Мајк Витни: Суштина кризе у Украјини је „Северни ток 2“ и спречавање сарадње Немачке и Русије

Немачка мора да одлучи како ће се ствар решити. Хоће ли канцелар Шолц спроводити политику која најбоље служи интересима немачког народа или ће попустити Бајденовом немилосрдном завртању руку

Северни ток 2 (Извор: Unz Review)

 (Unz Review, 11. 2. 2022/Србин.инфо)

„Исконски интерес САД, због ког смо вијековима водили ратове – Први и Други свјетски рат, Хладни рат – је однос између Њемачке и Русије. Уједињени, они су једина сила која би нам могла представљати пријетњу. Циљ нам је да се то не деси.“
Џорџ Фридман, директор Стратфора, Чикашки савјет за спољне послове, 2015.

Вашингтон и Бела кућа виде гасовод као претњу свом примату у Европи и зато покушавају да саботирају пројекат на сваком кораку. Упркос томе, Северни ток 2 је напредовао и сад је потпуно оперативан и спреман за пуштање у рад. Пошто немачки регулатори пруже коначно одобрење, започеће испоруке гаса. Немачка домаћинства и компаније имаће поуздан извор чисте и јефтине енергије, док ће Русија имати значајан подстицај приходима од гаса. То је ситуација у којој су обе стране на добитку.

Амерички политички естаблишмент није срећан због таквог развоја догађаја. Не желе да Немачка постане овиснија о руском гасу, јер трговина гради поверење, а поверење доводи до ширења трговине. С отопљавањем односа, све више трговинских баријера се укида, ублажавају прописи, повећавају путовања и туризам, развија се нова безбедносна архитектура. У свету у којем су Немачка и Русија пријатељи и трговински партнери, нема потребе за америчким војним базама, нема потребе за скупим америчким оружјем и ракетним системима и нема потребе за НАТО-ом. Такође нема потребе за обављањем енергетских послова у америчким доларима. Трансакције између пословних партнера могу се обављати у властитим валутама, што ће сигурно изазвати нагли пад вредности долара и драматичан помак у економској моћи. Зато се Бајденова администрација противи Северном току. То није само гасовод, то је прозор у будућност; будућност у којој су се Европа и Азија зближиле у велику зону слободне трговине која повећава њихову међусобну моћ и просперитет, а САД оставља извана. Топлији односи Немачке и Русије наговештавају крај „униполарног“ светског поретка који САД надзире последњих 75 година. Немачко-руски савез прети убрзањем пада суперсиле која се приближава понору. Зато је Вашингтон одлучан учинити све што може како би саботирао Северни ток и задржао Немачку у својој сфери, видећи то као питање опстанка.

Тако Украјина избија у први план. Украјина је „оружје“ Вашингтона за торпедирање Северног тока и прављење раздора између Немачке и Русије. Стратегија је преузета с прве странице америчког приручника за спољну политику: завади па владај. Вашингтон треба створити перцепцију да Русија представља безбедносну претњу Европи. То је циљ. Морају показати да је Путин крвожедни агресор којем се не може веровати. У ту сврху медији су добили задатак да непрекидно понављају: „Русија планира да нападне Украјину“. При том не говоре да Русија није напала ниједну земљу од распада Совјетског Савеза, те да је САД напао или срушио режиме у више од 50 земаља у истом временском раздобљу, те да САД одржава више од 800 војних база у земљама широм света. О томе медији не извештавају, већ је фокус на „злом Путину“ који је скупио око 100.000 војника дуж украјинске границе претећи да ће целу Европу гурнути у још један крвави рат.

Сва хистерична ратна пропаганда створена је с намером да произведе кризу која се може користити за изолацију, демонизирање и, на крају, цепање Русије у мање јединице. Права мета, међутим, није Русија, већ Немачка. Како пише Мајкл Хадсон:

„Једини начин да америчке дипломате спрече да Европа купује руски гас је да наведу Русију да војно реагује, и онда кажу да узвраћање на руска дејства превазилази било какав чисто национални економски циљ. Како је заменица државног секретара за политичке послове, јастреб Викторија Нуланд објаснила на конференцији за штампу Стејт департмана 27. јануара: ,Изврши ли Русија инвазију на Украјину, Северни ток ће бити заустављен.ʻ“

Викторија Нуланд у Кијеву 2014. године

Црно на бело. Бајденова екипа хоће да наведе Русију на војни одговор да би саботирала Северни ток. То подразумева да ће доћи до некакве провокације осмишљене како би се Путин навео да пошаље своје јединице преко границе како би одбранио етничке Русе у источном делу земље. Ако Путин загризе мамац, одговор би био брз и оштар. Медији ће акцију представити као претњу целој Европи, док ће челници широм света осудити Путина као „новог Хитлера“. То је укратко стратегија Вашингтона, а цела продукција оркестрирана је с једним циљем; политички онемогућити немачком канцелару Олафу Шолцу да пусти у рад Северни ток 2.

