Аљбин Курти мисли да нема потребе за формирање Заједнице српских општина

Курти изјавио и да се такозвано Косово не плаши формирања ЗСО, али да је влада у Приштини на опрезу

Аљбин Курти (Фото: AP Photo/Visar Kryeziu)

ПРИШТИНА – Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је данас да је формирање Заједнице српских општина (ЗСО) у супротности са такозваним уставом Косова и Метохије и да тамо нема потребе за, како је рекао, „заједницом која повећава тензије и нарушава односе”, пренела је „Коха”.

Он је рекао да је „правда на делу” потребна свим грађанима на Косову, Србима, као и Албанцима, Турцима, Бошњацима, Ромима, Египћанима, Ашкалијама, а не, како је рекао, „удружењима која подижу тензије и ремете наше односе и усрећују некога у Београду”.

Тврди и да формирање ЗСО никада није био захтев косовских Срба и да они желе „правду и запослење”.

Према његовим речима, „потребно је разликовати захтеве који долазе одоздо, и имају демократски и социјални карактер, од захтева који долазе одозго и који имају недемократски и хегемонистички карактер”.

Курти је на конференцији за новинаре после седнице владе рекао да је спреман да отпутује у Брисел на дијалог када год га позове шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, али да „желе дијалог ради договора, а не дијалог ради дијалога”.

Шта доносе Лајчак и Ескобар: „Белгијски“ модел ЗСО нема везе са „бриселским“

„Сматрамо да односи са Србијом треба да буду нормални, дефинитивно усредсређени на међусобно признање. То је јасан, прецизан и добар пут за који смо, наравно, изнели своје ставове, али и наш конструктиван приступ”, рекао је Курти, два дана после састанка са специјалним представницима Габријелом Ескобаром и Специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком који су боравили у Приштини.

Курти је раније данас изјавио да се такозвано Косово не плаши формирања ЗСО, али да је влада у Приштини на опрезу, пише „Репортери”, преноси Танјуг.

Он је тиме одговорио Лајчаку, који је рекао у Приштини да Косово не би требало да се плаши ЗСО јер таква заједница не значи стварање Републике Српске.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 2. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading