Милош Вучевић: „Велика петорка” тражи за тзв. Косово столицу у УН

Није ништа што је пријатно за грађане Србије. Они траже за покрајину Косово у најмању руку столицу у УН, рекао министар одбране

Милош Вучевић (Фото: А. Васиљевић)

Потпредседник Владе Србије и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да је председнику Србије Александру Вучићу на састанку са представницима „петорке” предочено шта може да се деси ако Србија не буде кооперативна и да су на сто стављене политичке и економске негативне последице.

„Није ништа што је пријатно за грађане Србије. Велики су изазови пред нама. Ништа се лепо не нуди, а очекују се и тешке одлуке”, рекао је Вучевић за РТС. 

Министар је истакао да је „јако важан консензус о овом питању које је питање свих питања” и да се „ради о судбини државе и грађана”.

Вучевић је рекао да би било фер да постоји минимум државног, национално и политичког јединства о том питању.

Он сматра да је логично и оправдано да председник Србије позове све који су у неком сегменту представници грађана, да их обавести и да се изјасне.

„Што се тиче Министарства одбране и Војске Србије, дајемо безрезервну подршку председнику, за напоре и вољу за очување државе и заштиту државних и националних интересима”, рекао је он.

Извор: Друштвене мреже

Говорећи о јучерашњем састанку Вучића с представницима САД, ЕУ, Немачке, Француске и Италије, Вучевић је рекао да је Вучићу предочено шта може да се деси ако Србија не буде кооперативна, те да су на сто стављене политичке и економске негативне консеквенце.

„Они траже за покрајину Косово у најмању руку столицу у УН”, рекао је Вучевић.

Истакао је да су усаглашене поруке да замрзнути конфликт није решење, а да је формирање Заједнице српских општина, које се очекује већ 10 година, неопходно.

„Огроман притисак на Александра Вучића али је он одлучан да брани Србију политички”, рекао је он.

Александар Вучић: Србија спремна да прихвати француско-немачки план за Косово, уз једну резерву

Говорећи о безбедности на КиМ Вучевић је оценио да је ситуација врло изазовна, те да Приштина и даље користи сваку прилику за наставак низа провокација.

„Пратимо њихове активности. Покушавају даље да се утврде на северу КиМ. Верујем да ћемо бити хладне главе и довољно политички мудри да избегнемо конфликт, јер је то државни интерес Србије.

Али то не значи да је политика државе да Србија буде на коленима. Неће бити на коленима, ни поражена”, преноси Политика.

Милош Вучевић: ЗСО не може бити формирана по српским, већ по косовским законима, али не на нивоу НВО

Министар одбране Србије Милош Вучевић, изјавио је вечерас да Заједница српских општина (ЗСО) не може бити формирана по српским, већ по косовским законима, али да се мора инсистирати на јасним надлежностима које би то тело имало, истичући да не може да буде на нивоу невладине организације (НВО).

„Да не лажемо грађане. Та администрација из Приштине тренутно управља том територијом. Осим система образовања и здравства који су под ингеренцијом централне државе, односно Републике Србије“, рекао је Вучевић за телевизију Јуроњуз Србија.

Према његовим речима, није поента да се ЗСО формира „само да би се формирала“ и додао да су у Бриселском споразуму дефинисане ствари које би требало да се разраде кроз статут.

„ЗСО мора да има надлежности које су дефинисане кроз Бриселски споразум. Нема смисла да се то формира као тело где ће се састати десет председника општина да попију кафу“, рекао је он.

Немачка фондација Фридрих Еберт саставила нацрт Статута ЗСО

Истакао је да се пре свега инсистира на надлежностима ЗСО по питању безбедности, структуре полицијских снага, судској надлежности, административним одлукама, извршној и законодавној власти.

Коментаришући појачано инсистирање Запада да ЗСО буде формирана, Вучевић је казао да га брине што је Запад види као „неку невладину организацију, отприлике као добровољно ватрогасно друштво“.

Упитан ко треба да пише тај статут и да ли га Србија већ има написаног, он је рекао да Канцеларија владе Србије за Косово и Метохију има капацитета за то, али да морају да се питају Срби са Косова, преноси писање агенције Бета лист Данас.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар