Милош Ковић: НАТО правда

Зашто и данас морамо да гледамо политичке процесе у Хашком трибуналу, који његови критичари називају пропагандним средством НАТО-а? Ништа тако убедљиво не сведочи о овом суду као чињеница да данас, после уништења српског становништва у Крајини, Сарајеву, на Косову и Метохији, дословно нико не служи затворску казну за злочине почињене над Србима

Милош Ковић (Извор: Политика)

Наше доба подсећа на време уочи Првог светског рата. Пресуда генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу, подгорички процес оптуженима у афери „Државни удар“, сплитска пресуда Капетану Драгану, призренски петомесечни притвор за Богдана Митровића – то су само најновији примери у бескрајном низу политичких процеса у којима се Срби осуђују за сва зла овога света.

Тако је било и уочи 1914. године. У Црној Гори је „агентима Београда“ суђено због тзв. Бомбашке и Колашинске афере. „Сведок сарадник“ којим се послужио књаз Никола, полицијски агент Ђорђе Настић, у истој улози, у борби против београдског, великосрпског национализма, наступио је и на загребачком Веиздајничком процесу. Све је то, међутим, била припрема за Велики рат и за потоње систематско уништавање Срба. Политички процеси којима је додатно требало оправдати оно што је чињено са целим једним народом, али, што је посебно важно, и прикрити сопствену одговорност за избијање Великог рата, наставили су се, заједно са насумичним ликвидацијама, нарочито у Босни и Херцеговини. Међу седамнаест ратних, судских процеса Србима, највећи је био Бањалучки велеиздајнички процес из 1915-1916 у коме је оптужено чак 156 људи.

Нису случајно и Адолф Хитлер и Анте Павелић били рођени у Аустро-Угарској, као што нису случајно одатле били и најубедљивији тумачи феномена судског безакоња – један Јеврејин, Франц Кафка и један Србин, Петар Кочић, који ће у аустроугарским судовима и казаматима изгубити здравље и живот. Сви заједно, Хитлер и Кафка, Павелић и Кочић, најавили су Аушвиц и Јасеновац.

Зашто и данас морамо да гледамо политичке процесе у Хашком трибуналу, који његови критичари називају пропагандним средством НАТО-а? Ништа тако убедљиво не сведочи о овом суду као чињеница да данас, после уништења српског становништва у Крајини, Сарајеву, на Косову и Метохији, дословно нико не служи затворску казну за злочине почињене над Србима.

Напади на суверене државе које се налазе на најосетљивијим геостратешким тачкама планете, какве су Балкан, Сирија, Кореја, размештање НАТО трупа на границама Русије, медијска, антируска, ратна пропаганда, угрожавање Кине – све то указује на чињеницу да клизимо ка новим, светским искушењима. У тој великој игри, Срби су, као и уочи 1914, постали невољни учесници. Догодило се оно што су историчари одавно наслућивали: потврдило се да је антисрпска медијска хистерија, као и 1914, била само део већег пројекта демонизације Русије. Дробљење српског етничког простора у ратовима 1990-их, било је увод у поделу много већег, руског простора. Бомбардовање СР Југославије из 1999. послужило је као окидач за све потоње НАТО агресије. Један од изговора за поход из 1999. био је: „Зар ћемо да дозволимо нови Сребренички геноцид?“ Под том паролом одвијале су се, потом, све агресије НАТО, на Блиском истоку и у Северној Африци.

Медијске пропагандисте и хашке судије не занима питање зашто, рецимо, Ноам Чомски или Ефраим Зуроф оспоравају да је убијање ратних заробљеника у Сребреници било геноцид? Јер, потребно је да се за злочине које су починили НАТО и њихови савезници на Балкану или на Блиском истоку, и за оно што се тек спремају да учине, оптужи неко други. Најбоље је да то буду управо њихове жртве, као Срби, или они на које се спремају да навале, рецимо Руси. Ето зашто је било потребно да Ратко Младић буде осуђен на најтежу казну због геноцида у Сребреници, терорисања Сарајева и узимања талаца из редова војника УН.

Сажетак пресуде генералу Младићу, који је прочитао судија Алфонс Ори, остаће речит документ о нашем времену. У њој Срби убијају несрећне цивиле и ратне заробљенике у Сребреници, без икаквог помена уништавања српских села и цивила у општинама Сребреница, Братунац и Милићи. Понавља се да је Сарајевско-романијски корпус артиљеријом и снајперима терорисао Сарајево, уз изостављање „детаља“ да је три до четири пута бројнији Први корпус Армије БиХ тукао снајперима и артиљеријом по цивилима у деловима Сарајева под контролом Срба (Грбавица, Враце, Илиџа, Добриња, Неђарићи). Присетимо се, узгред, да су УН таоци узимани су да би се зауставила НАТО агресија на РС.

Историчари ће, бавећи се пресудама Хашког трибунала, утврдити да оне пате од изостављања контекста, прећуткивања, па и извртања чињеница. Свако ће, међутим, моћи да закључи да се кључни допринос овог суда правној науци састоји у томе што је утврдио да су Срби народ ван закона и да су злочини над њима некажњиви.

Српска јавност била је незаинтересована за ток суђења генералу Младићу, али је пресуда, иако очекивана, изазвала пажњу и огорчење. На сличан начин, незаинтересовани смо за судско насиље над грађанима Србије у Подгорици и за полицијску репресију над вођама српског народа у Црној Гори, Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем. Пажња јавности, ипак, много тога може да промени.

Српској науци, међутим, остаје задатак да одговори на огромне количине медијских и судских „историјских чињеница“, произведених у последњим деценијама. У међувремену, ево једне поуке из историје: политички процеси Србима од 1907. до 1918. завршили су се ослобођењем и уједињењем српског народа.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 12. 2017)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

11 replies

 1. “..полицијску репресију над вођама српског народа у Црној Гори, Андријом Мандићем и Миланом Кнежевићем. Пажња јавности, ипак, много тога може да промени.“

  Трагедија српског народа у Црној Гори садржана је у чињеници да су му “вође“ Мандић и Кнежевић.
  Не знам зашто аутор изоставља Медојевића, кад је и он конституент дф-а, а тренутно је и он изложен репресији. Додуше у другом процесу.
  Вероватно зато што већ ова двојица изгледају довољно циркусантски, да би помињање Медојевића, који поможе Милу код референдума 2006.( и признавања језика, којим говори бесловесна и неписмена чељад у Црној гори, за званични) превршило сваку меру.

 2. Доста тога тачног, само мислим да професор греши, кад каже да се у „Васојевићкој“ и „Бомбашкој“ афери судило великосрпском национализму, пошто је тај национализам и настао на Цетињу. Судило се „црнорукашком“ републиканизму, који је извео Мајски преврат (уз, макар, прећутну помоћ књаза Николе) , запретио Петровићима, а којем су тек Карађорђевићи (додуше, неспретно и кад им више није био потребан) делимично стали на пут.

  @Порфирије Петрович
  Мислим да нисте у праву, ма колико Мандић и Кнежевић били „циркузанти“, Медојевић неупоредиво боље пролази од њих.

 3. @Милан

  Нисте у праву, Мандић уопште не пролази лоше, напротив, добио је 3.4 милиона евра од Владе Србије за подизање “Српске куће“ у Подгорици (док стотине хиљада српских кућа у Црној Гори тавори на рубу егзистенције, а неким важним светињама наше цркве у ЦГ не може се ни прићи). То је вероватно разлог што Мандић не гунђа на доказе који стижу из Србије у процесу који се води против њега и Кнежевића у афери “државни удар“.
  Сем тога, ДФ је одлучио (јуче?!), да се врати у Парламент Црне Горе (који су сами прозвали “Синђин парламент“, по имену лажног сведока сарадника у афери “државни удар“), и на тај начин да му дадне легитимитет и легалитет. У овом часу, кад ни “грађанској опозицији“ не пада на памет да се врати у скупштину, не постоји бољи поклон актуелном црногорском режиму од њиховог повратка у скупштину.

 4. Ma слажем се са свим тим, вероватно сте у праву и за новац, премда немам увид, али опет мислим да се Мандићу и Кнежевићу суди, као „узорску“ српског народа, а да се с Медојевићем у будућности рачуна као „сивој алтернативи црној стварности“. Мандић и Кнежевић ће се потрошити у овој афери, а с њима (надају се у подгоричкој врхушки) и Српство у ЦГ, али Медојевић неће.

 5. @Милан

  http://portalanalitika.me/clanak/288383/bojkot-institucija-ne-doprinosi-stabilizaciji-drustva

  Ево једне интересантне и индикативне вести кад је реч о одлуци “узорка српског народа“ од пре три дана, да се врати у “Синђин парламет“!

 6. Па не мислим ја да су ДФ-овци препоштена скупина. Само кажем, све што се ради Мандићу и Кнежевићу, ради се српском народу. При чему ће они можда, после тога, и да се „договоре“ с киме треба, али Срби ће остати одстрањени из политичког живота. Сад, на ДФ-у је било хоће ли препустити део „парламентарног колача“ тзв. грађанској опозицији или ће и сами да скупљаају мрве испо Господаревог стола. И ја мислим да се много више губи него добија учествовањем у било чему иза чега стоји Ђукановић, али ја не живим тамо, па не могу ни да имам увид у оправданост ових или оних стратегија.

 7. „Ma слажем се са свим тим, вероватно сте у праву и за новац, премда немам увид, али опет мислим да се Мандићу и Кнежевићу суди, као „узорску“ српског народа…“
  „…али ја не живим тамо, па не могу ни да имам увид у оправданост ових или оних стратегија.“

  Извињавам се што досађујем, али морам да Вас питам – на бази којих аргумената Ви доносите своје судове!?

 8. Не досађујете, уопште… На основу своје убеђености да, колико-толико, разумем принципе медијског рата 🙂

 9. НАТО ПРАВДА ?
  Сви знамо басну ВУК И ЈАГЊЕ где вук оптужује јагње, које пије воду на потоку низводно од њега, да му мути воду.
  НАТО је вук. И биће вук.
  А ми ?

 10. „На основу своје убеђености….“
  Ок, хвала, тако и делује.

 11. Хаха, што? Ви имате још нешто, осим убеђености? 😊 Но, време ће и онако све да покаже. Стрпљења.

Оставите коментар