Александар Тутуш: Случајеви издаје и још по нешто

Гдје су сад Литије, гдје сте сад часни Оци? Литије за Востани Србијо, не за лаку ноћ Србијо, гдје сте историчари и професори, који за шачицу привилегија заћутите кад год се нешто крупно дешава

Александар Тутуш (Извор: Лична архива)

Побројати изречене лажи, медијска спиновања, обмањивање јавности, противдржавне и противнационалне потезе владајућег режима у Србији на челу са предјседником државе Александром Вучићем у само једној години или мало више, години иза нас, било би веома тешко. Но, посљедња дешавања у вези са завршницом тајних преговора које води српски предсједник са колективним западом и представницима косовских Албанаца око статуса јужне српске покрајине освјетљавају не само слабости и мане главног српског преговарача у тим преговорима, него и његову по Србе штетну политику у још неколико случајева, чија круна је управо блиска опасност да Србија у потпуности изгуби своју државност на Косову и Метохији.

Када кажемо режим, онда се мисли на све институције и полуге власти, почевши од Скупштине, Владе, државних агенција, медија под контролом владајуће странке, али не можемо заобићи ни улогу историјске и једне од најважнијих српских институција – Српске Православне Цркве – која је по ставовима и понашању њених челника апсолутно дио режима Александра Вучића, специфична логистичка подршка која је у преломним тренуцима злоупотребљавајући епископске катедре, па и сам светосавски трон олакшавала задатке Вучићу незаслуженом подршком. Било би мање штетно да је у питању била само вербална подршка, на жалост није тако – засигурно у три од четири случаја сламања српског бића у блиској прошлости активно и оперативно учествовала је СПЦ на челу са својим Патријархом.

Прије него изнесем четири случаја антисрпског дјеловања Александра Вучића и његовог режима у блиској прошлости, који ако се већ у датим приликама с Косовом и Метохијом патетично правда и измотава тежином ситуације, бременом компликованих српско-албанских односа, та оправдања сигурно не може користити у остала три нечувена случаја дјеловања против сопствене државе и интереса њеног народа.

Посебно поглавље је сјеме раздора и неслоге које је успио посијати и међу преостале родољубиве и мислеће слојеве, подметања и нарушавање угледа сваког појединца који би на карти земаља у којима живе Срби искочио из клишеа Српског Света Александра Вучића и српства измјереног квадратом Београда на води.

Случај 1: Рушење Владе Здравка Кривокапића. То што сам свјестан да је одређени број читаоца и пратиоца прилика у Црној Гори једноставно заведен кривим и погрешним информацијама, агресивним компромитовањем овог часног православца па тек онда професора и политичара – још ме више обавезује да почнем баш с овим примјером у који је у Вучићево име оперативно била укључена СПЦ, владика бачки Иринеј и Његова Светост Патријарх српски Порфирије. Иако је литијски покрет као Крштење обновио српско биће у Црној Гори, режим Александра Вучића а првенствено пропаганда, историчари на жетоне попут Александра Раковића, успјели су бјесомучним понављањем кривотворених истина о фамозном Темељном уговору да рашире негативно мишљење о Здравку Кривокапићу ван Црне Горе. Није потребно улазити у детаље рушења његове Владе, и коме је она највише сметала. Људима који озбиљно и одговорно схватају српске позиције у Црној Гори, ако и није с почетка било јасно, након директног уплитања владике Иринеја са изјавом да никад неће потписати Темељни уговор са професором Кривокапићем, у најмању руку био је сумњив каприц утицајног владике. Какав је пак траг оставила Влада професора Кривокапића у Црној Гори, најбоље говоре резултати локалних избора у Херцег Новом, Подгорици, Никшићу. Коме одговара овакво стање у Црној Гори, да ли је то ДПС којем управо рушење прве демократске Владе као вјештачко дисање највише одговара, просудите сами. Да ли је уплитање Вучићевог режима преко својих сателита у Црној Гори Кнежевића, Мандића, Јоковића, Медојевића и других и директно преко улоге СПЦ у конкретном случају потписивања Темељног уговора у интересу Срба у Црној Гори? Не, оно је у историји веома ријетко мјешање у унутрашње ствари друге државе да би се нашкодило сопственом народу.

Случај 2: Покушај обојене револуције у Републици Српској. Као и у претходном случају, прекогранично уплитање да би се у најмању руку дестабилизовао сопствени, српски народ чини се да је више била показна вјежба или упозорење али не и довољно одлучан и снажан напад у остварењу политичке агенде. Ако и даље остаје магловит Вучићев утјецај на постизборна дешавања у Републици Српској и његова подршка опозицији током избора у РС, помоћ у разумјевању његове улоге свакако може бити његово признање улоге и мисије тзв. високог представника међународне заједнице Кристијана Шмита које је потпуно супротно ставу Предсједника РС Милорада Додика али и народа и интереса РС.

Случај 3: Признање Македонске Православне Цркве. И да је за сто година пуно је а камоли за годину дана. Антисрпско дјеловање режима из Београда баца у очај, а овај случај, засигурно у режији политичке номенклатуре Отвореног Балкана и западних спонзора, а у изведби СПЦ, посебан је примјер аутодеструкције и ноншаланције лажних духовника који се не либе да крчме оно што је најскупље и најтеже се стиче – историјско право. Признање МПЦ проглашене политичким насиљем у Титовој Југославији над православном црквом и српским осјећајем који је попут мицелија дубоко разгранат на цијелом простору некадашњег српског царства – је духовни геноцид. Траг у свијести покољења непобитан је осјећај историјског права које ако и није у пролазним и промјењивим земаљским границама свакако обитава у снажном духовном статусу. Признање МПЦ и уручивање томоса је криминални чин, на свим нивоима. Недавно је у божићном интервјуу Печату, који на крају године дође као сондажа колико смо дубоко пали, као прстом у око, надуго и нашироко владика Иринеј објаснио да је то заправо „чување“ немањићких светиња а не „предаја“ и „продаја“. По тој теологији могли би црквени календар брзо испунити колико таквих чувара имамо у нашим данима а са „заштитником“ из Чипуљака дефинитивно би почињала црквена година. Патријарх може остати исти.

Случај 4: Је ли Косово српско? Косово и Метохија су српски, одувијек и заувијек. И ако дође земан да на Косову и Метохији нема ни једног Србина, оно ће и даље да буде српска земља јер је историјско право као склоп Жртве и Смисла печат самог Бога Логоса. То је тапија коју ни један смртник не може сакрити, присвојити, одузети. Александар Вучић је за своју деценију и више колико је на власти урадио све да ослаби српске позиције на Косову. Знамо шта је све до сад дао, чега се одрекао. Кад каже да ће бити тешко, за њега је заправо најтеже то предочити српском народу. Дати, продати, одрећи се није му тешко. Да ли он има уставни капацитет за преговоре? У неком смислу наравно да има (је имао). Али, да се одрекне историјског права нема, ни један Србин нема тај преговарачки капацитет. Данашње измучено и измрцварено Косово је као портрет Доријана Греја самог српства. И док Кнез Михајловом још шетају комадићи неизбразданог меса, безбрижно и лако, задњи су тренуци да се то свеопште пропадање заустави. Прије него што крену самозвани вукови, Вулин и Гашић, да бране Вучића од суда историје, а неће моћи – ваљда су за то тамо гдје јесу – опоменимо најближе до нас, кумове, браћу, рођаке, пријатеље да нам се спрема зло ако се не одрекнемо издајника као што се новокрштени одриче сотоне. Неколико случајева горе наведених озбиљан су приказ намјера и пута којим иде режим Александра Вучића. Написати листу злоупотреба страначких пијавица и ухљеба на ткиву напаћене Србије сваког дана било би неизведиво.

Гдје су сад Литије, гдје сте сад часни Оци? Литије за Востани Србијо, не за лаку ноћ Србијо, гдје сте историчари и професори, који за шачицу привилегија заћутите кад год се нешто крупно дешава? Будимо сад једно! Рецимо одричем се сотоне и не одричем се историјског права на свету српску земљу!

Одричем се Сотоне!

Не дам Косово!

Текст је написан 24. јануара

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Александра Тутуша)Categories: Преносимо

Tags: , ,

22 replies

 1. Хируршки прецизним расуђивањем А. Тутуш покреће и људе часних позива да се дају у плагијаторе. Дух који позива на јединство а не дух којим Ј. Пламенац истиче “корифеје”.

  20
  4
 2. Брате, Ти мора да не живиш у Црној Гори, кад тако браниш издајника Кривокапића и његов црквени сепаратизам, под менторством страних амбасада и неких “православних” Црногораца у мантијама… Срби у Црној Гори су Кривога прочитали у његовом вјероломству и његовој продаји вјере за вечеру евроунијатску и ускратили му подршку, изузев неких монтенегринизованих “православаца” , али, ето, и понеки Србин ван Црне Горе још живи у илузијама да је тај човјек достојан народног повјерења. Бити православни Србин а не стидјети се скандала који је Кривокапић по савјету својих евроунијатских “православних” и безбожних ментора направио у Патријаршији настављајући до свога заслуженог политичког краха да понижава своју Цркву, и у исто вријеме лицемјерно љуби руку новог митрополита, незамисливо је. Може аутор родом и да буде Србин, али да својим умом још не поима шта једном православном вјернику, којег год друштвеног положаја био, доличи, а шта не.

  25
  12
 3. Вагајући доступне ми информације, дошао сам до врло сличних закључака као г. Тутуш. Волио бих да нисам у праву.

  22
  5
 4. Станоје, ти очигледно живиш у Црној Гори али ти то није помогло да разумијеш ситуацију.
  Господин Тутуш је апсолутно у праву!

  14
  10
 5. Одличан текст.
  “Било би мање штетно да је у питању била само вербална подршка, на жалост није тако – засигурно у три од четири случаја сламања српског бића у блиској прошлости активно и оперативно учествовала је СПЦ на челу са својим Патријархом.”
  Боље речено са патријархом у сенци, вечитим портпаролом.

  Да се не заборави:
  https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/politika/3290017/patrijarh-irinej-vucic-se-kao-lav-bori-za-kosovo.html
  https://www.danas.rs/vesti/drustvo/vucicu-orden-spc-za-borbu-za-ocuvanje-kosova-u-sastavu-srbije/
  https://www.danas.rs/vesti/drustvo/spc-dodelila-orden-seselju-odlikovao-ga-vladika-backi-irinej/

  13
  3
 6. Кад се у коло хватао, Кривокапић је морао да зна и за пободеног коловођу шиптара дритана, и на ” кецу ” велеиздајника вучића, и за све остале протуве – статисте у КУД ” амбасадори “, како у ансамблу, тако и у оркестру… За све остало, господин Тутуш упечатљив и ваљан.

  22
 7. “…А ја што ћу, али са киме ћу?
  Мало руках, малена и снага,
  једна сламка међу вихорове,
  сирак тужни без нигђе никога…
  Моје племе сном мртвијем спава,
  суза моја нема родитеља,
  нада мном је небо затворено,
  не прима ми плача ни молитве;
  у Ад ми се свијет претворио,
  а сви људи паклени духови.
  Црни дане, а црна судбино!
  О кукавно Српство угашено…”

  Да ли се шта значајно променило од дана кад су писани ови стихови?

  Много тога, за оног који иоле мари за историју… А опет, бојим се, велики Његош би исте могао написати и за данас…

  Како год било, изгледа да је свако од питања, или дилема, из горњег текста мање значајно него рецимо следеће три ставке.

  (1) Остаје на снази признање тзв Косова од стране власти Карадага.

  (2) И још остаје чињеница чланства Карадага у НАТО.

  (3) Не знам у којој је фази криминализација слободе говора на тему “Сребреница”, али да је добро није, јер један министар је експресно елиминисан кад се само покушао успротивити терору политкоректности вашингтонског типа и извора.

  Само по ова три параметра, власт Карадага је екстремно антисрбска.

  Зато пролазне политичке козметичке поправке, као нпр, која је привремена парламентарна већина, или партијски састав Владе, погрешни (да ли?) кораци Кривокапића, итд неће променити антисрбски курс ове државице.

  За то је неопходан пун и недвосмислен пораз политичке злосиле која је засела на кичму србском народу у свим србским земљама. То је просто зато јер су исти и дошли на власт насилно и сурово на трагу крваве народне трагедије и пораза србске политике у Другом Рату и ломовима деведесетих.

  Поробљени смо двоструко, изнутра кроз неокомунистичку-неоусташку коалицију (највидљивију у ЦГ), а споља згажени америчком хегемонистичком чизмом, и једна и друга сила антисрбске у сржи.

  И опет, као и 1915-те, стање је такво — “спаса нам нема, пропасти нећемо”…

  Ваља нам поћи на Голготу са вером у Господа. Јер вера је залог Васкрсења, а без Васкрсења, узалудна је вера наша. Без Васкрсења и свет би био само непрекидно мучилиште, бескрајно успињање на Голготу, распињање и смрт.

  Зато, опет и опет — Нека Васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од лица Његова они који Га мрзе…

  Воскресение Твое, Христе Спасе, Ангели поют на небесех, и нас на земли сподоби, чистым сердцем Тебе славити.

  Христос воскресе из мертвих, смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав.

  Христос воскресе — воистину воскресе!

  22
  2
 8. Наредних месеци требало би да се испољи, то скривено, деценијама храњено из адских жвала , нарасло зло…Баш ме занима како ће ћосави, лојави даждевњак да га обзнани народу???

  17
 9. Цетиње је преко 200 година било под турском контролом. Другог пута ка Грбљу који су држали Турци није било него преко Цетиња и Његуша. Муслимани су у Цетињском пољу живели по једнима до 1706. по другима до 1712. До владике Данила у Строј ЦГ готово да није било буне против Турака. Побуна је било у Хуму и Захумљу. Штавише, Црногорци су учествовали као помоћна војска у гушењу истих. У Боју на Вртијељци 1685, дакле под самим Цетињем, Црногорци нису учествовали на страни хумско-захумских хајдука и Венеције.
  Његош јасно написао у Горском Вијенцу:
  „оџа риче на равном Цетињу“.
  На тлу истог беху четири џамије.
  Стара ЦГ је преко два века била под Турцима док су безмало 350 година скадарске и босанске паше улазили у ЦГ по ћеифу док није Омер-паша заустављен од Великих сила 1850их.
  Османлије су створиле прву Црну Гору као ентитет – Несрећни и кратковечни Санџак Кара(џа)даг 1514-29 укинут јер нису могли да плаћају харач па су се извукли на влашки (филуријски) статус и дукат.
  Муслимани, џамије, кадија итд. на Цетињу демантују тврдње о неробовању.
  Већи део Србије заправо никада није видео џамију које су биле лоциране где и муслимани – по већим варошицама.
  Поред касабе Цетињe имали су џамије у Ћеклићима, Спужу, Жабљаку Црнојевића…
  Идеја да се ЦГ-орцима да шаргарепа племства како би подловћенска магарад наставили да обитавају у србском корпусу под посебним условима, не да је само контрапродуктивна већ је и скопчана са психопатологијом.
  Одавно је то за хирургију. Треба само видети ако се може сачувати шта што гангрена није начела, па колико буде. Оно што јесте и оно што је већ скроз труло само ампутирати, па нек се даље распада и црвља.
  Постоји и хибербарична комора – војна окупација у којој имају низ обавеза али су им права ограничена.

  16
  1
 10. Иако добро памтим једно касно јесење вече 1995. кад ми је цетињска полиција скинула книнске регистраске таблице са очеве “Ладе“којом је породица избјегла након “Олује“, и то отрежњење да Црна Гора, а још мање Цетиње нису гусле ни Његош на зиду ђеда Крсте у книнској крајини – никако се не може рећи, како то Дон Кихот пише у ранијем коментару, да су дилеме у тексту “Случајеви Издаје“ мање важне од тренутне улоге Црне Горе. Колико год били накарадни поступци свих црногорских влада, мора се разумјети да је црногорска власт само филијала неокомунистичке и глобалистичке централе у Београду, а с већином случајева из текста Црна Гора нема никакве везе, поготово не са признањем МПЦ, или утицајем на изборе у РС. Текст наглашава баш тај концентрисани и континуирани низ дјела и поступака који долазе од актуелне власти Србије с подршком СПЦ, стога не треба пажњу скретати на Црну Гору. Да ли је признање Косова од стране Црне Горе срамно? Наравно. Али, пуно штетније и срамније, по судбину Косова и Метохије и Срба на Косову погубније , је начин како се преговори воде из Београда. Не из Подгорице. Црна Гора је увела санкције Русији, признала Косово, ушла у Нато. Али бар није то радила тајно, иако је то било против бар половичне воље њених становника. Србија по својој комуникацији са Нато савезом, Тиранском споразуму, уступцима косовским Албанцима је све то урадила – али кукавички и тајно.

  17
  4
 11. Није сасвим јасно шта у моме коментару замера А.Т. осим што тврди да нисам у праву јер наводно кажем „да су дилеме у тексту “Случајеви Издаје“ мање важне од тренутне улоге Црне Горе. “

  Ево да укратко појасним.

  У основи мог коментара је да је фокус на детаље политичких дешавања сигуран пут у погрешну перспективу из које се од дрвета шума не види. Поготово ако је шума преко океана.

  Друга грешка, коју често чинимо, је у сили самообмане у уверењу да смо сами ковачи своје судбине, док лутке позоришне имају више степени слободе од председника (хеј, председника!) ЦГ и Србије.

  Значи, сматрам до смо поражени , издани, окупирани, несуверени и без озбиљнијег утицаја на развој ситуације око нас. А ко хоће да се самозаварава и мотри ове или оне кораке локалних индивидуалних политичара, широко му поље психопатологије.

  Не тврдим да су локални протагонисти неважни, али губити из вида њихову спољну зависност обесмишљава озбиљније резоновање.

  Да бисмо схватили и могуће нешто учинили морамо имати неопходан увид у континуитет збивања која нису од јуче.

  Само укратко — почетком деведесетих говорило се (и писало) „Србија се брани у Книну“ што је било тачно. А кад је Крајина (као и Република Српска) издана у Београду 1995-те, мало ко је то говорио или писао.

  Ипак, схватио је народ да рат није само између и усташа и нас, већ Нато-крвника и нас. Зато је Дејтонски споразум и прихваћен, са много бола, али без роптања према „балканском касапину“ промптно редекларисаном у „миротворца“. Све док Нато није извршио неиспровоцирану агресију. И окупирао КиМ.

  Тринаест година пре Кијевског, био је Београдски мајдан — октобар 2000-те. Који је више у црно завио Србију или Украјину остаје још да се види.

  Киднаповати Председника Србије, па га испоручити нашим крвницима на стуб срама у Хаг, зар то није, ако не самоубиство, онда барем национално самопотирање и најцрње самопонижење.

  А резултат — убрзо је онај који је обавио посао био одстрељен као глинени голуб, чим је у својој политичкој наивности засметао налогодавцима. После је уследио дуги и срамотни низ самоиздаје и самопонижења — испоруке војно политичких руководстава Србије и Републике Српске да труну по казаматима Нато чланица. Као најлицемернији чин издваја се „испраћај“ Генерала Лазаревића од стране фелинофила на власти (да му име не помињем), на Бгд аеродрому пре лета у Хаг!!

  А доба Бориса и Томе, или раног Вучића, уништавање војне и безбедносне ефективе Србије, распродаја народног блага Србије (земље, шума, вода, фабрика) у бесцење и омогућавање дивљања страних и домаћих НВО-с од забавишта до САНУ?

  Пораз до пораза, понижење до понижења.

  Садашња „власт“ у Бгду је карикатура србске власти али је само једна у низу поменутих. У апсолутној зависности од политичке зловоље Вашингтона (и још неких). Бојим се да смо окаснили са „критикама“. Враг је однео шалу.

  Али ипак, ЦГ је у Нато, Србија није. ЦГ увела санкције Русији (о темпора о морес!). ЦГ увела „црногорски“ језик у употребу. Спољна политика ЦГ — ни мањег образа ни веће надмености.

  ЦГ је признала тзв Косово још 2008-ме. Четири године после погрома над четири хиљаде Срба, масовног убиства 20 Срба за један дан, и рушења десетина цркава и манастира СПЦ!

  Србија и даље трпи терор окупације. И истрпиће, и слободу ће дочекати.

  Немојмо пљувати по Србији и СПЦ.

  13
  4
 12. У Вашем коментару Дон Кихоте не схватам посебно озбиљно ни један навод. Низ тврдњи које се не односе на Случајеве издаје као да је у покушају имитирања одређене личности саставила умјетна интелигенција.
  Али, ипак разабирем лукави начин и ипак одвећ људски покушај скретања пажње са изнесеног у Случајевима. Веома често задњих година је баш Црна Гора било комшијско двориште према којем су се пребацивале лоптице и говорећи о њиховој срамоти скривали смо своју. И кад већ помињете Книн ( мада не знам какве то везе има са Случајевима, или то ви више онако, да разводните цијелу ствар) могу рећи да Срби из ЦГ нису били далеко од сличног сценарија који су му спремали Вучић, Ђукановић и црногорски Бабићи, Зеленбабе и Опачићи ако се сјећате свих оних који су летјели на столац код Шефа у Београд.
  То се није десило јер су Срби у ЦГ имали адекватно духовно водство које их није дало. И ето, кад већ поменусте писање и говор у то доба деведестих, писало се и говорило, било је часних епископа попут блаженопочившег владике Атанасија и других, књижевника примјерице Ђ.Оцића, философа Н. Милошевића и многих , многих других који нису повјеровали у митоманију и култ великог вође. И био је тај интелектуални српски круг много јачи него данас. Данас је теже, чак и поред интернета, јер свако може да вас пљуне у коментару и наравно ником неће одговарати за неразумјевање – проблем контроле и невидљивости осјећамо сви који покушавамо нешто рећи, ваши коментари и од многих других, управо имају задатак да критику, ваљан став повуку у муљ неразумјевања, вријеђања – другим ријечима да у мору безначајности одређени ваљан став постане невидљив и небитан, а као такав и безопасан.
  Да, не испадне да се не слажем у ничем с вама, сагласан сам да не треба пљувати Србију ни СПЦ. Али, Србија није Вучић и Ана Брнабић, нит’ су Црква Иринеј и Порфирије. Иако као вјерник изузетно поштујем благодет и знамење у које су обучени, иако лаик ипак имам апсолутно право упитати се јавно да ли су одређени потези као признање МПЦ на корист наше Свете Цркве. Чини ми се да су многи на исти начин забринути.
  Поражени ћемо бити онда кад о себи будемо мислили оно што наш непријатељ мисли о нама., а то се ипак још није десило. значајном дијелу. Да је лако није, али није никад ни било. Србин бити!

  9
  5
 13. @Александар Тутуш,

  Ако је већ како кажете — „У Вашем коментару Дон Кихоте не схватам посебно озбиљно ни један навод“, чему уопште Ваш одговор?

  И још кажете „..ипак разабирем лукави начин и ипак одвећ људски покушај скретања пажње са изнесеног у Случајевима“.

  „…свако може да вас пљуне у коментару и наравно ником неће одговарати за неразумјевање – … ваши коментари и од многих других, управо имају задатак да критику, ваљан став повуку у муљ неразумјевања, вријеђања“. Ау, шта написасте, али ако ишта, машта ту не недостаје…

  Ви изгледа сматрате Ваш текст „Случајеви“ делом исклесаним у камену пред којим морамо да се поклонимо и према њему сваку реч да одмеримо. И још сву пажњу искључиво ка њему да усмеримо.

  Иначе ће пасти оптужба истовремено за лукавство и још употребу „умјетне“ интелигенције, е да би се одговорило на Ваш текст! То је изгледа нека нова врста „лукаве умјетне интелигенције“ :))))

  Ваше је право да тако замишљате, али за мене је Ваш текст тек био поводом да у првом коментару укажем на узалудност фокусирања на појединачне кораке индивидуалних политичких протагониста. Из подразумеване пристојности према Вама нисам експлицитно рекао онда — али садржај Вашег текста се доима као показни пример јаловог размишљања и делања.

  Да поновим сажетак моје (просто) методолошке примедбе на Ваш рад док је овај још неисклесан у камену:
  „Не тврдим да су локални протагонисти неважни, али губити из вида њихову спољну зависност обесмишљава озбиљније резоновање.“

  И још, немајући у виду континуитет и шири контекст историјских дешавања (само за задњих 30 година) сваки покушај одмеравања (да не кажем анализе) појединачних непочинстава садашње полит-номенклатуре је вредно колико и провинцијално кафанско препричавање.

  И за крај, нико овде не правда поразне кораке власти у Бгду, али насупрот томе, упирући прстом у Србију, не могу се сакрити срамна улога, поступци и издајничка политика политкомесара ЦГ. Ваља се присетити да кад упиреш прстом у некога (барем) три твоја прста су окренута према теби самоме.

  6
  4
 14. Одлично! А сад, без минуциозних а јалових претресања Дон Кихоте – јер мало је времена, ако је већ тинте у изобиљу – шта ви заиста мислите гледајући кроз вјекове, о признању МПЦ? Да ли је то “предаја“ или давање на “чување“ српских светиња у Маћедонији? Молим Вас, потентно, плодно и прецизно.

  7
  6
 15. Па видите овако, Александре — за јаловост смо већ установили коме (тексту) припада па Вам је на штету да ту ставку рециклирате.

  Друго, а важније, по Вашем заповедничком тону, изгледа да сте замислили себе као учитеља у основној школи па тако и тему ђацима задајете. Не може тако.

  Али, ако Вас задата тема мучи (а верујем и многе друге, укључујући и мене) — ред би био прво на сто Ваше аргументи против СПЦ (у вези са МПЦ), па је за очекивати да ће коментари уследити, од оних који боље знају од мене, а и ја ћу се потрудити да додам своје две лепте.

  4
  9
 16. Ево Евсевијеве лепте.

  Екуменизам је духовни фашизам
  Управо сазрцавамо откровење јеванђељске Приче о кукољу и Жетви (Матеј 13:24-30 + 37-42)
  Гледајући данас вавилонску пометњу међу екуменистима и практично потпуни распад такозваног „канонског“ а у ствари екуменистичког православља, који се одвија на више планова и на више нивоа симултано (унутрашњи распад МП, цркве „Трећег Рима“, похара Кијево-Печерске Лавре и целе УПЦ од стране укроусташке ПЦУ и њених НАТО ментора из фанарске патријаршије, раскол између МП и грчких цркава, укроусташка црква на Светој Гори, „канонска“ предаја најдревније канонске територије србске Цркве северномакедонским расколницима…), свакоме ко има очи да види јасно је да су у питању небивали духовни потреси, апокалиптичког реда.
  Почиње да гори кућа екуменистичког православља.
  И то је још један велики знак времена, последњег времена.
  Господ је рекао: „Тако ће бити на послетку овога века: послаће Син Човечији анђеле своје, и сабраће из царства Његова све саблазни и оне који чине безакоње, и бациће их у пећ огњену“ (Матеј 13:40-42).
  Господ, Који је оставио да на њиви овога света пшеница и кукољ расту заједно до времена жетве, овде говори недвосмислено о Својој Цркви („сабраће кукољ из Царства Његовог“). Не о трњу и чичку јеретика који су одавно коров изван Њиве, и спољашњи непријатељи Његовог Царства (паписти, протестанти, монофизити…). Али пећ огњена у којој ће се кукољ са њиве Божје сажећи само је једна, и у њој ће кукољ, семе Сатанино, горети скупа са трњем и чичком. И та пећ је сабориште у којем се скупа сабирају, и сажижу, и једни и други: псеудоправославни кукољ и јеретичко трње и чичак. Та пећ је екуменистичко сабориште, речју. Али та пећ је и сваки дом, свака помесна црква православних екумениста претворена у пећину разбојничку, као и „једна, света, саборна и апостолска“ псеудоцрква псеудоправославних екумениста у целини. И адски огањ у њој почео је да пламти. И не случајно и не мимо смисла, пећ се запалила управо у Кијево-Пећ(ерс)кој Лаври и Пећкој Патријаршији.
  Фашизам је идеологија и покрет који је име добио по латинској речи fascis, сноп (стара прича: једну гранчицу је ласно поломити, у снопу немогуће…).
  А екуменизам је духовни фашизам. То је идеологија и покрет у којем се, попут снопља, сабира и свезује кукољ са Њиве Божје, и слаже у пећ огњену (а његову духовну суштину, да је сушти фашизам у питању, данас видимо и на делу: псеудоправославни екуменисти у Украјини стали су у исти строј са неофашистичким крсташима, укро-усташама, благословљеним из пакла и Рима, и скупа се с њима моле за победу НАТО оружја; српске епископе и попове у исто време видимо како не престају да се моле са латинским клерофашистима под командом папе, који растрзавају Тело Христово, а у Црној Гори целу српску цркву како се моли за НАТО војинство…шизофренија, дезорганизација људског ума уму недокучива – аналогна ситуацији у којој би се 1942. српски епископи у Србији скупа са Степинцем молили за јединство, док његови фратри кољу по НДХ, а верни народ у Црној Гори за победу усташке армије, на својим границама; али и логична истовремено – јер у огњу адском се губи и разум и свака људскост).
  И у томе се испуњава реч Божја: „У време жетве рећи ћу жетеоцима: Саберите најпре кукољ, и свежите га у снопље (латински: fasciculus, деминутив од fascis), да се сажеже“ (Матеј 13:30). Најпре, на почетку жетве то јест.
  Али који земљеделац и који жетелац, икада, свезује кукољ, коров у снопље и на тај начин се труди око њега? Екуменистички кукољ је сам себе свезао у снопље, дејством прелести коју им је послао Господ, да верују лажи (2.Сол.2:11); а ангели-жетеоци су у овој причи алегоријски симбол енергије, дејства Божјег.
  То јест, сви који су свезани у свези клира са екуменистима, у истом су снопљу са њима (свеза клира=синдесмос, а реч Господа је управо та, ис десмас, у снопље, свезе). Као и сви који су духовно свезани са тим духовним фашистима – фасцинирани лажним православљем (fascinatio, очараност, од истог етимолошког корена fasciа, врпца – свезаност, омађијаност, урок). И у истом огњу ће горети са њима – ако се од њих не одвежу на време.
  А крајњи је час: време жетве је настало, суд почиње од Дома Божјег (1.Петрова 4:17), који су разбојници претворили у пећ(ину) своју, снопље кукоља је сабрано и чврсто свезано, узама „послушања“, и пламен увелико лиже.

