Борис Џонсон није успео да добије нафту са Блиског истока

Британски премијер није успео да добије никаква непосредна обећања Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата да ће повећати производњу сирове нафте

Мохамед бин Салман и Борис Џонсон (Фото: YOUTUBE/SCREENSHOT/AL ARABIYA ENGLISH/GUARDIAN)

Борис Џонсон завршио је пут у Ријад и Абу Даби без потврде о неопходном повећању залиха сирове нафте, након што су увели санкције Русији.

Настојања британског премијера Бориса Џонсона да обезбеди помоћ извозника нафте са Блиског истока како би извршио још већи притисак на руског председника Владимира Путина да оконча војну офанзиву Москве на Украјину остала су празна, не успевши да добије никаква непосредна обећања Саудијске Арабије и УАЕ да ће повећати производњу сирове нафте.

Немачки министар економије и енергетике: Без руског гаса не би сви домови били топли

Џонсон је у среду завршио своје путовање на Арапско полуострво након састанака са престолонаследником Мохамедом бин Салманом у Ријаду и престолонаследником Мохамедом бин Заједом у Абу Дабију. У Велику Британију се вратио без убеђивања краљевстава да најаве било какво повећање снабдевања нафтом док Велика Британија, САД и њихови савезници покушавају да убеде свет да прекине свој увоз из Русије како би казнили Путина.

На питање новинара да ли ће Саудијска Арабија повећати производњу, он је одговорио: „Мислим да треба да разговарате са Саудијцима о томе. Али мислим да је постојало разумевање да је потребно да се обезбеди стабилност на глобалним тржиштима нафте и гаса и потребе да се избегну штетни скокови цена.”

Међународне цене сирове нафте скочиле су на 13-годишњи максимум раније овог месеца како је украјинска криза ескалирала. Док Џонсонов покушај нафтне дипломатије није донео тренутне резултате, он је барем успео да добије прилику да се сретне са лидерима Саудијске Арабије и УАЕ. Бела кућа наводно није могла чак ни да договори телефонске позиве председника Џоа Бајдена са двојицом престолонаследника.

Саудијска Арабија и Емирати одбили телефонски позив Бајдена па разговарали с Путином

Џонсон се суочио с одређеним критикама због састанка са Бин Салманом пошто је Саудијска Арабија прошлог викенда погубила 81 осуђеног криминалца. Британски премијер је уверио новинаре да ће двојици титана ОПЕК-а одржати предавања о људским правима, али ти разговори очигледно нису прошли ништа боље од његових напора да обезбеди више залиха нафте. Саудијска Арабија је наводно погубила још три особе током кратког времена док је Џонсон био у Ријаду.

И Велика Британија и САД су увеле забрану увоза енергената из Русије као један од најтежих облика санкција које су уведене Москви након инвазије на Украјину 24. фебруара.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Мондо, 18. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Gase se SVETLA na OSTRVU, polako.

    Ostaće samo za mali svetionik.

    Nema više PLJAČKE.

    Bay, Bay.

Оставите коментар