Немачки министар економије и енергетике: Без руског гаса не би сви домови били топли

Уопште не бих да ширим панику или некоме кварим расположење, али одлуку да не уводимо гасни ембарго нисмо донели лакомислено, већ након интензивних разговор, рекао Роберт Хабек

Извор: DW

Немачки министар економије Роберт Хабек у Катару и Емиратима тражи алтернативе руском гасу. Али, каже, ништа не може преко ноћи и упозорава: ембарго на руски гас значио би хладне радијаторе и удар на немачку привреду.

Немачки министар економије и енергетике Роберт Хабек у суботу је слетео у Доху, надајући се да ће у Катару наћи извесне залихе течног гаса које могу да умање немачку зависност од руских енергената.

Потом ће наставити до Уједињених Емирата, једног од лидера у производњи зеленог водоника, енергента од којег и Немачка очекује много. Претходно је Хабек био у Норвешкој, такође се распитујући за веће количине гаса.

Невоља за Немачку је што нема ниједан једини терминал за пријем течног гаса. Прва два се ужурбано планирају, али тешко да могу бити готова пре 2026. године.

Тешко без Русије

„Ни у којем случају нећемо да уђемо у зависност од неког другог. Различити испоручиоци треба да имају удео од 10 или 20 одсто у немачкој мрежи лифераната, али никако 50 одсто или више. То је било глупаво, свеједно да ли се ради о Русији или неког другој земљи”, рекао је Хабек пре пута за радио Дојчландфунк.

На питање да ли ће Немачка успети да напуни складишта гаса до идуће зиме, политичар Зелених је рекао: „Да, али тренутно само уз руски гас. То је горка истина коју ми је тешко и да изговорим. Али тако је како је.”

Аналена Бербок: Ако престанемо да увозимо руску нафту, Немачка неће моћи да се покреће

Према Хабековим речима, уколико из других извора не буде више гаса, а доток руског из неког разлога престане, идуће зиме „не бисмо имали довољно гаса да сви домови буду топли и да индустрија ради”.

„Уопште не бих да ширим панику или некоме кварим расположење, али одлуку да не уводимо гасни ембарго нисмо донели лакомислено, већ након интензивних разговора”, додао је Хабек. „И наша индустрија би да помрси Путину рачуницу, то је сигурно, али морамо да разумемо шта би таква одлука за нас значила.”

Већина гаса из Русије

Немачка последњих година подмирује 56 одсто потреба за гасом из Русије, махом преко гасовода Северни ток 1 подно Балтичког мора.

Мајк Витни: Суштина кризе у Украјини је „Северни ток 2“ и спречавање сарадње Немачке и Русије

Ипак, према саопштењу удружења енергетске индустрије БДЕВ, тај удео је у првом кварталу ове године опао на 40 одсто. Подаци су још прелиминарни.

Према БДЕВ, уколико би изостао гас из Русије, Немачка би ове године могла да надокнади свега половину те количине. Циљ да се попуне складишта капацитета 24 милијарде кубних метара гаса би тешко био изводљив без дотока из Русије.

Претходних седмица многи гласови захтевају престанак увоза руских енергената, као вид санкција због руске агресије у Украјини. Немачка из Русије увози и око половине свог угља и трећину нафте. Цене на бензинским пумпама су рекордне ових дана.

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 19. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading