Андреј Циганов: Русија враћа своју сувереност захваљујући санкцијама Запада

Ово је рат против Запада и његових вриједности. Рат нам је показао ко је ко. Људи из власти мислили су да се с Америком може постићи компромис. И то се сад промијенило, каже руски конзервативац

Андреј Циганов (Фото: riafan.ru)

 (The Unz Review, 14. 4. 2022)

Андреј Борисович Циганов (Андрей Борисович Цыганов) је директор РИА „Катјуша“ и председник Комисије за заштиту деце од деструктивног садржаја под Роскомнадзором Руске Федерације

Господин Циганов је политички активист у Русији. Каже да је укључен у правну кампању против либералних снага, и мада у Русији има и других конзервативних снага, дјелује да је његова организација највећа и најдјелотворнија, забиљеживши већ и неке успјехе. Усвојени закон против LGBT пропаганде у знатној мјери је његово и дјело његове организације.

У посљедње вријеме Циганов је био дјелатан у борби против ковид режима у Русији. Као посљедица војне операције у Украјини, ковид хистерија увелико је потиснута у Русији. Разговарали смо о власти у Русији и стању у средствима јавног општења, као и крупним промјенама у друштву. Циганов и његове присталице прилично су добри представници великог родољубивог дијела јавности у Русији, који хоће да власти заузму конзервативнији, суверен став у националној и спољној политици и на пољу културе.

Господине Циганов, шта се дешава у Русији? Промјене које смо видјели у посљедњих неколико седмица су историјске, зар не? Је ли Русији коначно дозлогрдио либерализам?

Прво, важно је схватити битну разлику између „дубинске нације“ и издајничке класе – узурпатора руског финансијског система, њених средстава јавног општења и оних који држе културу. Многи од ових издајника отишли су из земље посљедњих недеља. Многи од њих нису Руси, али се нико од њих уопште не поистовјећује с Русијом. Само су привремено користили Русију да зараде новац. Ово што се управо дешава је позитивно – прочишћење. Требало би да смо изузетно захвални на том. Одавно би било боље да је Запад раније наметнуо санкције.

Александар Проханов: Прочишћење

Узмите за примјер Анатолија Чубајса, као једног од најпознатијих либералних агената Запада. Његов одлазак веома је добар знак. Био је дио западњачке врхушке у Русији, мада избјегавам тај израз, јер се ни он ни њему слични не могу сматрати „елитом“, а не одликује их ни нека нарочита култура, кад смо већ код тог. Нажалост, морамо узети у обзир могућност да се неки од њих и врате. На примјер Владимир Познер (телевизијски водитељ на Првом програму) се вратио, и мисли да ће се моћи прилагодити новој збиљи. Његова емисија се поново приказује. И Иван Ургант (забављач, побјегао у Израел) је рекао да ће се можда вратити.

У међувремену је и Константин Ернст (генерални директор Првог програма) оптужен за мутне радње. Морате разумјети да је Први програм пуштао пропаганду против Русије на државној телевизији.

Како?

Често су у емисије позивали либерале, западњаке, и правили им пропаганду. Узмите репера Моргенштерна, на примјер. То је забављач који код омладине популарише дрогу. Власт га је недавно избацила из земље.

Репер Моргенштерн (Извор: Википедија)

И ситуација с транспарентом на Првом програму. Кажете да је изрежирана?

То је била намјерна Ернстова провокација, послије које је одбио да се извини. То је урађено да би се послала порука Путину. Публика којој је то намијењено била је на Западу – на крају крајева, главна порука је написана на енглеском. Запад је једва дочекао. Жена која је показала тај знак већ је имала спремног адвоката. Тиме је Путину послата порука да Ернст и екипа не одобравају његове поступке у Украјини.

Разумијем. Шта бисте Ви хтјели да се промијени у Русији?

Па, у уставу стоји да је свака идеологија забрањена. Модерну Русију створио је Запад као постидеолошку државу. Али руском народу потребна је идеја, и покушава се створити нешто ново. Најближе томе је Стратегија националне безбједности који је саставила војска, то је први покушај. Други такав документ појавио се недавно: Пројекат за одбрану традиционалних вриједности. Њиме се дају смјернице који се пројекти могу финансирати од стране владе, и који људи могу бити чланови руководећих структура. Али кључно је да још ништа од овог није усвојено због противљења чиновника. Узмите, на примјер, предсједника Владе Михаила Мишустина. Скроз западна креатура. По менталном склопу западњак. Користи неолибералне моделе. Отуд је читава влада у паници – нису у стању да дјелују изван либералног обрасца, који се сад одбацује.

Ове двије године Мишустин је био полуга за успостављање „кибернетичког гулага“ и проширење владине сарадње са Свјетским економским форумом. Мишустин је чак отишао дотле да отвори Центар за Четврту индустријску револуцију. Све Мишустинове одлуке спроводе дипломци Високе школе економије и запослени Збербанке. То су људи западног образовања и, још важније, вјерују у јединствен став Запада о било чему – од званичне, преко економске до социјалне политике. Мишустин је са својим „буразерима“ створио нешто што су назвали „кибернетички спецназ“, све те законе донијевши без сагласности руског народа. Наш министар за дигиталну трансформацију каже да су роботи најбољи чиновници – и то је менталитет човјека који хоће да у потпуности промијени наш систем државне управе. Срећом, Мишустин и екипа нису успјели да остваре своје планове због рата.

Влада РФ са Светским економским форумом потписала меморандум о формирању „Центра четврте индустријске револуције“ у Русији

Извините на питању: Је ли ова ситуација добра за Вас и људе који подржавају Ваш став?

Ово је рат против Запада и његових вриједности. Уз то, Руси нису као многи други народи, јер подржавају велики утицај државе. Руски народ се узда да ће власти кренути у рат за њега против либералне класе. Људи који дијеле наше вриједности могу се наћи у војсци и редовима Савезне службе безбједности (ФСБ). И у предсједничкој управи има много родољуба. Рат нам је показао ко је ко. Људи из власти мислили су да се с Америком може постићи компромис. И то се сад промијенило. Тиме је отворен простор за маневар Путину и његовим савезницима.

Зашто је Русији требало толико времена да нешто учини по питању западне пропаганде на интернету? Све што иде у прилог Русије одмах се забрањује на свим друштвеним мрежама, и немогуће је на интернет поставити верзију приче која иде у прилог Русији. Шта је био план? Сад бар причају о „кибернетичкој суверености“ на државним програмима.

Прије свега, неопходно је схватити да Русија нема планове – само Совјетски Савез их је имао. Имајући то у виду, Путин је покушао направити Рунет, али је новац преусмјерен и спискан на план дигитализације који су гурали Мишустин и његов тзв. кибернетички спецназ. Из буџета је за то било намијењено 150 милијарди, а само 11 је отишло на пројекте остваривања интернет суверенитета – остало је отишло на разне шеме дигитализације по западним моделима.

Још једна добра посљедица тренутне ситуације: компанија Касперски је објавила да је Русија изгубила двјеста хиљада програмера. То значи да ће Мишустинов план о кибернетичком гулагу пропасти – више ни политички ни кадровски није у стању да га прогура. Уз све то, Русија би и даље могла створити свој суверени интернет ако би постојала политичка воља. Имамо таленте и средства.

Михаил Мишустин (Фото: М. Климентјев/Спутњик)

САД сматрају интернет својом сувереном територијом и тако се према њему и понашају. То је дио њиховог стратешког плана у погледу интернет простора. Не постоји слободан и универзалан интернет. Знате ко има суверен интернет?

Кина?

Да, Кина. Само Кина је развила суверен интернет. Тај пројекат завршен је јесенас захваљујући закону о серверима којим је забрањено изношење података у иностранство. Тако се то ради. Руска влада требало би да се упусти у велике пројекте, попут Кине, умјесто ослањања на тзв. невидљиву руку. О том говори Сергеј Глазјев, министар за евроазијске интеграције. Али људи који су владали Русијом посљедњих тридесет година ослањали су се на либерални модел, дозвољавајући да приватни, страни капитал одлучује у шта и како се улаже. Као што знате, многи од тих људи сад су побјегли из Русије. Замислите апсурд: компанија Алфабет има велики удио у Збербанци, и исти тај Алфабет је власник Гугла. То не можемо допустити. Не могу нам непријатељи управљати интернетом.

Шта слиједи? Какве мјере очекујете наредних седмица и мјесеци?

Власти ће сад бити присиљене да се ослоне на родољубиве снаге јер се људима из Јељцинове ере и разним западњачки школованим технократама не може вјеровати. Они чак не могу ни мобилисати земљу буде ли потребе да се пређе на ратну привреду. Очекујем да се ускоро укине Јутјуб. Имамо неопходна средства и професионалце да успоставимо свој суверени Рунет. Недостајала нам је једино политичка воља. Надам се да ћемо сад бити у прилици да урадимо оно што је одавно требало учинити. Људи који дијеле наше вриједности и ставове најзад имају прилику да доспију на положаје у државној управи који ће остати упражњени наставком прочишћавања у органима власти и средствима јавног општења.

Разговор водио: Роло Славски

Изворно објављено на: The Occidental Observer

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

4 replies

 1. Србинова и Русова глава деле мишљење, 100%.

  20
 2. Misustin – mesavina Medvedeva i Nabiuline :))). Dokle god bude Putina, bice i Medvedeva i Nabiulina da budu krive umesto njega.Ako ovu brljavu, mrljavu i po Ruse nepotrebno krvavu operaciju ne posmatramo sa vojnicke strane, moze se zakljuciti dve stvari: 1) Rusi nisu ukapirali da Ukrajinci nisu vise Malorusi (mrzilo ih da uce na primerima iz bivse Jugoslavije, posebno njima bliske CG) 2) sami Rusi se dave u zapadnim vrednostima, cemu treba dodati nevidjen kompleks nize vrednosti u odnosu na Zapad posle poraza u Hladnom ratu i jedenja Big Meka. Otuda stalna potraga za „ideologijom“ koja bi mogla spolja, taman posla da to bude iznutra, jer to podrazumeva zli individualizam i slobodu, da uveze, ne poveze, narod, a i da se prodaje spolja. Medjutim, nema te ideologije koja moze da pobedi 18 filmova o Betmenu i Dzej Lo, bilo da peva ili se udaje.Svaka ideologija nesto zahteva od coveka, americka ga pusta (da bude svinja).Sve ovo sam napisao posle lutanja po mnogobrojnim ruskim sajtovima, jutjub kanalima – vojnim, sportskim, politickim, ekonomskim…

  Elem, Kucerov, Vasilevski i Sergacev su bili na tradicionalnom prijemu za sampione NHL u Beloj kuci, pri cemu ih je Bajden pocastvovao ne pominjuci ih (iako je golman Vasilevski bio MVP plej-ofa, a Kucerov najbolji poenter) i ne dirajuci im ustedjevinu.Treba potsetiti da su crni sportisti bojkotovali Trampa.Ruski komentatori su to opravdavali time da je to njihov posao, da su placeni za to, kao sto su kod nas 1999-e opravavali igranje nasih sportista na Zapadu „da im ne propadnu ugovori“. Nikome od njih nije propao ugovor, a stigli su jos i da ucestvuju u tranzicionim i posttranzicionim pljackama.

  A da Boga ima, da se naslutiti iz novih muka Novaka Djokovica. Posto je uzdignut od obozavalaca zlatnog teleta do pitanja da li je on onaj Pravi, valja mu sada ucestvovati na rasistickom Vimbldonu.Pitanja o podrsci ruskim sportistima su iscezla, kao i 2016-e na Olimpijadi, ali je zato bilo gomila prituzbi sto isti nisu narocito podrzali Novaka (komentatori po sportskim sajtovima jesu) u aferi „Korona“.

  I mi i Rusi vodimo najtezi moguci rat, protiv onoga sto velika vecina zeli da gleda, slusa, jede, protiv mazohistickog divljenja Zapadu porazenih.

  16
  4
 3. @Iskander

  Да би дошла изнутра, “ идеологија “ која ОСАБОРАВА, ПРИЧАСТВУЈЕ, захтева гранични доживљај и из доживљаја саздано гранично искуство, које се надилазе, превазилазе излажењем из себе собом, кроз себе, у еросом надахнуту катарзу, у наддуховно виђење, у – виђање себе, доживљаја и искуства као Личности, јер само се Личност(и) осаборују, причаствују и заједничаре, Личности која троипостасном дијалектиком себе ологосује Логосношћу тј. Саборношћу тј.Слави, Благодари Творца, Љуби Творца који јесте Љубав – сад већ својим немуштим речима сведочим Православље, али немогући, непостојећи су Богочежњивост и Прочишћење без религиозности, без вере и осећања…
  Сад, ако свињи напуниш валов, даш волумен, влажност и сјај каљузи, брњицу јој прогласиш за пирсинг, скорело г..но на ушима похвалиш као јако добар тату, те јој то све ускратиш, је ли то гранични доживљај који покреће ? Покреће вером и осећањем унутрашњи преображај ? Или се трансцендеција завршава сланином, чварцима и пршутом ? Ево, нека шормаз каже… Док још САРМАТ није пао на острво које се острвило својом оваплоћеном идеологијом за свиње…

 4. @Zoran Nikolic (Valjevo)

  Boga mi i Bez-licni umeju da zajednicare, jos i najvise, a Dvo-licnih ima u svim zajednicarenjima.

  Kada smo vec kod ostrva, postoji u etici pitanje „pustog ostrva“, da li se na osobu na pustom ostrvu mogu primeniti eticki pojmovi, odnosno obaveze (npr. da ne muci zivotinje). U hriscanstvu se to pitanje ne moze postaviti, jer covek je uvek pred Bogom, na pustom ostrvu ili ostrvljenom ostrvu. Stari Grci su rec sarma upotrebljavali za djubre, nadam se da nema etimoloskih veza sa SARMATOM, jer Rusi, izgleda, ratuju samo raketama i Cecenima! Iskander je, inace, cudo od rakete, domet 500km, neki kazu da moze i mnogo dalje, visina putanje 50km (neki izvori cak 120km), udara vertikalno na cilj i uz sve to manevrise, dakle poput mene, visok, debeo, a jos i manevrise na basketu i, naravno, k’o „Iskander“, ne masim. Nadam se da necu zavrsiti k’o Son Koneri u „Coveku koji je hteo da bude kralj“, kada otkriju da nije Iskander – Aleksandar :))))

  9
  1

Оставите коментар