Одбрана генерала: Младић жртва лекарског занемаривања

Драган Иветић, правни саветник одбране генерала Ратка Младића, указао је да је по среди случај лекарског занемаривања и изостанка адекватне медицинске неге што је тешка повреда људских права и елементарног достојанства. „Овде имамо случај невиног човека који болно умире због медицинског занемаривања“, истакао је Иветић.

Конференција ,,Наставак борбе за спашавање живота генерала Ратка Младића, насупрот радњама медицинске службе и особља притворске јединице”. (Фото: Медија центар)

У четвртак, 1. фебруара, у Медија центру у Београду одржана је конференција за штампу ,,Наставак борбе за спашавање живота генерала Ратка Младића, насупрот радњама медицинске службе и особља притворске јединице” посвећена здравственом стању генерала Ратка Младића и по оцени браниоца и генераловог сина неадекватном медицинском третману који генерал Младић добија у притворској јединици Међународног суда за бившу Југославију.

На Конференцији су били присутни адвокати Саша Лукић, Бранко Лукић, правни саветник Драган Иветић и Дарко Младић.

Највећи део конференције обухватило је излагање правног саветника одбране генерала Младића Драгана Иветића о неадекватном медицинском третману генерала Ратка Младића у притворској јединици.

Према Иветићевом излагању реч је о вишеструком проблему: прво, постоји проблем са опструкцијом да генерала Младића прегледају и предложе адекватне мере лекари из Србије; друго, постоји проблем неадекватног медицинског третмана у самој притворској јединици, па отуда постепеног погоршања његовог здравственог стања; треће, лекар надлежан за медицинско збрињавање генерала Младића према оцени одбране учествује у намерном прикривању неадекватног лечења и лекарске немарности; четврто, из набројаних разлога није могуће ни указати на све здравствене проблеме које генерал Младић има – неки од њих могу се само наслутити по спољашњим манифестацијама али нису ни прописно дијагностификовани па стога ни третирани. Одбрана, у најкраћем захтева да се генералу Младићу омогући адекватан медицински третман у Србији који би био у складу са његовим елементарним људским правима и достојанством а што би омогућило даљи, несметани ток, жалбеног поступка у интересу правде.

Драган Иветић (Фото: Медија центар)

Иветић је са доста детаља изложио опструкције са којима се суочавала одбрана у настојањима, унапред договореним према правилу 31 притворске јединице да генерала Младића прегледа лекарски тим из Србије. Према његовој оцени појединачни елементи ове опструкције и она узета у целини указује на могућност ширег договора да се онемогући адекватна здравствена заштита генерала Ратка Младића и да се онемогући откривање здравственог заемаривања генерала Ратка Младића.

Према Иветићевим речима доктор Фалке, који је у притворској јединици задужен да се стара о генераловом здравственом стању, намерно је онемогућавао и опструирао унапред договорену посету лекарског тима из Србије. То се, између осталог, види и по томе што је поступак прикупљања медицинске документације одуговлачен па је он, уместо четрнаест, потрајао годину дана.

Посета српских лекара је онемогућавана како не би негативно утицала на генералово здравствено стање, но, Иветић се запитао да ли је уопште могуће да посета медицинских стручњака има негативне последице по здравље пацијента. Одбрана верује, према Иветићевим речима, да иза забране стоји жеља да се прикрије лекарски немар.

Према Иветићевим речима унапред је договорен распоред посете лекара из Србије према правилу 31 и дозвољено је коришћење медицинске опреме јер ништа изван притворске јединице не сме да се унесе. Поступање доктора Фалкеа, навео је даље Иветић, било је супротно унапред договореним параметрима посете.

Иветић је указао да је уочљиво настојање да се врше накнадне измене медицинске документације. Према његовим речима нема другог рационалног објашњења за овакво понашање осим жеље да се прикрију мањкавости у генераловом лечењу. Овакво понашање не крши само договорене параметре лекарске посете већ и етичке стандарде понашања медицинског особља, подвукао је Ивковић.

Другог дана посете, навео је Ивковић, генерал Младић се такође није добро осећао уз врло високе вредности крвног притиска (тешку хипертензију). Према његовим речима стандарди кардиолошких удружења у Холандији, Европској Унији и Сједињеним Америчким Државама предвиђају да се пацијент у оваквом стању хоспитализује но генералу Младићу ово није омогућено већ је остављен без сталног лекарског надзора у притворској јединици.

Иветић је навео да је тренутно здравствено стање генерала Младића лоше и да, уколико се не омогући адекватно болничко лечење, он ће преминути.

Одбрана, како је рекао, захева привремено пуштање на слободу ради лечења у Србији. Према његовим речима генерал пати од низа здравствених потешкоћа, од којих неке нису ни дијагностификоване па самим тим ни третиране. Доктор Фалке није спроводио уобичајене тестове за кардиолошке болеснике нити је, пошто је потврдио да су ти тестови прописани у кардиолошкој пракси, дао објашњење зашто се није поступало по овим смерницама.

Иветић је истакао да постоји апсолутно стање негације у вези са тешким здравственим стањем генерала Младића. Постоје, додао је Иветић, и неуролошки налази који нису на правилан и благовремен начин дијагностификовани. Реч је о више когнитивних поремећаја и обољења који укључују и благу деменцију. Према његовим речима Србија располаже и стручњацима и одговарајућим ресурсима тако да је могуће успорити ова дегенеративна обољења како се не би појавили тешка деменција и Алцхајмерова болест.

Иветић је своје излагање закључио речима да генерал Младић има ограничену способност да учествује у правном процесу, да доноси рационалне одлуке у вези са процесом као и да саобраћа са својим браниоцима на компетентан начин. Реч је, подвукао је Иветић, о повреди његових права и елементарног достојанства. Иветић је указао да је стање некомпетентности да се прати процес постојало и раније, и да ће стога одбрана тражити поништавање пресуде.

„Бићу јасан: овде имамо случај невиног човека који болно умире због медицинског занемаривања“, истакао је Иветић. „Младић је неправедно осуђен невин човек који мора да буде пуштен како би добио адекватно медицинско збрињавање“. Иветић је подвукао да је уверен како ће одбрана успети да обори ову пресуду пошто и њени доносиоци у јавности излазе за мишљењем како није било адекватног поткрепљења за неке од кључних тачака оптужнице, посебно за учешће генерала Младића у дешавања око Сребренице.

Генералов син Дарко Младић захвалио се тиму одбране на досадашњим настојањима. Он је истакао да су се присутни из претходног излагања могли упознати са неким пропустима у лечењу генерала Младића али да то нису сви случајеви пошто из разлога поверљивости одбрана није могла да саопшти сва сазнања до којих је дошла.

Дарко Младић (Фото: Медија центар)

Младић је оценио да је понашање доктора Фалкеа разумљиво у контексту настојања да се пошто-пото донесе пресуда против генерала Младића. По његовим речима српски доктори су на сваки начин опструирани да обаве одговарајуће прегледе иако је план посете унапред детаљно договорен. Младић је оценио да се стање његовог оца у последњих годину дана додатно погоршало. Оценио је да је толико доказа да је генераловим стањем манипулисаном и да је био здравствено занемариван да је право чудо што је данас још увек жив.

Дарко Младић се захвалио Србији и Русији што су дале гаранције за генералово лечење. Апеловао је на органе Србије и Републиек Српске да делују у складу са својим капацитетима да се генералу Младићу омогући лечење и да му се спаси живот. Дарко Младић је оценио да се то не тиче само генерала Младића и његове породице већ и да је то ствар правде – да би се жалбени поступак несметано одвијао.

„Надам се да генерал неће морати да умре како би испало да смо били у праву“, закључио је своје излагање Дарко Младић.

Пише: Милош Милојевић

Прочитајте још

Постаните приложник-сувласник Стања ствари!

Поштовани читаоче,

Ваш и наш сајт објављује критичке, ауторске текстове и преводе који се односе на српско стање ствари, српске друштвене, политичке, економске, верске и културне прилике, као и на најважнија дешавања широм света.

Сви садржаји на нашем сајту доступни су бесплатно.

Стога вас молимо за помоћ, како бисмо остали независни од било ког центра моћи и како бисмо суштински унапредили рад нашег заједничког пројекта – српског Стања ствари.

Како нам све можете помоћи прочитајте на ОВОЈ СТРАНИЦИ.

Такође, молимо вас да се претплатите на нашу мејлинг листу (лева колона на сајту), прикључите нашој страници на Фејсбуку и/или налогу на Твитеру.



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading