Премијер Пољске: Варшава режисер антируских санкција

Ми представљамо први део антипутиновског штита. Бавићемо се дерусификацијом пољске и европске привреде, рекао Матеуш Моравјецки

Фото: Спутњик/Михаил Воскресенски

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки назвао је Варшаву режисером антируских санкција и објаснио шта подразумева програм пољске владе о „дерусификацији привреде” .

„Пољска је активна како у НАТО-у, тако и у Европској Унији, ми иницирамо нове кораке, па се може рећи да највећим делом режирамо санкциону политику. Оно што је донедавно изгледало немогуће, већ за неколико дана постаје прихватљиво”, изјавио је Моравјецки новинарима.

„Дерусификација привреде”

Пољски премијер прокоментарисао је и потез пољске владе да уведе програм „дерусификације привреде”.

„Ми представљамо први део антипутиновског штита. Бавићемо се дерусификацијом пољске и европске привреде”, изјавио је Моравјецки.

Он је појаснио да ће се „дерусификација привреде” углавном састојати у прекиду куповине руских енергената – гаса и нафте.

Мировна мисија у Украјини

Говорећи о могућности упућивања мировне мисије у Украјину, о чему је за време недавне посете Кијеву говорио заменик пољског министра Јарослав Качињски, Моравјецки је изјавио да је Украјина суверена држава и има право да у циљу подршке и одбране своје територије, као и деце, жена, болница, вртића и школа позове различите мисије.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки (Фото: Роналд Витек/АП)

Истовремено је нагласио и да би такву мисију морале да одобре све чланице НАТО-а.

„Инсистираћемо да одобрење буде колективно и опште”, истакао је Моравјецки.

Ситуација у Украјини и санкције Запада

Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине, као и „заштита људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима”. Према саопштењу Министарства одбране Руске Федерације, Оружане снаге нападају само војну инфраструктуру и украјинске трупе, нема претње по цивилно становништво.

Након тога, западне земље су почеле да уводе санкције Русији, практично свим секторима руске привреде, а бројне земље обуставиле су и авио-саобраћај са Русијом. Према речима портпарола руског председника Владимира Путина Дмитрија Пескова, санкције Запада су веома озбиљне, али се Русија за њих благовремено припремила.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 18. 3. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар