Вучић на састанку са Ескобаром и Лајчаком: Србија поступа одговорно, Приштина избегава обавезе

Председник Вучић још једном захвалио двојици званичника на посвећености и изразио уверење да се тек уз одговорно улагање додатних напора обе стране у дијалогу може доћи до компромисног решења

Габријел Ескобар, Мирослав Лајчак и Александар Вучић (Извор: НСПМ)

Председник Србије Александар Вучић састао се са замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром и са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком, са којима је, како је саопштено из Председништва, на одвојеним сусретима разговарао о наредним корацима у дијалогу између Београда и Приштине. На трилатералном састанку тројица званичника су се, како се наводи, дотакла кључних тема од значаја за одрживу будућност и стабилност региона, као и економског напретка Србије и Западног Балкана.

Председник Вучић је захвалио Ескобару и Лајчаку на личном залагању за наставак дијалога између Београда и Приштине, нагласивши да Србија поштује њихове напоре у циљу стабилизације региона, као и да оба званичника својим прагматичним приступом и посвећеношћу дају велики допринос како би се обезбедила атмосфера неутралности у самом процесу дијалога, саопштено је из Председништва Србије.

Председник је, како се наводи, подвукао да Србија, као озбиљан и поуздан партнер у свим важећим и потписаним споразумима, поступа одговорно и испуњава своје обавезе, док истовремено наилази на континуиране покушаје власти у Приштини да једностраним провокацијама и нереалним очекивањима од посредника у дијалогу, избегну испуњавање својих обавеза, што умногоме омета даљи ток разговора.

Шта доносе Лајчак и Ескобар: „Белгијски“ модел ЗСО нема везе са „бриселским“

У саопштењу се додаје и да су амерички изасланик Ескобар и специјални представник ЕУ Лајчак нагласили да подржавају наставак конструктивног дијалога Београда и Приштине, као и интеграцију Западног Балкана у Европску унију, истакавши да је од кључног значаја да обе стране испуне све обавезе из дијалога.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, посебно је нагласио да ЕУ и САД тесно сарађују и деле исту визију када је у питању процес дијалога, као и будућност целог региона у Европској унији, додавши да су њихови напори усмерени на постизања свеобухватног споразума и имплементацији свих досадашњих потписаних споразума, стоји у саопштењу Председништва.

Председник Вучић је, како се истиче, још једном захвалио двојици званичника на посвећености и изразио уверење да се тек уз одговорно улагање додатних напора обе стране у дијалогу може доћи до компромисног решења и заједничког језика у интересу и Срба и Албанаца, али и европске будућности Србије и целог региона.

Лајчак и Ескобар су данас допутовали у Београд из Приштине.

На крају дводневне посете Приштини, позвали су Србију и Косово да примене све постигнуте споразуме и поновили да Брисел и Вашингтон не намећу решења.

Опрема: Стање ствари

(Н1/НСПМ, 2. 2. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

2 replies

  1. Nema od toga ništa. Teška je to kriminalna organizacija. Podržavaju samo Kosovo i to je to

  2. Сви то знају, само наш Представник(без обзира на уверења, боју коже, партијску припадност….. и тако то😊) не сме то да зна. П. С.,, Није Слоба крив….,, 💞

    .

Оставите коментар