  10
  1
 17. У заводу за израду нових помесних цркава, лепти и раскола, и у ковници старих варалица, јереси и индулгенција калуп је вазда један :
  “ Писмо “ – издаја
  “ Глава “ – издаја
  Нема ни “ чуда“, нема ни “ љубави „…

  3
  1
 18. @Александар Тутуш

  „Црна Гора је увела санкције Русији, признала Косово, ушла у Нато. Али бар није то радила тајно…“

  …па то по тутушевској логици није срамота и прихватљиво је.

  Србија није увела санкције Русији, признала Косово, ушла у Нато. Али су српске власти починиле друге неспорне грехе, па се ово из претходне реченице не рачуна у олакшавајуће околности.

  То је исто као рећи: ја сам потурица, али сам потурица јавно па је то прихватљиво. А ти си несавршени хришћанин, и то је најгора ствар на свету.

  Оставићу г. Тутуша да се хрве са логичким последицама свог размишљања.

  8
  4
 19. „Да ли је признање Косова од стране Црне Горе срамно? Наравно.“
  Навод из мог претходног коментара за оне који се претварају да не виде или не разумију контекст. Иначе, Марк Еугеникус треба да понавља неке раније тутушевске текстове у којима се својски трудио у коментарима, али није прешао левел.

  <a href="void(0)" title="Свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a>

  <a href="void(0)" title="Не свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a>

  3
  4
 20. @Александар Тутуш

  Покушавате да нас уверите како је признање „Косова“ од стране Црне Горе срамно, али како је непризнавање „Косова“ од стране Србије срамније.

  Покушај седења на две столице није олимпијски спорт. Вратите се на „левел“ о логичким последицама свог размишљања.

  Што се ранијих тутушевских текстова тиче, разумео сам да Вам баш Србија некако није по вољи, да Вам у и о Србији смета оно што Вам код других не смета, при чему су ти други не само странци него и остале српске земље. Да све друге српске земље сматрате вишим и племенитијим него Србију. А што сам, колико се сећам, назвао духовним Монтенегринством, ту потребу да неко покушава да се уздигне ниподиштавањем других, а из чега у крајњој линији потиче и кроато-усташтво.

  Надам се да бар самом себи можете да објасните унутрашње пориве таквог става.

  7
  2
 21. @Евсевије — Заиста је Ваш напис златни талир, никако лепта. Тежина талирa рефлектује преозбиљност проблема — екуменизма као духовног фашизма.

  Ово даље пишем невезано директно за коментар @Евсевија. Екуменизам јесте гнојна рана на телу Цркве, али гори од екуменизма је филопапизам (сам по себи), од кога је најекстремнији онај фанарски. Безакоње је завладало у врху Конст. Патријархата при чему се првојерарх намеће као нови (православни) Папа са Босфора. У основи, само је понизни слуга политичких интереса вашингтонске хегемоније, а штета и зло које је КП починио изазивањем највећег раскола у Православљу су немерљиви.

  Код нас, узнемирују непрекидни изливи „љубавних“ наклоности (сервилности?) према каптолском седишту РКЦ до мере да се ратни злочинац, а „блажени“, ставља у исту раван са србским мученицима, жртвама монструм-политике које је овај био активни учесник.

  У блиској вези са претходним, на делу је системски напор да се са српске стране допринесе историјском ревизионистичком пројекту релативизације геноцидне политике НДХ умањивањем и перфидним пребројавањем србских жртава. Да то чини нека НВО или „демократска“ удруга, било би разумљиво, али да је на челу „стручњак“ за холокост, владика СПЦ, је крајње узнемирујуће. Истовремено, СПЦ на овом послу сарађује унисоно са тзв Музејом Геноцида који је трасирао пут у ревизију још за време директора који се оглашавао и овде на СтСт.

  Тешка рана раскола, и даље игнорисана од врха СПЦ, разједа народно јединство и наноси бол сваком искрено верујућем Србину — ситуација настала прогоном, понижавањем и рашчињавањем Вл. Артемија.

  И још важно, мистерија ( може се рећи) признавања аутокефалности МПЦ. Да кажемо право, затечени и запрепашћени су били готово сви, ми обични верници, а не мање и парохијски свештеници. За вишу јерархију не знам (ко још од обичног народа има „пролаз“ до владика?), али је одлука донесена и „торжествено“ прослављена у Храму Светог Саве. Многи не знају да ли да плачу или се радују, али време ће показати. Ако ништа друго, уколико потез СПЦ није по вољи Фанара (а није) онда мора у њему имати нешто доброг и корисног за нас. А немојмо заборавити светињу евхаристијског јединства са нашим народом у Старој Србији која је овим обновљена.

  У односу на претходно поменутих тема, саблазни попут „модернистичких“ учења на Богословском факсу, повремена сусрети, чак и саслуживања са Англиканцима и Римокатолицима, па скандали финансијски (Њујорк) су само шум мање важности. Црква је нажалост изложена озбиљнм мукама, притисцима, проблемима, саблазнима и изазовима…

  Нисам љубитељ подужег удубљивања у црне перспективе пророштава задњих времена јер не верујем да смо у стању ни тумачења истих да схватимо без опасности да се прелестимо страхом и депресијом. Боља је Литургија, и јутрење и вечерње, молитва непрекидна да нас Господ помилује…

  Дакле, сведоци смо тешких притисака на СПЦ и многих саблазни изнутра, али шта нам је чинити у овој муци и невољи? Верујем да нико од нас не би напустио своје дете у невољи. Али исто тако не би оставио болесну мајку или оца? Зар је могуће да буде другачије за страдалну СПЦ, нашу Мајку Цркву?

  О напуштању, искакању са Брода Спасења, не дао Бог ни да се помисли. Ако је сам Господ рекао да оставља Цркву своју за спасење човечанства и да је врата адска неће надвладати — како томе да не верујемо?

  Зар је могуће прихватити тумачења оних који се од Цркве одвргоше све тврдећи да је само у њима (Боже опрости) Дух Истине, за разлику од „институционализоване“ цркве (опет Боже опрости на изразу њиховом). И још тврде да ће Црква Христова опстати ако буде само једног епископа уз неколико служашчих и верника.

  Па зар је Христос рођен, разапет и васкрсао да би на крају један епископ преостао? И који би тај био од множине самопроглашених јединих „правоверних“?

  Будимо чврсти у вери у Васкрслог Господа и Тврђаву Истине коју нам је оставио. Чувајмо Мајку Цркву, СПЦ, е да поред живе мајке не постанемо добровољни сирочићи.

  7
  1
 22. А да ли је Тутуш икада приметио неформалну коалицију између ДПС и Кривокапића, Спајића, Милатовића, УРА, ДЦГ против ДФ од 1.9.2020 наовамо?
  – Ко је правио мањинску владу са СДП, БС, коју је мањински подржао ДПС?
  – Ко је правио владу 1.9.20 по принципу да само ДФ не може да има министра у истој иако чини окосницу већине у Скупштини?
  – Ко је са ДПС, СДП, БС гласао за смену Лепосавића? За Сребреничку декларацију?
  – Ко је рекао „без реваншизма“ тј. трудио се да одржи што више ДПС кадрова и полуга моћи?
  – Ко је уговорио оних 750 милиона заједно са претходним тј. ДПС режимом?
  – Ко је убацио ДПС-СДП кадрове у саму владу Здравка Кривокапића?
  – Ко је честитао Косову* а не Српској?
  – Ко је водио политику континуитета ДПС политике према Србима?

  2
  1

Оставите коментар