Као што се могло очекивати, завршни ударац задао је сам амерички председник. Током конференције за новинаре Бајден је недвосмислено изјавио:

„Ако Русија нападне… више неће бити Северног тока 2. Окончаћемо то.“

Дакле, сада Вашингтон одређује политику за Немачку?

Каква несносна ароганција!

Немачки канцелар био је затечен Бајденовим коментарима који очито нису били део првобитног сценарија. Упркос томе, Шолц никада није пристао на отказивање Северног тока, не помињући га чак ни именом. Ако је Бајден мислио да може помутити рачуне трећој највећој економији на свету тако што ће Немачку сатерати у ћошак на конференцији за медије, погрешно је проценио. Немачка је и даље предана покретању Северног тока без обзира на потенцијалне сукобе у далекој Украјини. Али то се може променити у било ком тренутку. Уосталом, ко зна какве акције Вашингтон можда планира у блиској будућности? Ко зна колико су људских живота спремни жртвовати како би створили раздор између Немачке и Русије? Ко зна које је ризике Бајден спреман прихватити како би успорио пад Америке и спречио појаву новог „полицентричног“ светског поретка? Свашта се може догодити у недељама који следе.

Џорџ Фридман: Главни циљ САД увијек био спречавање савеза Њемачке и Русије (2015)

За сада, Немачка мора да одлучи како ће се ствар решити. Хоће ли Шолц спроводити политику која најбоље служи интересима немачког народа или ће попустити Бајденовом немилосрдном завртању руку? Хоће ли уцртати нови смер који јача нове савезе у евроазијском коридору или ће стати иза лудачких геополитичких амбиција Вашингтона? Хоће ли прихватити кључну улогу Немачке у новом светском поретку – у ком многи нови центри моћи подједнако деле глобално управљање и где водство остаје непоколебљиво предано мултилатерализму, мирном развоју и безбедности за све – или ће покушати подупрети распаднути послератни систем који је очигледно надживео свој рок трајања?

Једно је сигурно: шта год Немачка одлучи, извесно ће имати утицаја на све нас.

Наслов, приређивање и опрема: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

1 reply

 1. Činjenica je da Ruski gas u tkzv. Europi se prosečno troši od Italije 20% , do Nemačke 50% .
  Ostali u tkzv. Europi , sa istoka prema zapadu i juga prema severu , se nalaze manje-više između ta DVA
  PROCENTA.
  Tkzv. Tečni gas ( LPG ) engleska skraćenica za nešto
  TEČNO , ima sličnosti sa još jednim „tečenjem“ između
  POLOVA , dolazi gotovo isključivo iz zemlje zvane
  J.B.M te KOLUMBO , i procenat isporuke za tkzv. Europu u 2021 godini je bio 1% .
  Crno na belo je i to da se prodaje na aukciji.
  Posrbljeno: ko da više (plati).
  Rusi prodaju gas dugoročnim ugovorima .
  Rusi oko 250-350 € , a J.B.M te KOLUMBO 350-650$ , a kada dođe NEMA GA , onda i do 1000$ .
  Kada DIVLJA cena gasa , onda DIVLJA ,cena STRUJE u tkzv. Europi .
  Onda DIVLJAJU i cene proizvoda u fabrikama koje plaćaju ENERGIJU ( struju ) za proizvodnju .
  Onda se to sve lepo DEMOKRATSKI , isporuči
  narodu kroz NOVE cene , uz obrazloženje :
  joj šta nam rade Rusi i Putin , mi ne smemo da zavisimo od Ruskog gasa .
  Naravoučenije :
  Severni tok 2 , se na Ruskom jeziku zove :
  USPAVANA LEPOTICA 2 .

  Čekamo PRINCA , da je POLJUBI I PROBUDI .

  Do tada , PRINCEZO NA ZRNU GRAŠKA , spavaj .

  I sanjaj , a kada se KONAČNO , probudiš , bićeš u
  GOLOJ VODI I BUNILU .

  Posle toga , NIKADA više nećeš biti PRINCEZA .

Оставите коментар