АП: Бајден одлучио да забрани увоз нафте из Русије

Овај потез је уследио након молби украјинског председника Володмира Зеленског америчким и западним званичницима да прекину увоз нафте

Џо Бајден (Фото: Профимедиа)

Председник Америке Џо Бајден одлучио је да забрани увоз руске нафте, пооштравајући удар на руску економију због њене инвазије на Украјину, потврдио је доброобавештени извор, преноси агенција АП.

Овај потез је уследио након молби украјинског председника Володмира Зеленског америчким и западним званичницима да прекину увоз, што је био, како се наводи, очигледан пропуст масовних санкција које је Запад увео Русији.

Извоз енергената је задржао стабилан прилив готовине у Русију упркос иначе озбиљним санкцијама њеном финансијском сектору.

Бајден је требало да објави овај потез одмах у уторак, навео је извор који је инсистирао на анонимности пре званичне објаве. Бела кућа је саопштила да ће се Бајден обратити јавности у преподневним сатима (по локалном времену), како би најавио “акције за наставак позивања Русије на одговорност за њен ничим изазван и неоправдани рат против Украјине”.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Печат, 8. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар