Александар Вучић: Србија спремна да прихвати француско-немачки план за Косово, уз једну резерву

Као председник Републике Србије данас сам недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред нашу земљу уколико се не би усагласили са предложеним планом, навео Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Милош Миливојевић)

Александар Вучић, председник Србије, изјавио је данас након састанка са дипломатском петорком, да је Србија спремна да ради на концепту и примени понуђеног плана за Косово уз једну резерву. Најавио је и да ће наредних дана о томе обавити консултације са члановима Владе, парламента и свим друштвеним групама.

Био је врло тежак разговор, можда и најтежи који смо имали, то је била отворена дискусија оно око чега смо сагласни то је да замрзнути конфликт није решење, јер је онда само питање тренутка када ће неко да га одмрзне и када ће неодговорни појединци да уруше мир и стабилност Западног Балкана, рекао је Вучић након састанка у вили Мир.

Као председник РС данас сам недвосмислено био суочен са проблемима и изазовима који би били стављени пред нашу земљу уколико се не би усагласили са предложеним планом, навео је.

Под тим и таквим условима, тражили смо од четворке плус Мирослав Лајчак, представника САД, Немачке, Француске и Италије да помогну свима нама у превазилажењу турбуленција са којима се суочавамо на КиМ и сматрамо да је крајње време да се формира ЗСО, која је не само обећана већ и потписана пре десет година, додао је.

То је не само питање хитности, јер тек после тога је могућ и разговор повратак у институције и каква таква нормализација ситуације, рекао је Вучић.

У складу са свим изреченим, рекао сам да ћу у наредним данима и недељама да обавим консултације како са члановима Владе, тако и са члановима парламента, и свих значајних друштвених група, да смо спремни да прихватимо концепт и да радимо на имплементацији предложеног споразума, с тим што сам направио врло јасним једну ствар и показао сву бригу и резервисаност по једном важном питању, истакао је председник Србије додајући да не може да говори о томе „јер предлог није јаван“.

Албанијан пост: План Шолца и Макрона – Србија да призна Косово као посебну реалност, заузврат биће призната као регионална сила

„Последње питање тицало се владавине права, не знам шта су рекли у својој изјави, али ја сам изразио наду да ћемо, будући да смо годинама слушали да су неопходне реформе, а ми смо управо то обавили и зато очекујем да ћемо имати даљу подршку на европском путу“, напоменуо је председник Вучић.

Пред нама нису лаки дани, много је тешких одлука, људи треба да знају да овде нема ни лепих ни слатких разговора. Једино што могу да кажем то је да сам дао све од себе да штитим Србију што ћу и даље чинити, нагласио је.

На почетку обраћања, Вучић је рекао да ће говорити врло кратко и да неће да одговара на питања.

„А знате колико волим да одговарам“, додао је.

Пре Вучића новинарима се на улазу виле Мир обратио Мирослав Лајчак.

Lajčak nakon sastanka u Prištini: Nije bilo lako, očekivali smo veće razumevanje

Лајчак је изјавио да су имали интензивне и отворене разговоре, да је Вучић показао да је спреман за тешке одлуке у интересу европске перспективе.

Уверен је да је план представљен у септембру најбоље решење и наш посао ће се наставити у вези с тим.

Навео је да ЕУ, САД, Француска, Немачка и Италија „остају уверени“ да је француско-немачки план за Косово, који је представљен у септембру и о којем су данас разговарали, „најбољи начин за нормализацију односа Србије и Косова и за европску интеграцију региона“.

„Наш рад ће бити настављен без одлагања“, додао је Лајчак.

Франческо Тало, Емануел Бон, Мирослав Лајчак, Александар Вучић, Габријел Ескобар, Јенс Плетнер (Фото: Танјуг/Милош Миливојевић)

Председник Србије Александар Вучић састао се поподне са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, замеником помоћника америчког државног секретара и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, саветницима за спољну и безбедносну политику председника Републике Француске и канцелара Савезне Републике Немачке, Емануелом Боном и Јенсом Плетнером и дипломатским саветником председника Владе Републике Италије Франческом Талоом.

Дипломатска петорка претходно је у Приштини имала састанак са косовским премијером Аљбином Куртијем, после чега је Лајчак изјавио да је европско-амерички тим од косовског премијера „очекивао веће разумевање“ за европски (француско-немачки) предлог о нормализацији односа Србије и Косова.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 20. 1. 2023)

Погледајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

15 replies

  1. Не пристаје Србље, не пристаје ! Ти, као изрод, несој, велеиздајник, у своје бедно, чемерно и име и виме можеш да пристанеш, ропски, скотовски, као нељуд, као нико и ништа, на сваку погибељ и свеколико кушање, на сваку ђавоиманост, твоја поквареност јесте само твоја, ти, слепче за светлост истине, правице и слободе, јер ти, александре вучићу *****, јеси почађавела христоликост, завек изгубљена овца, ти јеси она свиња у коју демон уђе – иди, **** ***** али Србље не пристаје ! Ради претка и потомка ! Христа ради, Светог Јована ради, Богојављења ради ! Крсно име ми је данас, тобом му се некрст противи ! Не пристајем, Свеће ми, кољива и колача Јованданског !
    Утулила се свећа и кандило се утулило. Догорели, досветлели, дозарили до смираја славског дана. Тек, теби се несрећниче смркло и утамнило, ***** ***** јер мрак и јеси ! Не пристаје на мрак Србље, не пристаје ! Твој је шкргут зуба, плач и јаук, наша је радост и спасење ! Све ти је јалово, александре вучићу *****, не пристаје Србље !

    67
    7
  2. Елем, ово ваља зауставити.
    Ceterum censeo…

    48
    1
  3. Хришћанине, где си био и да ли си овако клео 17. фебруара 2008. године
    кад је Косово прогласило независност?





    26
    20
  4. Ceterum censeo Kosovo esse delendam!

    Сагласан!
    Истури јуначка прса па на КиМ!

    18
    20
  5. Прекини да лажеш овај народ и поднеси оставку. Оставку мајсторе! Неодложно сад и одмах. Немој ништа да потписујеш, олакшај себи живот и поднеси оставку.

    43
    4
  6. Овде у окупираним Српским земљама,управља Клаус Шваб са својим антихристима.,, Косово је Лазарево,Милошево,Србиново.,, Господ неће закаснити а неће ни поранити.Све има своје време.ПС.Хтео сам да кажем да неће окупатор са својим слугама радити у нашем интересу.

    30
    3
  7. Хришћанине, где си био и да ли си овако клео 17. фебруара 2008. Године кад је Косово прогласило независност?

    @ – Ти кукавице што не смеш ни да ставиш било какав псеудоним. Очигледно је да си Вучићев трол послат да унесе забуну у свим медијима. Он је довољно искусан у политици да не би знао да таква издајничка одлука неће наићи на осуду српског народа. Зато је и припремио такве као што си ти да муте воду.

    Имамо десет пута више војника него Шиптари и нема потребе да Зоћа иде као добровољац. Али ако дође до тога сви ћемо ићи. Ево ја први чим буде потреба и чим војска позове да се иде организовано. Надам се да неће бити издаје у врху војске и полиције иако су њихови предводници постављени од Вучића. Уздам се у праве родољубе који нису постављени политичари и који знају шта им је чинити. Они знају како се поступа према издајницима.

    Већ сам се обратио историчарима који су најкукавичкији део наше интелигенције. Чаславе, кажи која је то Највећа Лаж о Косову? МК, остави тезгарење на РТу и следи пример свог земљака Милоша Милојевића који је поред историје знао узети пушку у руке, организовати и предводити најхрабрије борце у борби за слободу ставивши се на њихово чело.

    Остали читаоци СтСта – препознајте провокаторе, тролове и локаторе. Спремимо се сада ако већ нисмо раније!

    45
    6
  8. @(ништа, nihil, null…)
    Ти, који би да рушиш и разараш Косово, ти би да другог у рат гураш и крв туђе деце проливаш, а и свог имена се бојиш. Тебе нико ништа и не пита, нити некога твоје мишљење занима. Иш, бре!

    16
    13
  9. Лаже док зине. Није Србија сагласна, него је он послушни роб.

    42
    5
  10. Значи, Срби остају без Србије.

    30
    4
  11. ,,Денацификација,,неће стати.Неће дати Бог да ови лудаци(антихристи глобалисти)униште живот.Питање је само кога и када ће Господ послати да са нашим родољубима ослободи Србске Земље.

    24
    5
  12. @Онорије АЕ Илирије
    Добри, врло поштовани Онорије, ја свеколико добро знадем шта ми ваља чинити, где ћу бити и са ким ћу бити у гранични час, баш како и за Вас знам, и баш како знам да и Ви знате. Вама са радошћу одговарам, са једнаком радошћу којекаквима не дајем прилику да их удостојим читања, одговарања, смисла…

    21
    6
  13. Да ли је овако боље? Сад знаш ко сам:)





    5
    20
  14. Када се свађају два катамита – задњицу уза зид!

    4
    1
  15. Само нас Коштуница може спасти!
    Вратимо Коштуницу на власт!
    Нека овог издајника пошаље у Хаг!





    4
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading