Од почетка године опљачкане три православне цркве на КиМ

У Зубином Потоку ухапшен Албанац који се сумњичи за ову серију напада на храмове СПЦ

Фото: З. Анастасијевић

Од почетка године, опљачкане су три православне цркве у општини Зубин Поток на Косову и Метохији.

Протеклог викенда обијена је и похарана Црква Светог Јована у Доњим Варагама, а претходних дана на мети разбојника нашле су се Црква Светих оца у селу Зупче и Црква Вазнесења Господњег у месту Јагњеница, саопштила је данас Канцеларија за Косово и Метохију.

Из светиња Српске православне цркве не само да је однет новац и друге драгоцености, већ су током преметачине разбацане и црквене реликвије. У Зубином Потоку, ухапшен је Албанац који се сумњичи за ову серију напада на храмове СПЦ.

Вечерње новости: Од почетка 2020. Срби на Косову нападнути 75 пута

Овакав однос припадника албанске заједнице према верским објектима Српске православне цркве слика је политичких прилика и порука које свакодневно шаљу политички лидери из Приштине, као и нова потврда угрожености православних светиња на Косову и Метохији, наглашено је у саопштењу.

Више је него јасно, наводи Канцеларија за КиМ, да када у Приштини не постоји јасна и недвосмислена политичка опредељеност да се поштује и негују верска разноликост и толеранција, тада на терену сведочимо сваковрсним нападима на православне храмове.

„Нажалост, од почетка године, наставио се негативан тренд пораста етнички мотивисаних инцидената према Србима на простору Косова и Метохије, њиховој приватној имовини, а сада и храмовима СПЦ”, каже се у саопштењу Канцеларије за КиМ, пренео је Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , ,

Оставите коментар