Саудијска Арабија и Емирати одбили телефонски позив Бајдена па разговарали с Путином

Белој кући је потребно да придобије Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате пошто је цена нафте по први пут у посљедњих четрнаест година прекорачила 130 долара по барелу

Мухамед бин Салман (Фото: dpa)

(Њемачке пословне вијести, 9. 3. 2022)

Велики дио свијета није нарочито заинтересован за учешће у западним санкцијама против Русије. Санкције Русији нису увеле у суштини све оне државе које се нису нашле на руском списку непријатељских земаља, између осталих и важне државе попут Кине, Индије, Бразила Мексика, чак и Турске, чланице НАТО.

На списку се не налазе ни Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, чије су вође, према писању Волстрит журнала, прошле седмице одбили Бајденов телефонски позив на тему учешћа у подршци Украјини и обуздавања цијена нафте.

Према изјавама званичника с Блиског Истока и из САД, и принц Мухамед бин Салман и шеик Мухамед бин Зајед ал Нахјан одбили су протеклих недеља захтјеве из САД за разговор с Бајденом, пошто су саудијски и званичници УАЕ гласно критиковали америчку политику у Голфском заливу.

Санкцијама САД није обухваћен увоз руског уранијума

Бијелој кући је потребно да придобије обе државе пошто је цијена нафте по први пут у посљедњих четрнаест година прекорачила 130 долара по барелу (барел – буре запремине нешто испод 159 литара, нап. Стања ствари). Двије државе су једине које могу испоручити довољно сирове нафте ради смиривања тржишта.

И Саудијска Арабија и УАЕ до даљњег одбијају повећање производње, држећи се договора између ОПЕК-а (Организације земаља извозница нафте) и скупине произвођача под вођством Русије. Енергетски савез с Русијом, једним од највећих свјетских произвођача нафте, ојачао је ОПЕК и приближио Арабију и УАЕ Москви.

Пошто су Салман и Зајед одбили захтјев да разговарају с Баједном, прошле седмице су обојица разговарали с Путином, а потом и украјинским предсједником Зеленским. Према ријечима једног саудијског званичника, САД су замолиле принца Мухамеда да посредује у сукобу.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , , , , ,

2 replies

  1. Sta bi imali I da pricaju sa Joe Biden?

    12
    1
  2. Crno na belo.
    Uspavani Đokica je sa svojim timom ( ima ogroman tim ljudi oko sebe jer STALNO pada u NARKOLEPSIJU, tojest “stalno se gasi na par minuta”), pa je (oni) odmah ZVALI g-dina Madura (Venecuela) i g-dina Ibrahima (Iran), da POMOGNU u proizvodnji NAFTE i GASA.
    G-din Maduro je odgovorio:
    Ko je sada predsednik Venecuele, ja ili onaj GVIDO sa
    ulice što ste ga “proglasili” za predsednika i vodili po svetu, ko mečku?????
    G-din Ibrahim je odgovorio:
    Prvo da UKINETE SVE sankcije, uključujući i ATOMSKE,
    vratite svu blokiranu imovinu, uključujući i novac, a mi ćemo posle toga “videti”, šta se da uraditi na tom slučaju. Slažeteli se ?????

    Odgovora NEMA.

    Zanimljivo da se Katolik iz Latino Amerike i Musliman
    šiit iz Azije, SLAŽU i MISLE isto, iako se NIKADA nisu
    videli i razgovarali, a o ISTOJ ZEMLJI, sa imenom:

    Imperija LAŽI I ZLA.

    24

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading