Бодо Вебер: Од почетка дијалога 2012. и 2013. јасно да он треба да се заврши прихватањем независности Косова

На крају политичког дијалога ту независност Косова треба формално-правно да призна Србија, подсећа сарадник Савета за политику демократизације у Берлину

Бодо Вебер (Фото: Д. Жарковић)

БЕРЛИН – Стручњак за Балкан и виши сарадник Савета за политику демократизације у Берлину Бодо Вебер сматра да је проблем у разговорима западних посредника са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем то што се ти разговори воде иза затворених врата.

Неоткривање детаља са састанака западних посредника са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и председником Србије Вучићем сигнал је да и даље постоји блокада у процесу дијалога Београда и Приштине, рекао је Вебер у интервјуу за Слободну Европу, преноси Танјуг.

Он такође не искључује евентуалне кризе на северу КиМ, све док се, како каже, не објављују споразуми и не даје могућност странкама да их другачије тумаче.

„Све док је позадина оваквог приступа нејасна и није јавна, тешко је проценити да ли заиста постоји нека динамика, неки план који се сервира са одређеним роковима који су од одређеног и важног међународног контекста или је све ово само покушај да се понуди странама, како би се постигао брз напредак”, рекао је Вебер.

Он, такође, тврди да је израз „компромис”, који користе међународни посредници у контексту могућности постизања споразума између Београда и Приштине, „изузетно опасан”.

Александар Вучић: Србија спремна да прихвати француско-немачки план за Косово, уз једну резерву

„Мислим да је то била главна поента Вучића и српског режима у разговорима о предлогу за размену територија”, рекао је Вебер.

Према његовом мишљењу, то је на неки начин покушај одступања од суштине дијалога из првих разговора. Вебер тврди да је од почетка политичког дијалога 2012. и 2013. године било јасно да дијалог треба да се заврши прихватањем независности Косова и коначно формално-правним признањем ове независности од стране Србије.

„То значи да је реч или израз компромис на неки начин затрован. Дакле, када Вучић користи овај израз, он га користи у смислу покушаја да промени правац дијалога и свеукупни оквир и циљеве”, сматра Вебер.

На питање да ли Београд и Приштина имају луксуз да одбаце европски план, Вебер је казао да је питање процене да ли је овај предлог заиста идеалан.

„Мислим, јер многе ствари иза предлога, укључујући и детаље, нису разјашњене од стране међународних актера”, додао је Вебер.

Према његовом мишљењу, може се претпоставити да ће се, уколико се не постигне напредак у разговорима Београда и Приштине, то негативно одразити на преговоре за чланство Србије у ЕУ.

„Опција замрзавања приступних преговора Србије – у случају да не буде напретка у дијалогу – може да функционише само ако се Србија може јасно идентификовати као главна одговорна за неуспех или застој у преговорима”, каже Вебер.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Ko se još SEĆA da je na današnji dan 22.01.1990 godine u Beogradu na 14 kongresu NE svezanih Komunjara Grozoslavije
  „delegacije“ KATOLIČKIH Komunjara iz
  Tamne strane Alpa i Grozne Njihove napustile
  DEMONSTARTIVNO kongres.

  ZAJEDNIČKI.

  KATOLIČKI.

  Godinu dana kasnije biće „priznate“ od takozvane EU na „nagovaranje“ DOJČLANDA.

  Berlin.
  Beč.
  Ljubljana.
  Zagreb.

  1908.
  1914.
  1941.
  1991.
  1995.
  1999.
  2008.

  Feudalizam.
  Monarhija.
  Socijalizam.
  Kapitalizam.
  Demo“kratizam“.

  Isti K drugo Pakovanje.

  Za

  Berlin.
  Beč.
  Ljubljanu.
  Zagreb.

  K kao organ.
  K kao kurija.
  K kao konstanta.

  Ende.
  Konec.
  Svršetak.

  I OPET početak.

  Za

  Berlin.
  Beč.
  Ljubljanu.
  Zagreb.

  KONTINUITETNO.

  Posrbljeno.

  Stalno.

  Uvek.

  I ponovo.

  2
  2

Оставите коментар