Британија жели тзв. Косово у Савету Европе: Одвојите то од дијалога Београда и Приштине

Енглеску иницијативу о примању тзв. Косова у чланство Савета Европе подржале Албанија, Северна Македонија и Хрватска

Џон Хауел, енглески посланик у ПССЕ (Извор: ПССЕ)

Представник Велике Британије у Савету Европе Џон Хауел, изјавио је на парламентарној седници ове организације да се Приштини мора дозволити да крене даље са чланством у Савету Европе.

У дебати одржаној у среду на иницијативу Велике Британије, у седишту Савета Европе у Стразбуру, Хауел је затражио да се „питање чланства одвоји од напретка у дијалогу Косова са Србијом“.

Како преноси Радио Слободна Европа, Албанија, Северна Македонија и Хрватска подржале су на седници чланство тзв. Косова у Савету Европе, док је Србија позвала чланице да се одбије захтев.

Политика: Велика Британија и тзв. Косово на северу КиМ граде још две базе

Представник Грчке Јоргос Катругалос рекао је да Западни Балкан „и даље има потенцијала да букне“.

Он је изразио уверење да би немачко-француски план за нормализацију односа Београда и Приштине могао бити једно од решења за постизање компромиса.

„Очигледно је да је једино могуће решење кроз дијалог, међусобно поштовање, и компромис као што су показале Грчка и Северна Македонија у случају Преспанског споразума“, истакао је Катругалос.

Милорад Додик: Енглези највећи национални и државни непријатељи Срба

Представници делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе апеловали су у среду на парламентарце СЕ да не приме Приштину у то тело, наводећи да би то значило и прејудицирање преговарачког процеса и исхода као и рушење међународног права.

Приштина је захтев за чланство предало у мају 2022. године, а Србија је 3. новембра успела да питање чланства такозваног Косова у Савету Европе одложи на неко време.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 26. 1. 2023)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар