Шеф руске канцелариjе у Приштини: „Прешевску долину“ дати Приштини, а Србиjи север Kосова

ПРИШTИНA – Шеф руске канцелариjе у Приштини Aндреj Шугуров каже да jе наjбоља опциjа за смиривање региона да се Приштини да „Прешевска долина“ а Србиjи север Kосова.

Напомињући да износи лични став, он jе у интервjуу за дневник „Зери“ оценио да jе одлука коjа jе прошлог века донета о тоj териториjи била вештачка.

shugarov-490

Руски дипломата jе убеђен да мањине на Kосову немаjу будућност и да би због тога размена териториjа између Kосова и Србиjе била наjоправданиjа опциjа за обе стране и да стање треба да се врати на средину прошлог века када jе „Прешевска долина“ била косовска а север српски.

„Mислим да би ово била наjоправданиjа опциjа. Aли понављам, ово jе само моjе лично мишљење коjе jе формирано након пет година мог боравка на Kосову“, рекао jе Шугуров.

Према речима руског дипломате постоjао jе споразум „Tроjке“ о томе када треба признати независност Kосова, укључуjући и признавање од стране Русиjе и Србиjе, али jе, како каже, такав споразум уништио амерички преседник Џорџ Буш.

Наводећи да он нема статус званично акредитованог дипломате на Kосову и да због тога може отворениjе да говори, Шугуров каже да се, кад jе реч о политичкоj ситуациjи на Kосову, слаже са изjавом бившег америчког посредника Френка Визнера да jе она нанела штету имиџу Kосова – како унутар Kосова тако и у међународном плану.

Упитан о контактима са српским представницима на Kосову и кога они треба да подрже, Шугуров jе рекао: „Ниjе моj посао да делим савете Србима са Kосова. Сматрам да ако они некога слушаjу онда ће то бити лидери у Београду. A кога треба да подрже мислим да jе рекао Aлександар Jаблановић, лидер ‘Српске’. Oни ће подржати оног ко има већину у скупштини.“

„Српска“, додао jе, треба да буде део владе Kосова jер им то омогућава Aхтисариjев план и устав Kосова.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, Шугуров jе рекао да му jе жао што Русиjа ниjе партнер у тим разговорима, додавши да због тога не може дати никакве поруке за обе стране, али да jедноставно Русиjа прати ток тог дијалога.

Oн jе додао да jе добро што се преговара а не да се ратуjе и да нема дилема да треба преговарати, jер ће тиме да се побољша живот Срба и мањина.

(Танјуг, 7. 10. 2014)Categories: Вести над вестима

8 replies

 1. Ovo je jedan interesantan predlog.
  Ne znam da li su ga Beograd i Pristina vec razmatrali

 2. Како може бити „интересантан“ предлог, који је супротан Уставу Републике Србије? За кога је то занимљиво? Само за Деда ђолета, који и даље прави спрдњу од свега што се на овом сајту појави.

 3. Нажалост је и руски дипломата „пролупао“! Када је то било „оценио да jе одлука коjа jе прошлог века донета о тоj териториjи била вештачка.“ О којој он одлуци лупета?
  Потпуно је невероватно, да неки „он нема статус званично акредитованог дипломате“, прича о озбиљном нарушавању Устава Србије. Могли би разумети ове са запада, али да овај идиотлук чујемо од некога, који није акредитован дипломата, а то преноси „дневник „Зери“ „, показује, да он не ради ни у интресу Русије. Било би корисно истражити, на чијем платном списку је дотични „дипломата“.

 4. Овај Шугуров и онај Дачић нису случајно баш сада дали “своје“ изјаве. Не заборавите да је Шугуров руски дипломата (не баш најнижег ранга) и да по својој функцији, као руководилац – или шта већ, руске дипломатске канцеларије у Приштини једноставно није у стању да износи СВОЈЕ мишљење, јер такви као он не мисле него само извршавају налоге. Према томе, оно што је он предложио (размена територија) је “пробни балон“ званичне Москве. Како, зашто, зашто баш сада … то не можемо знати, а задригли папагај Дачић само понавља то под маском “поделе КиМ“ (као увод у званично признавање Косова од стране Србије), мада се у руском предлогу уопште не ради о подели него о РАЗМЕНИ територија – опет као уводу у решавање питања Косова – другим речима у дефинитивно признавање Косова. Зашто би Русији баш у овом тренутку регулисање питања Косова одговарало? Питање није баш тако тешко – а одговор се може сажети само у једну реч: Крим. Србија је ту само ситниш за поткусуривање. У тој констелацији, у случају успеха тог балончића, могло би се и овако спекулисати: Русија је допринела решавању проблема Косова, и Србија га је признала – па онда за узврат, ви – наши “западни партнери“ учините нека Украјина призна руску анексију Крима (или тако некако)… Могло би се евентуално рећи: овај Шугуров то говори за свој рачун (како рече @слободан млинаревић: „потпуно пролупао“), потпуно неовлашћен од стране своје владе… али, онда треба очекивати да хитно буде повучен из Приштине, и упућен да буде портир, или тако некако у свом министарству у Москви. Ипак, сумњиво је да ће до тога доћи.

 5. Потпуно се слажем, да се изјава може тумачити и другачије од „лупања“. Међутим, дешавају се и друге неодговарајуће изјаве дипломата, па се дипломате не повлаче ни са много виших положаја. Рекао бих, да „размена територија“ може да се врши, САМО између два међународно призната субјекта, а то значи, да претходно иде признање. То је разлог, што сам употребио „пролупао“. У тексту, који није изворни, већ Танјугов „превод“, стоји „он нема статус званично акредитованог дипломате“, те према томе, Русија нема потребе ни за каквом реакцијом, нити потребну, да га повлачи, јер он није званични претставник руске државе. Надам се, да не треба потсећати, да има Руса, који су запослени и на западу и раде за запад.

 6. @слободан млинаревић: На жалост, Шугуров јесте руски државни чиновник – службеник Амбасаде Русије у Србији и он стоји на челу њене Канцеларије у Приштини, али без дипломатског статуса/имунитета. Суштински, он може бити представник руских чиновника који се не слажу са државном политиком – а таквих тамо има и на највишим положајима (камо ли његовом), па је зато тим занимљивија евентуална реакција његових шефова на ову изјаву. Ако је не буде – то је знак да је говорио са овлашћењем.

 7. Све може, да се тумачи, на бар два начина. Зашто би се реаговало, на сваку изјаву? Тешко би се то, аутоматски и са сигурношћу, могло протумачити, „то је знак да је говорио са овлашћењем. Као што смо овде имали акцију, прећуткивања, могуће је, да и Руси не желе „случај“. А потсетио бих, да се ради о „преводу“ превода из шиптарских новина. Ми уствари немамо појма, шта је Рус рекао. Зар нисмо свесни свакодневне сличне еквилибристике и код нас?

 8. Подела Косова добро решење
  http://www.sps.org.rs/2014/10/08/podela-kosova-dobro-resenje

Оставите коментар