Санкцијама САД није обухваћен увоз руског уранијума

У документу Беле куће који је објављен након што је Бајден најавио забрану увоза руске нафте и сумирао санкције које су САД увеле Русији не помиње се уранијум

Џо Бајден (Фото: Бета/АП)

ВАШИНГТОН – Забрана коју је данас увео амерички председник Џозеф Бајден на амерички увоз руске нафте и других енергената, не укључује забрану увоза уранијума за нуклеарне електране, тврди добро упућени извор упознат са овим питањем, јавља Ројтерс.

Америчка енергетска индустрија се ослања на Русију и њене савезнике Казахстан и Узбекистан за отприлике половину уранијума којим покреће своје нуклеарне електране.

Ова грана америчке енергетике је лобирала код Беле куће да не забрани увоз уранијума из Русије упркос инвазији Москве на суседну Украјину, преноси Танјуг.

Валентин Катасонов: Санкције против Русије – ефекат бумеранга

У САД не постоји производња или прерада уранијума, иако је неколико компанија наговестило да би желеле да обнове домаћу производњу у Тексасу или Вајомингу уколико произвођачи нуклеарне енергије потпишу дугорочне уговоре о снабдевању.

У документу Беле куће који је објављен након што је Бајден најавио забрану увоза руске нафте и сумирао санкције које су САД увеле Русији не помиње се уранијум, додаје извор Ројтерса.

АП: Бајден одлучио да забрани увоз нафте из Русије

Руску производњу уранијума контролише Росатом, државна компанија коју је основао руски председник Владимир Путин 2007. године.

Ова компанија обезбеђује значајне приходе Москви, а изузеће уранијума са листе увозних санкција САД вероватно ће подстаћи нагађања и критике да америчка предузећа финансијски подржавају руску економију, оцењује Ројтерс.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар