом друштву. Изузев ђакона Илића нешто не видим друге свештенике, да имају свој фацебук профил и да имају времена и средстава, да фацебук профил одржавају. Уосталом, зар фацебук профил није нешто што не приличи православном свештенику?

  Свиђа ми се

 4. Биће весело видети како ће заобиђу помињање владике Артемија у целој причи о Косову и Метохији. Ђакон Ненад добије оспице од помена имена епископа Артемија. Играјмо се смирења и смиравања а испод свега фарисејско лицемерје док паписти заврћу уши свима. Не таласајте или нема парица за продукцију…

  Свиђа ми се

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s