Синиша Љепојевић: Западу важно да Београд призна независност Приштине да би се легализовало НАТО бомбардовање

Под тим изговором Косово би се примило у НАТО. Крајњи циљ свега је да се Алијанса легално инсталира на том простору, закључује Љепојевић

Синиша Љепојевић (Фото: Снимак екрана/КТВ Зрењанин)

Притисци на Србију око Косова претворени су у личне уцене, изјавио је ФоНету новинар Синиша Љепојевић, који сматра да је Западу „страшно важно“ да Београд призна независност Приштине да би се легализовало бомбардовање 1999. године и под тим изговором Косово постало члан НАТО.

Он је у серијалу разговора Агреман о спољној политици Србије оценио да је немачко-француски план за косовско питање позиција Запада од првог дана проглашења независности Косова, само је сада језички мало вештије формулисан и „за нијансу директнији“.

То је финале Бриселског споразума и процеса, протумачио је Љепојевић и констатовао да је, после повлачења институција са севера, предаје телефонског, поштанског броја и енергетског система, сада на ред дошла размена дипломатских мисија и немешање у послове друге стране.

Како је приметио, не спомиње се формално признање, али је Запад са бочне стране изгурао оно што жели.

Љепојевић проблем види и у томе што се то државно питање Косова у протеклих 10 година свело на „приватни посао“, јер јавност не зна о чему се преговарало.

Углавном смо нешто сазнавали из албанских медија, из Приштине. То је приватни посао, који је сада доведен до нечега што ти људи, који су приватизовали тај посао у Београду, једноставно не смеју да признају јавности јер су је лагали, уверен је Љепојевић.

То што се не помињу Уједињене нације (УН), то су обмане, нагласио је он, док на питање цене коју би Србија платила у случају одбијања немачко-француског плана одговара: „То су манипулације.“

Србија може и да призна Косово, али оно неће ући у УН, јер о томе одлучује Савет безбедности УН, а тамо су две земље које то не прихватају. У свету постоје 224 државе, а само 192 су чланице УН, подсетио је Љепојевић.

Милош Вучевић: „Велика петорка” тражи за тзв. Косово столицу у УН

Према његовим речима, Западу је страшно важно да Србија призна Косово и да Србија легализује злочин бомбардовања 1999. године, а да се онда под тим изговором Косово прими у НАТО.

Крајњи циљ свега је да се Алијанса легално инсталира на том простору, закључује Љепојевић.

Са чим то Србија може да буде суочена, да не може добити нове кредите? Или то што је власт обећала америчком инвестиционом фонду да ће преузети оно што је остало од ЕПС и електрана, до пољопривреде. Шта треба, да продамо све што је остало од државе Србије да би једна група људи преживела политички неко време, упитао је Љепојевић.

Има много манипулација, оценио је он и нагласио да је највећа када председник државе каже да нешто мора да прихвати, али не може да говори шта.

Па у чије име то нешто прихвата, да ли је Србија приватно власништво, а Косово приватни посао, поновио је Љепојевић, који мисли да још има времена да се избегне катастрофа.

Синиша Љепојевић: Зашто се Западу жури са такозваним решењем за КиМ?

Он, међутим, сматра да је питање да ли људи на власти имају капацитет да се та катастрофа избегне, јер су се притисци на Србију претворили у личне уцене.

Упитан да ли је Европи важније да Србија прихвати план за Косово или уведе санкције Русији, Љепојевић је одговорио да то иде у пакету, јер је и сама ЕУ маргинализована и жртва рата у Украјини.

Много је важније да Србија заузме принципијелан став о санкцијама према Русији, због онога што ће уследити касније, нагласио је он, а то су санкције Кини, која је значајан стратешки кредитор и инвеститор у Србији.

Спутњик: Енглески тајни пројекат – како да Срби заволе независно Косово

Мени је жао што је у Србији много значаја дато резолуцији Европског парламента, које је необавезујућа, али је то можда начин да неки прикрију сопствене празнине, оценио је Љепојевић, који тврди да европске интеграције у суштини и не постоје.

Говорећи о све већој улози Сједињених Америчких Држава у региону, он је напоменуо да рат у Украјини очигледно не иде како је планирано, па је „група људи у Стејт департменту“ проценила да је ово простор у којем би могли да ураде нешто по својој жељи, а не да би решили неки проблем.

Њима је страшно важно да такав-какав политички успех остваре међу народом који слови за савезника Русије, рекао је Љепојевић.

Он сматра да постоји још једна ствар која се мање спомиње, а то је да САД воде рат и против Европе, које је сада понижена, а Американци се онда на суров и бахат начин враћају у регион.

Бојим се да такво понашање неће довести до решења, макар га сви потписали, већ ће само бити извориште нових проблема, закључио је Љепојевић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ФоНет/Данас, 25. 1. 2023)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading